Ovo je najučinkovitiji način

VIDEO Doznajte kako uspješno otjerati golubove s balkona

Jeste li primijetili stare CD-e i DVD-e po balkonima i terasama? Kada se sunce odrazi u njima, pomislite da ste u nekom romantičnom filmu. Iako ta svjetlucanja daju prekrasnu notu prostoru, nažalost, ljudi ih ne stavljaju zbog romantike. Prava istina i nije tako glamurozna. Naime, nekada su zgrade u urbanim dijelovima projektirane na način da su u jednom dijelu, netom ispod krovišta, namjerno izgrađivani prostori koji su služili kao golubinjaci.

Zagrebački prevrtač

Takav način uzgoja golubova bio je poprilično “IN” pa su tako razvijane i pojedine vrste golubova, poput poznatog Zagrebačkog prevrtača. U moderno doba, ti golubinjaci su zatvoreni, zapečaćeni; kako se golubovi ne bi okupljali i svojim izmetom onečistili okolinu zgrada. Međutim, dan danas navika tih životinjica da u vrijeme parenja pohode ljudske građevine je ostala, pogotovo u određenim kvartovima.

Stoga, nije rijetko da, ukoliko živite u stanu s balkonom ili terasom muku mučite s nepozvanim gostima, koji znaju poprilično agresivno ulaziti u vaš prostor i uznemiravati vašu svakodnevnu rutinu, poput ispijanja kavice na balkonu ili čitanja Jutarnjeg lista na terasi.

Pogledajte video i saznajte kako na jednostavan način zaštititi balkon, lođu ili terasu mrežom.

U nastvaku pogledajte kako je Hrvoje postavio mrežu na jednoj lođi u zagrebačkom naselju Špansko.

Pratite osam brzih koraka:

Potrebno za izradu: Metar, olovka, kukice, tiple, aku-bušilica s odgovarajućim svrdlima, skalpel, škare i naravno mreža.

Način izrade: Uzmite metar i izmjerite dužinu stranica lođe. Ovo je važno kako biste mogli izračunati koliko kukica trebate, da biste ih postavili u pravilnim razmacima. Preporučam slaganje u razmaku od 40-50 cm. Razlog za to je da vam se ne bi dogodilo da se maleni lukavci provuku kroz mrežu između kukica. Dužinu izmjerene stranice u centimetrima podijelite sa željenim razmakom (40 ili 50), kako biste dobili broj potrebnih kukica i odgovarajućih tipli.

Nakon toga, uzmite olovku i metar pa počevši od rubova počnite mjeriti 40 ili 50 cm, te obilježite olovkom mjesto gdje ćete izbušiti rupe (slika 3).

Važno je da prve 4 kukice postavljate netom u kutove balkona ili lođe, kako u kutovima ne biste imali prevelike razmake (vrlo rado se golubići provlače upravo na tim mjestima). Potom, uzmite aku-bušilicu i izbušite rupe adekvatnim svrdlom.

Zatim u izbušene rupe umetnite adekvatne tiple.

Tiple imaju navoj, u koji potom “uvrtite” navoj kukice, i to na način da vam sve kukice budu usmjerene jednako.

Nakon toga navucite mrežu preko postavljenih kukica.

Važno je da mrežu dobro nategnete kako biste smanjili mogućnost provlačenja kroz prostore između kukica. Napokon možete bezbrižno uživati u vlastitoj rutini u svojim oazama mira.

Dodatni savjet: Ukoliko imate u sebi dozu kreativnosti, preporučujem da sakupite školjkice, češere ili mala drvca oblikovana morem. Probušite rupice, provucite žicu i stavite na svoju mrežu, kako biste još dodatno dekorirali svoju oazu mira. A možete dodati i dašak romantike i dozu glamura, pa koristiti famozne stare CD-e.

Sav potreban materijal potraži OVDJE

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 10:21