prirodna sredstva za pranje

VIDEO I perilicu za rublje treba oprati!

Kada ste zadnji put oprali svoje donje rublje u čistoj perilici?

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vas je pri otvaranju perilice za rublje zapuhnuo neugodan miris vlage, no svejedno ste napunili perilicu rubljem i uključili klasičan program pranja. Sve dok perilica ne počne puštati vodu ili pak odluči da neće ispustiti prljavu vodu iz bubnja, sve dok ne počnemo pronalaziti ostatke deterdženta na čisto opranom rublju ili dok ga ne izvučemo iz bubnja manje mirisnog nego što je bilo kad je bio prljav, čišćenje perilice za rublje nisko je na popisu zadataka koje moramo obaviti. Često se ne sjetimo da ponekad i perilicu treba oprati!

Pomislite li samo na to da je naša perilica zadužena za pranje svega, od deka, jakni, prljave sportske odjeće pa do intimnog rublja, a tako lako zanemarimo njezino održavanje, poželjet ćete se odmah baciti na posao! U nastavku vam stoga donosimo savjete kako očistiti perilicu od nakupina neotopljenog deterdženta i drugih nečistoća na sasvim prirodan način

Potreban materijal

soda bikarbona
posuda za miješanje
šalica
voda
ocat
krpa za čišćenje
spužvica
stara četkica za zube
boca s raspršivačem
gumene rukavice

Postupak

Pripremite se za čišćenje i ne zaboravite rukavice. Iako čistite prirodnim sredstvima, ipak je dobro zaštititi kožu od nadraživanja. Ocat prebacite u bočicu s raspršivačem i počnite ga špricati po unutrašnjoj strani vrata perilice.

Nastavite octom čistiti i otvor perilice pa se posebno posvetite gumenom omotaču.

Ušpricajte ocat u nabore gume i krpom obrišite površinu. Provjerite jesu li otvori zaduženi za otjecanje vode iz gumenog omotača prohodni i dobro ih očistite.

Pomognite si tako što ćete jednom rukom držati gumu otvorenom kako biste mogli doći do svih dijelova gumenog nabora. Kad ste gotovi s gumom, starom četkicom prođite prostor između gume i bubnja.

Ondje se često nakuplja velika količina prljavštine u obliku neotopljenog deterdženta, mucica i sličnih nečistoća koji se talože pri svakom pranju rublja!

Nemojte zaboraviti očistiti filter! Koristan trik je ispod vratašca staviti upijajuću spužvicu jer će pri otvaranju filtera iz perilice sigurno iscuriti malo vode koja se zadržala u cijevima. Izvucite filter van kako biste ga očistili. Posipajte ga sodom bikarbonom i četkicom za zube sastružite svu prljavštinu koja se nakupila.

Vratite filter natrag u perilicu za rublje. Izvucite dozirnu posudu i ponovite postupak: pospite sodom bikarbonom i četkicom je izribajte kako biste uklonili nakupine deterdženta. Vratite posudu u perilicu.

Pomiješajte pola šalice sode bikarbone i pola šalice vode kako biste dobili pastu. Mješavinu vode i sode bikarbone koju ste pripremili prije ulijte u dozirnu posudicu.

Ulijte jednu šalicu octa izravno u bubanj perilice.

Zatvorite perilicu i pustite program s najvišom mogućom temperaturom. Kada program pranja završi, i vi ste gotovi!

Operite na ovaj način perilicu jednom na mjesec i miris vlage i plijesni trebao bi nestati. Također se preporučuje jednom tjedno krpom prebrisati gumu da bi se uklonila voda koja često ostane iza pranja.

Izvor: Brit+Co

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:31