Video: Kako obojiti zidove poput profesionalca

Saznajte sve tajne o uređenju zidova iz prve ruke

Proljeće samo što nije stiglo i mnogi će krenuti u renoviranje doma. Ako planirate bojati zidove, evo što trebate znati. Bez obzira da li ćete unajmiti profesionalca ili ćete sami obojiti zidove danas će vam Antonio Bolanča iz tvrtke Izgradnja Bolanča pokazati kako kvalitetno urediti stare zidove u osam koraka.

No, prije bilo kakvih radova u stanu vezanih za uređenje zidova, najvažnije je isprazniti namještaj i pažljivo ga pomicati kako se ne bi oštetili parketi ili bilo koja podna obloga.

Nadalje, obavezno se mora postaviti sloj dvoslojnog ili troslojnog kartona za ublažavanje udaraca ako nešto ispadne ili naleti kamenčić s cipele koji se potom prekrije tankom PVC folijom koja služi za zaštitu od mogućeg izlijevanja raznih tekućina. Važno je također i sve otvore i spojeve zidova te podova zaštititi krep(pik) trakama – priča Antonio Bolanča.

Tek kada je zaštita gotova, kreće se s pripremom zidova za bojanjem. – Pripazite na materijale s kojima ćete raditi. Oni moraju biti kvalitetni. Zapamtite da su uglavnom sve jako jeftine boje nekvalitetne i da škrtica uvijek plaća dva puta. Kante i alat uvijek moraju biti čisti, a ljestve obavezno zaštićene spužvama na nogicama kako se ne bi oštetili podovi – naglašava Bolanča i dodaje da se boje obavezno razrjeđuju prema propisima proizvođača. Hobi alat nije poželjan, ali je iskoristiv. No, imajte na umu da kvalitetni valjci znatno olakšavaju posao i ostavljaju finiji trag, što se u konačnici i vidi.

Dobro je napomenuti da se obavezno koristi mrežica za cijeđenje valjaka, također da se valjak nikada ne umače cijeli u boju nego se samo površinski pokupi boja kako se sve ne bi cijedilo.

8 koraka za kvalitetno uređenje starih zidova

  1. 1. Namakanje površine boje i struganje postojeće boje
  2. 2. Inpregniranje postrugane podloge akrilnom impregnacijom
  3. 3. Armiranje zidova
  4. 4. Presvlačenje zidova masom za kitanje (gletanje) u dva sloja
  5. 5. Strojno i ručno brušenje zidova
  6. 6. Impregniranje brušenih zidova akrilnom impregnacijom
  7. 7. Nanošenje temeljne boje za zidove
  8. 8. Nanošenje završnog premaza

Uvijek se prvo bojaju stropovi. Logično, ako obojiš zidove nekom bojom i strop bojaš u bijelo, sve bi odozgo pokapalo po zidovima i evo problema, a isto tako ako se pri bojanju stropa pokapaju zidovi, osušene kapi stvaraju neravnine, što nikako nije poželjno. Stropove je najbolje bojati od sredine prema rubovima paralelno s kraćim dijelom prostora. Tek kasnije kreće se s bojanjem zidova.

Još je važno znati da se zidovi bojaju u dva premaza, eventualno gips-kartonski zidovi u tri jer jako upijaju boju pa se znaju vidjeti tragovi – otkriva Bolanča.

Više: Izgradnja Bolanča

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:17