DIZAJNERI SAVJETUJU

Vječna dilema: treba li tepih biti tamniji ili svjetliji od poda?

 /SHUTTERSTOCK

Tepih se često smatra tek dijelom dekoracije koja dolazi nakon svih velikih i važnih odluka o bojama, oblicima i materijalima sjedećih garnitura, stolića za kavu, komoda, rasvjetnih tijela.... Međutim, tepih je jednako dominantan kao bilo koji komad namještaja u prostoriji, a vizualno često zauzima više prostora od kauča, kreveta ili blagovaoskog stola. Stoga je odluka o odabiru tepiha jednako važna.

Uzimajući u obzir njegovu veličinu, uzorak i boju, važno je znati kako će izgledati u odnosu na postojeću podnu oblogu. Treba razmisliti o tome hoće li se suptilno spojiti s njom ili će joj biti kontrast, odnosno treba li biti tamniji ili svjetliji od nje. Što po tom pitanju kažu dizajneri?

image
/SHUTTERSTOCK

U svijetu interijera ne postoji apsolutno pravilan ili pogrešan odgovor. Sve ovisi o samom prostoru, osobnom stilu korisnika, trendovima... Međutim, sjajna stvar kod tepiha je njegova fleksibilnost - može se premještati po različitim prostorijama, isprobavajući razne kombinacije... Dakle, poželjno je eksperimentirati.

image
/SHUTTERSTOCK

U lijepo uređenom prostoru s puno slojeva i elemenata tepih je ključan za cjelokupni dojam, dok u velikim prostorijama može pomoći i pri zoniranju. Pritom je poželjno stvaranje kontrasta. Primjerice, tepih svijetle boje "lebdjet" će iznad tamnijeg poda, dok će tepih tamnije boje poslužiti kao podloga za grupiranje namještaja na podu svjetlije boje. Također, tamniji tepih na svjetlijem podu može dodati dubinu prostoru, osjećaj topline i udobnosti, posebice ako je podna obloga bijela. Ipak, treba znati da tamna boja može vizualno smanjiti mali prostor, dok bi ga svjetlija, i ako tepih ide od zida do zida, vizualno povećala.

image
/SHUTTERSTOCK

Tepih može biti i umjetničko djelo koje će odrediti daljnje uređenje, dok će, primjerice, šareni tepih s uzorkom biti odličan kontrast neutralnom namještaju i zidovima. Ipak, takva hrabra kombinacija nije za svakoga. Za ziheraše će svjetliji tepih ipak biti bolji odabir.

image
/SHUTTERSTOCK

Pri odabiru tepiha dobro je razmisliti i o funkciji prostorije. U spavaćoj ili dnevnoj sobi, gdje nema puno prometa, dobar će biti svjetliji tepih. Međutim, u kuhinji se tepih brže troši pa treba odabrati materijal i boju koji to mogu podnijeti. Dakle, u kuhinji bi tepih koji je tamniji od poda bio bolji odabir, a prljavštinu i nered dobro će sakriti i tamniji tepih s uzorkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 20:02