KONDENZACIJA

Vlaga iz perilice posuđa može naškoditi kuhinjskim elementima: Ublažite situaciju na ove načine

 Unsplash
Perilice posuđa ispuštaju svoju kondenzaciju kroz otvor koji se nalazi na vrhu jedinice, odmah iznad vrata

Problemi s kondenzacijom iz perilice posuđa mogu oštetiti ormariće i onemogućiti skladištenje suhe hrane oko vašeg uređaja. Ovisno o vrsti ormarića i materijalu pulta, problemi s kondenzacijom iz perilice posuđa mogu varirati od blagih smetnji do ozbiljnih problema. Postoje brojni problemi koji mogu doprinijeti nakupljanju kondenzacije iz perilice posuđa i nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ublažili situaciju.

Kameni pultovi

Ako su vaše radne ploče izrađene od kamenog materijala, poput granita ili mramora, pripazite na nakupljanje kondenzacije neposredno iznad vrata perilice posuđa. Ako se ne ostavi mali razmak između vrha perilice posuđa i ruba pulta, može se nakupiti kondenzacija tijekom ciklusa sušenja. Hladan kamen nakuplja vlagu, što dovodi do oštećenja.

image
Unsplash

Pozicioniranje perilice posuđa

Perilice posuđa ispuštaju svoju kondenzaciju kroz otvor koji se nalazi na vrhu jedinice, odmah iznad vrata. Ako je perilica posuđa postavljena na takav način da radna ploča zaklanja ovaj otvor ili preusmjerava vodenu paru koja izlazi ispod vaših ormarića, sigurno ćete imati problema s kondenzacijom. Izvucite perilicu posuđa nekoliko centimetara kako pult više ne bi blokirao ventilacijski otvor. Pokrenite jedinicu i provjerite je li vaš problem s kondenzacijom riješen.

image
Unsplash

Kondenzacija na vanjskoj strani vrata

Kondenzacija na vanjskoj strani vrata perilice posuđa ukazuje na problem s brtvama ili izolacijom. Dozator sapuna koji curi na vratima perilice posuđa može uzrokovati curenje topline unutar vrata i uzrokovati nakupljanje kondenzacije na vanjskoj strani vrata. Provjerite ima li na dozatoru sapuna znakova oštećenja ili curenja.

Normalna kondenzacija

Sve perilice posuđa stvaraju nešto kondenzacije. Ako je pravilno instalirana, ciklus sušenja trebao bi odvoditi vodenu paru kroz gornji dio vrata perilice posuđa. Prednja strana jedinice može postati lagano vlažna, ali to bi trebala biti veća količina. Bilo kakva dodatna kondenzacija, bilo na jedinici ili u ormarićima, ukazuje na nepravilno instaliranu perilicu posuđa ili na curenje brtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 12:09