UČITE NA TUĐIM GREŠKAMA

Vlasnici kuća se požalili: "Ovih 7 kuhinjskih elemenata nikad više nećemo kupiti"

 PIXEL-SHOT/SHUTTERSTOCK

Kada razmišljate o svojoj kuhinji iz snova, vjerojatno se u njoj nalaze razni elementi, kuhinjska oprema i dodaci koji bi vam trebali pružiti funkcionalnost i olakšati pripremu hrane, a istodobno omogućiti udoban i atraktivan prostor u kojem se okupljate s članovima obitelji i prijateljima. Međutim, ponekad se određeni kuhinjski element, koji je bio visoko na listi želja, pokaže totalnom pogreškom.

Tako je Homes & Gardens razgovarao s američkim dizajnerima i stručnjacima ne bi li otkrio koji su to često traženi kuhinjski elementi za koje su mnogi vlasnici kuća i stanova požalili što su ih uopće integrirali u svoju kuhinju. Neki spomenuti elementi popularni su i kod nas, pogledajte koji.

Površine od prirodnog kamena

image
/SHUTTERSTOCK

Mramorne površine i površine od prirodnog kamena svaku će kuhinju učiniti luksuznom, ali daleko je to od onoga što se viđa na lijepim fotografijama, ističe Wes Haas, ditektor odjela za dizajn u tvrtki COOPER Design Build sa sjedišten u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon. Mramor se može lako oštetiti, dok porozno kamenje upija mrlje i masnoću, što ga čini noćnom morom za održavanje. Alternativno rješenje mogu biti visokokvalitetni materijali s imitacijom prirodnog kamena.

Prevelik kuhinjski otok

image
FOLLOWTHEFLOW/SHUTTERSTOCK

Može li kuhinjski otok, objekt žudnje i omiljeni komad svih pasioniranih kuhara, ali i ljubitelja dizajna, biti prevelik? Da, kaže Elizabeth Grace, dizajnerica interijera i osnivačica bloga Dream Home Making.

"Razmišljati o velikom, prostranom otoku unutar kuhinje može biti primamljivo, ali treba zastati i promisliti. Preveliki otoci mogu poremetiti tijek rada i pristupačnost. Iako je otok izvrsno mjesto za okupljanje, ne bi smio ometati vaše kretanje unutar kuhinje", savjetuje.

Otvorene police

image
STOCK_STUDIO/SHUTTERSTOCK

Unazad nekoliko godina vlada trend zamjene klasičnih visećih ormarića u kuhinji s otvorenim policama. Iako su takve police moderne i na prvi pogled praktičnije jer olakšavaju pristup posuđu i ostalom kuhinjskim priboru, Katrina Smith, stručnjakinja za kuhinje i osnivačica Kitchensityja, kaže kako kasnije često dolazi do žaljenja za njihovim postavljanjem. I to najčešće zbog nereda i problema s održavanjem, što rezultira otežanim organiziranjem cijelog kuhinjskog prostora. Njezna preporuke bila bi kombinacija zatvorenih i otvorenih rješenja za pohranu, čime bi se postigla ravnoteža između estetike i funkcionalnosti.

Višenamjenski sudoperi

image
/SHUTTERSTOCK

Sudoperi koji uključuju, primjerice, cjedilo, dasku za rezanje, donju rešetku i stalak za sušenje posuđa, trebali bi biti korisni, ali ih je također izazovno održavati čistima zbog njihove veličine i svih dodataka. Katrina Smith radije preporučuje visokokvalitetni jednostruki ili dvostruki sudoper s prilagodljivim dodacima, koji se mogu postavljati po potrebi.

Ekstravagantni aparati

image
JOSEPH HENDRICKSON/SHUTTERSTOCK

Odabir najboljih kuhinjskih aparata jedan je od najvažnijih faza uređenja kuhinje, pogotovo jer na tržištu postoji toliko opcija, različitih funkcija, skulpturalnog dizajna... Prijedlog ponovno dolazi od Katrine Smith, koja kaže da se ipak držite jednostavnih uređaja u skladu s vašim kuhinjskim navikama i potrebama te da izbjegavate ekstravagantne modele zbog kojih mnogi vlasnici požale jer na kraju dana više od pola funkcija ne koriste, a izdvojili su pozamašan iznos novca za kupnju uređaja.

Ljestve u smočnici

image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi se iskoristio svaki centimetar smočnice, često se ormarići i police izvode od poda do zida, uz postavljanje ljestva za pristup onih najvišim elementima. No, dizajner interijera Artem Kropovinsky iz njujorkškog studija Arsight kaže da su ljestve u smočnicama nevjerojatno nepraktične, a još i zauzimaju prevelik prostor. Njegova preporuka bila bi da se izvedu sustavi polica na izvlačenje ili da se osmisli drugi sustav organiziranja i skladištenja na način da su samo često korišteni predmeti nadohvat ruke.

Slavine za kipuću vodu

image
/SHUTTERSTOCK

Iako upotreba slavina za kipuću vodu na našim prostorima nije toliko raširena, u SAD-u su jako tražene. Ipak, Artem Kropovinsky kaže kako osim povećeg troška njihove ugradnje mogu biti zabrinjavajuće u kućanstvima s djecom. On bi radije preporučio električno kuhalo za vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 16:50