Vrlo koristan razlog

Voda od riže čarobno je sredstvo za čišćenje, a svi ju bacamo

Zašto ne bismo trebali baciti vodu od riže

Kada je riječ o čišćenju, svaka pomoć je dobro došla. Pogotovo ako postoji stoljetni savjet koji je besplatan, brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv za nešto što bismo inače, bukvalno bacili u odvod.

Sabrina Wang, zagovornica zdravlja i blogerica, kaže da oduvijek koristi rižinu vodu - preostalu od ispiranja riže prije kuhanja - za čišćenje posuđa, kuhinjskih ploča i kuhinjskih uređaja. To je savjet za čišćenje koji se s njezine bake prenio na majku, a sada i na nju.

"Mnogi ljudi u Kini to rade i danas", kaže Wang, koja sada živi u Vancouveru u Kanadi, ali je prvo desetljeće svog života provela u Kini. Riža se u Kini puno koristi, kao i voda u kojoj se pere. I da, rižu trebate oprati prije kuhanja kako biste uklonili škrob i druge minerale s površine zrna te spriječili da se sjedini ili "nabubri" dok se kuha. Naime, škrobni sediment u rižinoj vodi djeluje kao vrsta abraziva i efikasno može ukloniti zaglavljenu prljavštinu ili druge čestice nečistoće u domu.

Grace Young u svojoj knjizi "Mudrost kineske kuhinje", objašnjava da su Kinezi tradicionalno koristili škrobnu vodu od riže za čišćenje vlastitih namirnica i ostalog posuđa.

Jedna stvar, međutim, rižina voda vam neće pomoći u čišćenju masnih naslaga. Čistači koji razgrađuju ulje i masti su alkalni i imaju pH 8 ili više. S druge strane, rižina voda je blago kisela (pH oko 6), tako da neće biti korisna u borbi protiv masnoća, sama ili čak u kombinaciji sa sredstvima za čišćenje masnoće: zapravo može neutralizirati aktivne sastojke u proizvodu koji koristite, čineći ga potpuno neučinkovitim.

"Nećete moći koristiti rižinu vodu za uklanjanje masti koja se skupila od lazanje koju ste napravili", kaže Wang.

Kisela sredstva za čišćenje izvrsna su za čišćenje mineralnih naslaga, poput kamenca ili blagih mrlja od hrđe. Rižinom vodom možete očistiti vrata tuš-kabine, kuhinjske instalacije, keramičku WC školjku, bakreno posuđe i pribor i sve ostalo što biste obično mogli očistiti octom ili limunom. Iako je voda od riže vrlo blago kisela, da biste bili sigurni, izbjegavajte čišćenje površina koje se mogu oštetiti kiselim sredstvima poput kamena.

Kako napraviti rižinu vodu za čišćenje

Namočite šalicu sirove riže u dvije šalice vode. Brzo okrećite rižu dok otopina ne postane mliječno obojena. Procijedite rižu iz vode, (koja je sada spremna za kuhanje), umočite čistu krpu u rižinu vodu i upotrijebite je za čišćenje vaših predmeta ili površina.

Ako imate više nego što vam treba, a sljedeći dan planirate čistiti kuhinju, rižinu vodu možete spremiti u nepropusnu bocu ili teglu i čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

Još jedan savjet: Ako rižinu vodu koristite samo za čišćenje, potražite bijelu rižu kratkog ili dugog zrna jer oboje sadrže puno škroba i imaju nižu pH vrijednost od većine sorti. "Izbjegavajte basmati i smeđu rižu jer ove vrste nemaju toliko škroba zbog čega nisu pogodne za čišćenje", kaže Wang.

Foto: iStock, Christine Han, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 01:00