Vodič za brže i lakše čišćenje

Sami pripremite ekološka sredstva za čišćenje

Jeste li primijetili prve proljetne zrake sunca? Ili vam je pogled zastao na mutnim prozorskim staklima? Ne brinite, niste jedini… Tjednima smo prizivali proljeće, a onda su nas odjednom iznenadili prvi znakovi proljeća i duži dani pa se, priznajemo, nismo ni sjetili oprati prozore. Nismo stigli pospremiti ni zimsku odjeću i iz kutija izvući proljetne jakne, suknje i majice kratkih rukava… Nismo ni prašinu obrisali… Ni podove oprali… Da, da, zakazali smo. Poznat osjećaj? No, ne treba vas gristi savjest, neka vam sunce i buđenje prirode konačno izmame osmijeh na lice, podignu raspoloženje i potaknu na aktivnosti. Upravo tu pozitivnu energiju treba iskoristiti za nešto korisno. Recimo, generalno čišćenje doma. Hm, loša ideja?

Znamo da i sama pomisao na čišćenje stvara grč u želucu jer traje danima, što zbog potrage i kupnje skupih kemijskih sredstava za čišćenje, što zbog uloženog napora koji rezultira muskulfiberom. No, što se mora nije teško, zar ne? Vrijeme je da odjeću koju ne nosimo (jer ćemo jednog dana stati u manji konfekcijski broj) posložimo u kutije i darujemo, a isto vrijedi i za ostale stvari, sitnice i predmete koji nam ničemu ne služe, a skupljaju prašinu i zauzimaju dragocjena mjesta u ladicama, ormarima i na policama. To vas neće ništa koštati, a bit ćete zadovoljni samim sobom. A kad ste već počeli s čišćenjem, počistite i sav nered nagomilan tijekom zimskih mjeseci. Ali, odakle krenuti, kako se organizirati, kojim sredstvima čistiti površine i pritom ne oštetiti namještaj te koja sredstva uopće koristiti, samo su neka od pitanja s kojima se susrećete već i prije uzimanja usisavača u ruke. Odgovori na sva pitanja ne trebaju vas brinuti jer se rješenje već krije u vašem domu.

Naime, svakodnevnim, lako dostupnim namirnicama možete očistiti cijeli dom, uključujući i kamenac na sudoperu i tuš-kabini te naslage masnoće u pećnici, baš kao i prozore, namještaj, podove… – Čišćenje je vrlo jednostavno – govori nam Marijana Šimunić Raič iz servisa Eko dom, koji se bavi ekološkim čišćenjem i održavanjem privatnih kuća i stanova te poslovnih prostora. – Iako se u posljednje vrijeme sve više priča o ekologiji i očuvanju Planeta, mnogi će i dalje kupovati kemijska sredstva za čišćenje. Razlog je taj što ili ne misle ili misle da oni sami ne mogu ništa promijeniti. Rijetko će povezati svoju alergiju ili glavobolju sa sredstvom za čišćenje, ali dokazano je da su sredstva jedan od uzroka zdravstvenih tegoba kod ljudi – ističe, dodajući kako su alternativa korištenju klasičnih sredstava za čišćenje organska sredstva i preparati za čišćenje koji su jednako učinkoviti, pomažu održati zdravlje i okoliš, a rade se od biljnih i mineralnih sastojaka.

Uz to, znatno su povoljniji. Stoga, kada krećete u nabavu namirnica, na popis dodajte bijeli alkoholni ocat, limun, vrećicu soda bikarbone, eterična ulja, ekološko sredstvo za pranje posuđa i žicu za pranje posuđa. Sve to bit će dovoljno da sami napravite mješavine sredstava za čišćenje, a za to su potrebne i bočica, prskalica i veća posuda. I, naravno, rukavice i krpa, no to, vjerujemo, već imate. I ne budite pesimistični, dokazat ćemo koliko je ekološko čišćenje zapravo jednostavno jer smo se i sami upustili u veliko sezonsko pospremanje. Doznali smo recepte za ekološka sredstva za čišćenje, sami ih napravili i izglancali jedan stan na Trešnjevci. Uz to, izradili smo i osvježivač zraka. U tome svemu nam je pomogla Marijana Šimunić Raič.

Kuhinja

• Ploča štednjaka

Pospite sodom bikarbonom, nasprejajte octom i protrljajte spužvom za suđe.

• Pećnica

Pastu sa sodom bikarbonom nanesite spužvicom ili prskalicom te ribajte žicom. Ako pećnica nije pretjerano zapuštena, bit će dovoljna mješavina ekološkog sredstva za pranje posuđa s malo vode. Rešetke iz pećnice na najmanje sat vremena ostavite u vrućoj vodi u koju ste ulili čašu octa i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Nakupljene masnoće će se omekšati, a potrebno ih je izribati žicom. Dobit ćete isti efekt kao da ste koristili kemijska sredstva, ali će vam trebati nešto dulje vremena. Unutrašnjost pećnice namažite mješavinom sode bikarbone i octa, ostavite neko vrijeme i ribajte žicom. Kod manje zaprljanih pećnica dovoljna je topla voda, malo sredstva za suđe i žica. Pećnicu bi nakon svake upotrebe trebali obrisati nerazrijeđenim octom jer skida masnoću.

• Perilica posuđa

Umjesto tekućine za sjaj posuđa koristite bijeli ocat. Pažnja! Ako je perilica za posuđe pretjerano zapuštena, ne preporučuje se korištenje octa jer postoji opasnost da komadi kamenca zaštopaju cijevi.

• Napa

Rešetke se čiste kao i one iz pećnice, znači stave se u vruću vodu s malo ekološkog deterdženta za pranje posuđa.

• Hladnjak

Mješavinu s omjerom 50:50 octa i vode te malo eteričnog ulja lavande koristite za brisanje svih površina u hladnjaku. Neugodni mirisi u hladnjaku mogu se ukloniti ako stavite posudu sa sodom bikarbonom. Mijenjajte je svaka tri mjeseca.

• Sudoper

Kamenac ćete odstraniti zagrijanim (ne vrelim) octom koji ćete natopiti na vatu i ostaviti na površinu sa kamencom. Možete i nasprejati razrijeđenim octom (u omjeru 50:50) i ostaviti oko pola sata. Za tvrdokorne nakupine postupak treba ponoviti, iako u većini slučajeva kamenac odlazi.

• Mikrovalna pećnica

U mikrovalnu pećnicu stavite posudu s vodom i pola iscijeđenog limuna. Uključite na najjače barem 3, 4 minute. Isparavanja će olakšati brisanje.

Dnevni boravak i spavaća soba

• Uklanjanje mirisa od kućnih ljubimaca

Ako imate kućne ljubimce, znate da tepih može neugodno mirisati. Kupite veće pakiranje sode bikarbone i u tu vrećicu dodajte barem 30 kapi eteričnog ulja lavande, pospite po tepihu i nakon sat vremena usisajte. Soda će pokupiti sve neugodne mirise. Za skupljanje većih komada pospite ih kukuruznim brašnom te nakon 5-10 min pokupite u lopaticu za smeće i usišite.

Mirisno usisavanje – nakapajte mali komadić vate svojim omiljenim eteričnim uljem i usisajte ju. Dok usisavate, cijeli će stan mirisati.

• Parket

U posudu ulijte čašu octa, 20 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i/ili eukaliptusa, malo ekološkog sredstva za pranje posuđa i toplu vodu (pola posude). Za sve skeptike koji misle da eko čišćenje neće dezinficirati površine koje čistimo – čajevac je 20 puta jači od fenola. Pažnja! Mačke ne podnose čajevac!

• Prozori

U posudu s prskalicom ulijte 1/10 octa i jako malo sredstva za pranje posu a te nadopunite vodom.

• Namještaj

Prašina se čisti univerzalnim sredstvom. Na dno posude s prskalicom stavite 1/5 octa, ukupno 30 kapi etericnog ulja cajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa i nadopunite vodom. Za poliranje namještaja pomiješajte dvije čajne žličice maslinova ulja s jednom šalicom octa i mješavinu pošpricajte po namještaju te obrišite mekom krpom. Materijal osjetljiv na žicu i metal čistite plastičnim (npr. pribor za jelo) ili drvenim pomagalima (npr. čačkalica). Mramor nikad ne čistite octom jer mijenja boju zauvijek! Umjesto octa koristite mješavinu vode s malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Staro drvo, pak, prebrišite mješavinom malo maslinova ulja s par kapi eteričnog ulja naranče. Morate ga dobro ispolirati.

• Odjeća u ormaru

Fronte i police ormara prebrišite mekanom krpom namocenom u toploj vodi s nekoliko kapi etericnog ulja. Vodite racuna da sva zimska odjeca bude oprana prije ponovnog slaganja u ormar. Zimsku obuću, pak, najbolje ćete očistiti ako je namažete običnom kremom za ruke i u nju, u slučaju da cipele stavljate u platnenu vrećicu, nagurate novine da se obuća ne gužva. Obuću je ipak bolje čuvati u kartonskim kutijama koje možete spremiti na gornju policu ormara.

Kupaonica i toalet

• Kada i umivaonik

Vatu natopljenu octom ostavite na površini s kamencom ili nasprejajte razrijeđenim octom (u omjeru 50:50), ostavite oko pola sata i ribajte žicom. Za tvrdokorne nakupine postupak treba ponoviti. Druga opcija čišćenja je da npr. na slavinu posipate sodu bikarbonu te ju prelijete octom. Žicu možete koristiti na površinama za koje znate da ih neće oštetiti. Ručice tuša uronite u ocat na sat vremena i izribajte.

• Keramičke pločice

Keramičke pločice koje imaju naslage kamenca čiste se univerzalnim sredstvom (ocat, eterična ulja, voda) i žicom.

• WC školjka

U unutrašnjosti WC školjke ponekad se nakupe ružne naslage koje možete očistiti tako da preko noći ostavite cijelu vrećicu mješavine sode bikarbone i octa te ujutro istrljate. Ako su naslage tvrdokorne, morat ćete isprazniti WC školjku od vode i sipati sodu bikarbonu te ocat da prekrije sve naslage, ostavite tijekom noći i ujutro operite. Manje naslage se skidaju tako da se vata namoči čistim octom i ostavi par sati.

• Perilica rublja

Alergija je sve više, a jedan od uzroka bi moglo biti i prekomjerno korištenje omekšivača. Navikli smo da nam rublje lijepo miriši, ali to nije dobro za naše dišne organe. Za izradu domaćeg omekšivača rublja s mirisom lavande ili eukaliptusa potrebno je 950 ml bijelog alkoholnog ocat, 900 g sode, 1,9 l destilirane vode i 15 ml eteričnog ulja. Pažljivo promiješajte sodu bikarbonu i ocat u većoj posudi jer će se početi pjeniti te nakon smirivanja prirodne reakcije dodajte vodu i eterična ulja. Koristite četiri žlice omekšivača pojednoj punoj perilici. Ova mješavina može stajati zatvorena četiri mjeseca.

Sami pripremite ekološka sredstva za čišćenje

Što vam je potrebno?

Soda bikarbona, bijeli alkoholni ocat, jedno ili više antibakterijskih i antivirusnih eteričnih ulja (čajevac, lavanda, kadulja, ekupaliptus globulus, ružmarin cineol, paprena metvica), limun i voda. Sredstva miješajte u bočici, prskalici i većoj posudi, a potrebne su vam i rukavice, krpa i žica za pranje posuđa.

Univerzalno sredstvo za sve površine osim mramora i drvenih površina

Univerzalno sredstvo za pranje skoro svih površina (osim mramora i starog drveta) mješavina je bijelog octa, eteričnih ulja i vode. Na dno posude s prskalicom stavite 1/5 octa, ukupno 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa i nadopunite vodom. S tom mješavinom mogu se prati sve površine u kući! Ako koristite eterična ulja u mješavini za čišćenje, onda je bocu potrebno dobro promućkati prije svake upotrebe kako bi se ulje homogeniziralo. Možete dodati bilo koje eterično ulje – limun je odličan zbog osvježavajućeg mirisa, ali i zato što rastvara masnoću, isto kao i eterična ulja lavande, čajevca, kadulje i klinčića. Svoju mješavinu možete čuvati čvrsto zatvorenu pola godine.

Sredstvo za uklanjanje masnoće i kamenca (pasta sa sodom bikarbonom)

Za čišćenje kuhinjskih uređaja i sanitarija potrebna je pasta sa sodom bikarbonom, koja je abrazivno sredstvo za čišćenje pa se može koristiti za sve površine koje trebaju tu vrstu čišćenja. U veću posudu izlijte ocat, koji je odličan dezinficijens, i malo po malo dodavajte sodu bikarbonu. Količina koja vam je potrebna ovisi o zapuštenosti uređaja – što ima više nakupina masnoće ili kamenca, potrebno je više sode bikarbone i octa u omjeru 50:50. Sastojke miješajte dok se ne stvori pasta. Na površine koje ćete čistiti smjesu nanesite spužvicom te žicom uklanjajte prljavštinu. Ocat možete zamijeniti limunom. Ima sličan efekt kao i ocat, ali je skuplji, a preporučuje ga se koristiti jedino ako ne podnosite miris octa. No, ocat ispari nakon sat vremena te se više ne osjeti. Mješavinu možete čuvati čvrsto zatvorenu par mjeseci.

Osvježivač zraka

U staklenu bočicu s prskalicom ulijte par kapi alkohola koji će razgraditi eterično ulje, najviše 30 kapi različitih eteričnih ulja (lavanda, čajevac, kadulja, klinčić, dakle ona koja imaju najjača antibakterijska svojstva, citrusna eterična ulja, koja djeca obožavaju, ili pak ružmarin, cedar, eukaliptus, koja domu daju specifičan miris) te vodu. Ako umjesto alkohola koristite samo vodu, dobro protresite bočicu. Koristite samo bijeli alkoholni ocat.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Foto: Living4Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:07