OVO TREBATE ZNATI

Vodokotlići sa sustavom dvostrukog ispiranja: Ogromna ušteda vode, a i novca

 Unsplash
Vodokotlići s dvostrukim ispiranjem troše čak 67 posto manje vode od standardnih modela

Vodokotlići s dvostrukim ispiranjem postoje već više od 40 godina i postali su popularniji kako se tehnologija i učinkovitost poboljšala. Ovi vodokotlići koji štede vodu imaju dvije postavke ispiranja: jednu za čvrsti otpad i jednu za tekući otpad. Budući da tekući otpad zahtijeva manje vode za uspješno ispiranje, ovaj dizajn štedi vodu u odnosu na tradicionalne zahode koji koriste istu količinu vode bez obzira na to što se ispiri. Zapravo, vodokotlići s dvostrukim ispiranjem troše čak 67 posto manje vode od standardnih modela, što može značiti velike uštede na vašem računu za vodu.

Razmišljate o nadogradnji vašeg vodokotlića na dvostruko ispiranje? Ovdje je sve što trebate znati prije kupnje.

image
Unsplash

Kako funkcionira vodokotlić s dvostrukim ispiranjem?

Vodokotlići s dvostrukim ispiranjem koriste sofisticirani mehanizam koji može isporučiti dvije različite količine vode u toaletnu školjku kod ispiranja. Većina vodokotlića s dvostrukim ispiranjem ima tipke za ispiranje na vrhu. Manji od dva ispirača s pritiskom na tipku aktivira opciju "pola ispiranja", što znači da ispušta samo dio vode u spremniku. Veći gumb aktivira opciju "puno ispiranje", što znači da ispušta svu vodu u spremniku. To se razlikuje od načina na koji radi vodokotlić jednim ispiranjem. Vodokotlić s jednim ispiranjem uvijek ispušta svu vodu iz spremnika pri svakom ispiranju.

Tu su i vodokotlići s dvostrukim ispiranjem koji koriste tradicionalne ručke za ispiranje. Ručka se obično podiže za pola ispiranja i gura dolje za potpuno ispiranje, ali to se razlikuje od modela do modela. U većini slučajeva, sustav s dvostrukim ispiranjem imat će neku vrstu slike na ili blizu mehanizma za ispiranje kako bi se naznačilo koja je opcija za tekući otpad, a koja za kruti otpad.

image
Unsplash

Ušteda vodokotlića s dvostrukim ispiranjem

Svi smo čuli da nam vodokotlići s dvostrukim ispiranjem mogu uštedjeti novac, no koliku točno uštedu možemo očekivati? Da bismo odredili tu brojku, prvo moramo dobro pogledati kolika je prosječna potrošnja vode sa svakim ispiranjem - i kako vodokotlić s dvostrukim ispiranjem to može poboljšati.

Prosječna osoba će pustiti vodu iz vodokotlića pet puta dnevno, a četveročlana obitelj 20 puta dnevno. Zapravo, ispiranje školjke može činiti i do 30 posto potrošnje vode u domu. Stariji toaleti mogu potrošiti čak 26,6 litara vode svaki put kada ispiraju školjku, iako je prosjek bliži 13,3 litra po ispiranju. To znači da će stariji vodokotlić trošiti u prosjeku 66,5 litara, ​​ali potencijalno čak 133 litra vode po osobi dnevno, što znači da bi četveročlana obitelj koja koristi ove toalete mogla potrošiti nevjerojatnih 266 do 530 litara vode dnevno.

Sustav s dvostrukim ispiranjem imat će dva broja navedena za svoju potrošnju, pri čemu prvi označava količinu vode koja se koristi za ispiranje tekućeg otpada, a drugi broj pokazuje koliko se vode koristi za potpuno ispiranje. Na primjer, najčešća količina za vodokotliće s dvostrukim ispiranjem je 4,1/6 litara, što znači da vodokotlić troši 4,1 litru za ispiranje tekućeg otpada i 6 litara za ispiranje krutog otpada. Učinkovitiji modeli s poboljšanom tehnologijom ispiranja imaju ocjenu 3/4,8 litara. To znači da će sustav s dvostrukim ispiranjem koji koristi četveročlana obitelj trošiti u prosjeku 68 do 91 litru vode dnevno. Uočavate li razliku?

image
Unsplash

Ako se pitate kako bi smanjena potrošnja vode iz vodokotlića s dvostrukim ispiranjem mogla utjecati na vaš račun za vodu, uzmite u obzir prosječnu cijenu po litri za upotrebu vode ovisno na kojoj lokaciji se u Hrvatskoj nalazite. Razlika u potrošnji vode u tom dijelu doma može ići čak i do 70 posto.

Postupak ugradnje vodokotlića s dvostrukim ispiranjem isti je kao i za standardni i uključuje uklanjanje starog, pripremu baze i voštanog prstena za novi, pričvršćivanje novog vodokotlića i spajanje dovoda vode. Točan postupak ovisi o tome imate li jednodijelni, dvodijelni ili zidni vodokotlić. Za najbolje rezultate pročitajte upute za instalaciju proizvođača, a zatim pogledajte video vodič za određenu vrstu koji instalirate.

Ako se ne osjećate ugodno sami instalirati ovakav vodokotlić, profesionalni vodoinstalater može obaviti instalaciju umjesto vas. Instalacija vodokotlića s dvostrukim ispiranjem nije ništa više od one za standardni.

image
Unsplash

Stvari koje treba razmotriti prije kupnje

Kada kupujete novi vodokotlić, svakako uzmite u obzir ocjenu učinka ispiranja. Ocjena maksimalne izvedbe (MaP) koja je navedena u specifikacijama proizvoda može vam dati predodžbu o tome koliko čvrstog otpada vodokotlić može uspješno isprati. Dobra ocjena je oko 600 grama, ali kako biste bili sigurni da nećete morati više puta ispirati vodu nakon korištenja kupaonice, potražite model koji može podnijeti veliku količinu otpada, idealno s MaP rezultatom od 1000 grama.

Što se tiče cijene, vodokotlići s dvostrukim ispiranjem danas koštaju otprilike isto kao i oni s jednim ispiranjem, stoga nemojte biti zabrinuti zbog povećanog početnog ulaganja. Uz to, modeli se značajno razlikuju u cijeni, osobito ako imaju napredne značajke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:29