Pomoć na gradilištu

VOLUM3 Inovativna digitalna verzija radnih procesa u uvjetima kada fizički kontakt suradnika nije moguć

 Jure Živković
Platforma je nastala sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba arhitektonskog ureda kao odgovor na komunikacijske probleme koji se javljaju tijekom projektiranja i gradnje.  Koncipirana je da se lako uklopi u postojeće radne procese

Kolaboracijska platforma VOLUM3 omogućava rad na “paperless” projektiranju i gradnji, i u uvjetima kada fizički kontakt suradnika nije moguć. Nacrti ne stoje zaključani u kontejneru na gradilištu, nema čekanja da ih pošta ili dostava nekome isporuči - u VOLUM3 su dostupni svima, bilo kada, s bilo kojeg uređaja. Zapisnici, zadaci i izvješća također su sigurno pohranjeni na platformi.

Najveći izazov današnje suradnje u projektiranju i gradnji je sve veći broj informacija koje stvara i međusobno dijeli velika količina uključenih stručnjaka. Kako bi se lakše nosili s ogromnom količinom podataka i brzinom njihove razmjene, projektanti, izvođači i investitori u svakodnevnom radu koriste pametne telefone, brojne digitalne alate i aplikacije. Ali u jednoj stvari kao da su zapeli u prošlom stoljeću - još koriste papir. Na gradilište još treba slati registratore s nacrtima. Svaku reviziju, zadatak i promjenu dostavljati ponovno.

Međunarodni projekti

- To je ekvivalent situaciji u kojoj biste koristili pisaći stroj, a dostupan vam je e-mail. Stvari se dodatno kompliciraju kada se radi na međunarodnom projektu, gdje sudionici nisu u istoj zemlji i ne govore nužno istim jezikom - kaže Olja Gešvind, direktorica VOLUM3, te dodaje da je situacija s pandemijom te probleme potencirala i učinila ih još vidljivijima.

Tako se dogodilo da prepreke na koje projektanti, izvođači i investitori inače nailaze u suradnji sa stranim kolegama danas imaju sa suradnicima na projektima i u vlastitom gradu. Međutim, tome doskače VOLUM3 koji je jedinstvena komunikacijska platforma koja na jednome mjestu objedinjuje različite alate, a vođenje projekata čini bržim i jednostavnijim. Informacije su uvijek dostupne, svi podaci su sigurni, korisnici jasno vide koja je dokumentacija aktualna, te kroz module dolaze do potrebnih podataka koji su unutar VOLUM3 međusobno povezani.

- Platforma je nastala sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba arhitektonskog ureda, kao odgovor na komunikacijske probleme koji se javljaju tijekom projektiranja i gradnje. Koncipirana je da se lako uklopi u postojeće radne procese - dodaje ona. Svi moduli napravljeni su kao digitalna verzija radnih procesa u fizičkom svijetu.

Jure Živković

Informacije su uvijek dostupne, svi podaci su sigurni, korisnici jasno vide koja je dokumentacija aktualnai kroz module dolaze do potrebnih podataka koji su unutar VOLUM3 međusobno povezani. Sve to čini ga veoma korisnim

Namijenjen svima

Većina softverskih rješenja dostupnih na tržištu je namijenjena za rad jedne struke ili prate samo jednu fazu projekta. VOLUM3 je namijenjen svim sudionicima u procesima planiranja investicije, projektiranja, građenja i upravljanja zgradama nakon izgradnje. Sam softver nastajao je u posljednje četiri godine i na njegovu se razvoju i dalje radi. Trenutačno ima više od 500 korisnika u oko 170 registriranih kompanija. Iza platforme stoji Studio 3LHD s dugogodišnjim iskustvom u arhitektonskoj struci zajedno s timom programera i web dizajnera.

- Projekti poput dvorane za hokej u Torontu, Hotela LN Garden u Kini, Dolder Waldhausa u Zürichu ili Grand Park Hotela u Rovinju potvrdili su nam koliko je nužno razviti takav alat. Za projekt ‘Kolaboracijska platforma VOLUM3’ dobili smo financijska sredstva od EU - rekla je Olja Gešvind.

Studio 3LHD

Besplatno korištenje

Osnova kolaboracije u VOLUM3 su tvrtke i njezini članovi. Svaka tvrtka otvara projekte i faze projekta te u njih poziva različite suradnike - tvrtke i projektante koje se bave različitim disciplinama. No kako se odvija komunikacija između izvođača i arhitekta? Izvođačima na gradilištu ili na bilo kojoj drugoj lokaciji dostupna je sva aktualna dokumentacija - oni unutar aplikacije imaju mogućnost komentiranja, mjerenja, označavanja pojedinih nacrta. Izvođači mogu zatražiti dodatne informacije putem modula Zadaci i formulari za upit za informacijom, sve ostaje zabilježeno i lako se pronađe. Arhitekti sva pojašnjenja vežu izravno na nacrt s točnom pozicijom izmjena.

VOLUM3 je besplatan za sve one koji se registriraju na adresi www.volum3.com. Korisnici mogu oglasiti koje usluge nude i na kojim tržištima i ta će opcija uvijek biti besplatna. Ideja je da trošak korištenja platforme snosi investitor projekta.

Sam softver nastajao je u posljednje četiri godine i na njegovu se razvoju i dalje radi. Trenutačno ima više od 500 korisnika u oko 170 registiranih kompanija. Iza platforme stoji Studio 3LHD te tim programera i web dizajnera

Veliki uspjeh

Koristi se i u svijetu

Na platformi se trenutno nalaze i vode projekti u različitim fazama. Studio 3LHD tako prati gradilište novog Infobipovog kampusa u Zagrebu te zadatke i izmjene šalju na odobrenje investitoru i izvođaču na gradilište bez fizičke prisutnosti na koordinacijama. U početnim fazama projektiranja VOLUM3 koriste na projektima Hotela Marjan u Splitu i novog Kampusa Rimac. VMD je svoj novi projekt stanovanja također odlučio voditi na platformi. VOLUM3 koriste i drugi na svojim projektima diljem svijeta - izvođači poput KFK ili arhitektonski uredi kao što je Gensler na projektu turističkog resorta u Južnoj Americi.

Foto: Studio 3LHD, Jure Živković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:09