BEZ OBZIRA NA MATERIJAL

Vratite bjelinu i sjaj zavjesama u samo jednom pranju uz pomoć ova 2 sastojka

 /SHUTTERSTOCK

Zavjese za početak skinete prije nego što počnete skidati paučinu sa zidova, kao i prije brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati. Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavjesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar dio prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavjesa stoji negdje u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem. Također, nemojte odmah staviti zavjese u perilicu da se peru. Za to treba pričekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavjese nisu duže vremena bile oprane ili primjećujete da su upile mnogo duhanskog dima, posivile ili požutjele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli. Ostavite zavjese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite s daljnjim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavjese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stupnjeva, ali ako su u pitanju bijele pamučne zavjese, možete izabrati i program na 40 stupnjeva.

Zavjese od poliestera ili mješavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stupnjeva, sa što manjim brojem okretaja.

Zavjese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stupnjeva.

Čipkane zavjese – perite ručno, u hladnoj vodi s malo tekućeg deterdženta, bez gnječenja i cijeđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavjese uopće ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavjese i to pod uvjetom da imate i sušilicu. U tom slučaju, glačanje ovih zavjesa neće biti tako teško

Veoma je važno da nikada ne punite perilicu kad perete zavjese. Dakle, pravilo je – jedna zavjesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavjese će se previše zgužvati, pa ni glačanje neće pomoći.

Kod pranja zavjesa od poliestera, vrijedi dodati malo tekućeg štirka u omekšivač, bit će ljepše ako ih objesite mokre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 20:13