šalabahter pranja rublja

Vrijeme je da konačno naučite kako se pere šareno rublje: Svi rade istu grešku, a kao rezultat ostaju veliki problemi

 /SHUTTERSTOCK

Prilikom pranja rublja važno je obratiti pozornost na nekoliko ključnih aspekata kako bi se očuvala kvaliteta odjeće. Rublje je potrebno pravilno razvrstati u nekoliko skupina i oprati na odgovarajućim temperaturama. Super je što perilice rublja imaju mnogo različitih opcija, od ručnog pranja do prokuhavanja, tako da je vrlo jednostavno sve namjestiti.

Ovo su neki od važnih savjeta za pravilno sortiranje i pranje rublja:

Razvrstavanje u više grupa

Razvrstavanje garderobe početna je točka. Važno je izdvojiti tri ključne skupine – bijelo rublje, tamno rublje i šareno rublje. Tako će boja rublja biti sačuvana i neće se miješati s drugim bojama. Kako niti jedan komad neće promijeniti boju, koristite tzv. hvatače boja (maramice za upijanje boja). Možete ih pronaći u gotovo svakoj trgovini. Riječ je o bijelim papirima koji će "uhvatiti" svu boju koju odjeća pusti tijekom pranja, kako ista boja ne bi završila na nekom drugom komadu odjeće.

Odgovarajuće temperature

Bijelo rublje potrebno je prati na visokim temperaturama uz pretpranje. Najbolje je na 90 stupnjeva. Šareno rublje perite na temperaturi od 30 do 50 stupnjeva. Perite tamnu odjeću, traper i crnu na temperaturi od 60 stupnjeva. Perite poplune, deke, zavjese, svilu i vunu na 30 stupnjeva.

Prašak i omekšivač

Ono o čemu također trebate voditi računa je količina praška i omekšivača koju koristite. Nema potrebe stavljati više od preporučene doze. Postoji mogućnost da neće biti dovoljno oprana ili da će ostaviti bijele tragove na odjeći, prenosi Espreso.

Još nekoliko savjeta za pranje rublja

Ono što vam može uštedjeti vrijeme i olakšati posao je praćenje etiketa na vašem ormaru. Na njima je uvijek naznačeno na koliko stupnjeva treba prati komad.Također je važno prije pranja okrenuti stvari, osobito one s aplikacijom, naopako kako se ne bi oštetile. Svakako provjerite sve džepove kako mali predmet, poput metalnog novčića, ne bi oštetio perilicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 13:48