A TAKO JE JEDNOSTAVNO

Vrijeme je da se zauvijek riješite osa

 

Nemamo ništa protiv ljeta, vrućina na kojima se možemo izležavati na plaži, a zatim se vratiti doma na hladni sok od naranče, kruh i paštetu. Međutim, kada se u ovaj idealni ljetni scenarij umiješaju nepoželjni gosti, ljeto više nije tako ugodno.

Vjerojatno ste nekada doživjeli ubod ose i pretpostavljamo da se tako nešto dogodilo baš preko ljeta. Kako ih se riješiti i bezbrižno uživati u ljetu? Donosimo vam nekoliko jednostavnih načina.

Oprez prije svega

Prije svega, budite oprezni prilikom rješavanja osa. Imajte na umu da ako koristite sredstvo koje se šprica na ose, te ako ga usmjerite prema njihovom gnijezdu, ono neće dovoljno brzo djelovati, a ose će se uznemiriti i raspršiti okolo. Ista stvar će se dogoditi ako pokušate ukloniti osinjak štapom ili ga dotaknuti bilo kako. Zapravo je pravilo vrlo jednostavno, osa vas neće napasti ako vi ne napadnete nju.

Posadite biljke čiji miris odbija ose

Ose nikako ne podnose miris eukaliptusa, mente i pelina. Stoga, ako imate dvorište posadite ove biljke oko mjesta gdje inače sjedite i oko mjesta gdje inače roštiljate i pripremate hranu.

Napravite sprej od kojeg će bježati

Potrebno vam je eterično ulje geranije, limuna i klinčića, malo vode i malo deterdženta za suđe. Pomiješajte sve to u jednu bočicu koja ima sprej. Zatim nasprejajte sva mjesta na koja inače dolaze.

Postavite im zamku

Ako trenutno imate problem s osama, napravite im zamku koju ćete kasnije ukloniti. Potrebna vam je jedna plastična boca, 4 čaše vode, jedna čaša octa, pola šalice šećera i kora od banane. Sve to dobro pomiješajte u boci i na njoj napravite mali otvor ili samo maknite čep. Ova će ih mješavina privući do te mjere da će ući u bocu.

DODATAN SAVJET: ŠTO AKO VAS OSA IPAK UBODE?

Na mjesto uboda stavite kocku leda, ocat i sodu bikarbonu. To bi trebalo ublažiti bol i smanjiti natečenost.

Pogledajte i kako se riješiti mrava iz svog doma te kako spriječiti njihov povratak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:45