VRTLARENJE

Vrijeme mirovanja za mediteransko bilje u unutrašnjosti Hrvatske

Smokvu treba zaštititi kad je temperatura niža od -3 °C

Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu priprema bilje za zimski period

S obzirom na to da sam primijetio dosta mediteranskog bilja u kontinentalnom djelu Lijepe naše, odlučio sam vam u ovom broju napisati način kako možete zaštititi svoje bilje kad temperature padnu ispod - 3 °C.

Važno je da tu zaštitu ne radite pri višim temperaturama, kako se vaše bilje, zbog previsoke temperature ispod zaštite, ne bi “probudilo” u ovom razdoblju godine.

Naime, zimski period je vrijeme mirovanja, odnosno period kada se bilje treba odmoriti, kako bi u proljeće intenzivno krenulo u fazu rasta i razvoja. Ako se biljka dobro “odmori” u zimskom periodu, imat će bolju cvatnju i veći prinos plodova. Međutim, ako je ne zaštitite na vrijeme, niske temperature mogu oštetiti biljku pa će u proljeće umjesto na intenziviranje rasta i razvoja dio sokova biljka utrošiti na regeneraciju oštećenog dijela.

Način na koji jednostavno možete zaštititi biljku prikazat ću vam na primjeru smokve.

POTREBNI MATERIJAL

Škare, nožić, zaštitne rukavice, štapovi, špaga i lutrasil folija.

NAČIN ZAŠTITE

Na pravilnoj udaljenosti utisnite štapove u zemlju oko biljke koju zaštićujete. Ako su štapovi koje imate prekratki, produžite ih na način da spajate po dva štapa zajedno, tako da krajeve povežete špagom.

Na taj način možete dobiti potrebnu dužinu. Sve vrhove utisnutih štapova spojite zajedno i povežite špagom. Tako dobivate konstrukciju kojom ćete zaštititi biljku od izravnog dodira sa zaštitnim materijalom (folijom), odnosno od težine snježnog pokrivača koji bi pritiskom na foliju mogao izazvati oštećivanje biljke.

Nakon toga omotajte biljku i konstrukciju lutrasil folijom (možete je nabaviti u gotovo svakoj trgovini vrtnom opremom) i učvrstite za konstrukciju špagom.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media , Bogoljub Mitraković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2021 18:12