SVIMA SE DOGAĐA

Vrlo je vjerojatno da imate plijesan u perilici rublja: Spriječite je na ovaj način

 Pixabay
U nastavku ćemo objasniti kako postići da vaša odjeća i perilica ponovno mirišu svježe i kako ubuduće spriječiti neugodne mirise

Ako ste primijetili da vaši ručnici i odjeća ne mirišu svježe kada ih izvadite iz perilice rublja, problem bi mogao biti u plijesni ili bakterijama - a sve to uspijeva u vlažnom okruženju. Ako je tako, vrijeme je da počnete redovito čistiti perilicu kako biste se riješili izvora mirisa i spriječili da se ponovno pojavi.

U nastavku ćemo objasniti kako postići da vaša odjeća i perilica ponovno mirišu svježe i kako ubuduće spriječiti neugodne mirise.

image
Pixabay

Najbolji način da spriječite plijesan i bakterije u perilici

Ako imate plijesan u perilici, evo kako je se riješiti. Ako to činite jednom mjesečno, spriječit ćete rast plijesni.

1. Navucite rukavice i zgrabite stari ručnik do kojeg vam nije stalo.

2. Pomiješajte otopinu izbjeljivača i vruće vode ili octa i vruće vode. (Nikada ne miješajte izbjeljivač i ocat - stvara se otrovni plin.)

3. Umočite ručnik u smjesu i počnite ribati sve vidljive plijesni. Obavezno obrišite i dozator deterdženta i oko brtvila.

4. Strojevi s prednjim punjenjem imaju brtvu oko vrata. Ako imate prednje punjenje, temeljito ga očistite i osušite, uključujući sve nabore.

5. Pokrenite ciklus pranja na najtoplijoj postavci koju vaša perilica nudi sa šalicom izbjeljivača ili octa. Ako koristite izbjeljivač, ulijte ga u odjeljak namijenjen za omekšivač. Ako koristite ocat, ulijte ga u otvor za deterdžent.

Ako vaš stroj ima ciklus samočišćenja, možete koristiti tu postavku. Ovo bi trebalo uništiti sve skrivene plijesni koje ste možda propustili.

6. Upotrijebite drugi stari ručnik i obrišite svu vlagu u perilici. To uključuje bubanj, dozatore, brtve i sva druga područja do kojih možete doći.

7. Ostavite vrata perilice otvorena kako bi protok zraka osušio sve dijelove koje ste propustili.

image
Pixabay

Ostavite vrata otvorena ako ne perete rublje

Plijesan raste u tamnim, vlažnim područjima, što postaje vaša perilica nakon što izvadite odjeću. Držanje vrata zatvorenim zadržava vlagu, što može dovesti do nakupljanja bakterija i neugodnog mirisa.

Ostavljanje vrata perilice otvorenima pomaže u prozračivanju prostora i sprječava rast plijesni na prvom mjestu.

Odmah izvadite mokru odjeću

Vlažna odjeća još je jedno leglo plijesni. Ako perete hrpu rublja, pobrinite se da budete kod kuće i izvadite odjeću čim se tajmer isključi

Ne samo da to sprječava razvoj plijesni u vašoj perilici, već sprječava plijesan na vašoj čistoj odjeći, posteljini i ručnicima.

Osušite vlažne brtve i druge dijelove nakon svake uporabe

Nakon što završite s korištenjem perilice rublja za taj dan, svakako obrišite svaki dio perilice koji je vlažan. To uključuje vrata, bubanj, gumene brtve i dozator deterdženta (ako vaš stroj ima tu značajku). U tu svrhu pri ruci držite stari ručnik.

Obavezno osušite brtve zajedno s ostatkom perilice kako biste spriječili zadržavanje vlage. I dok se kontaminacija plijesni može dogoditi u svakoj perilici, posebno je česta u visokoučinkovitim (HE) perilicama s prednjim punjenjem. Zato biste trebali redovito prati brtve oko vrata i održavati ih suhima. Brtve osiguravaju da voda ne iscuri oko vrata i također dobro brtve vlagu koja može pomoći razvoju plijesni.

Također biste trebali odmah ukloniti dlake kućnih ljubimaca, zgužvani papir ili bilo koji drugi otpad iz stroja.

image
Pixabay

Ako imate visokoučinkovitu perilicu rublja

Tekući deterdženti mogu ostaviti talog u vašoj perilici, dajući plijesni izvor hrane. Dakle, ako imate visokoučinkovitu perilicu, prva stvar koju trebate učiniti kako biste zadržali plijesan pod kontrolom jest provjeriti koristite li deterdžent za pranje rublja napravljen posebno za ovu vrstu perilice, koji će proizvoditi manje pjene. (Potražite slova HE na boci.)

Još bolje, potpuno se klonite tekućeg deterdženta i prijeđite na deterdžent u prahu ili deterdžent u kapsulama. Što god odabrali, pobrinite se da koristite samo onoliko koliko vam je potrebno za pranje odjeće. Ako upotrijebite previše, vaša odjeća može imati miris i ostatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:41