mala škola boje

Za i protiv pri dekoriranju s bijelom bojom

Ono što je za umjetnika prazno platno, to je za dizajnera interijera prostor u bijeloj boji. Potencijal bijelog prostora je uzbudljiv, ali očekivanja nisu nimalo ohrabrujuća. Postavljamo si užasno puno pitanja… Koju boju dodati? Kako kreirati vizualni interes i razbiti anatomiju? Koji namještaj najbolje odgovara svijetloj estetici?
Probali smo pronaći odgovor na neka najčešća pitanja, pročitajte u nastavku i kreirajte dinamičan bijeli prostor koji ćete voljeti!

Odaberite svoju bijelu

Iako se čini da je jednostavno, ali izabrati pravu nijansu bijele nije nimalo lako. Postoji puno varijacija bijele boje. Neke imaju tople prigušene tonove, dok su ostale hladne. Morate uzeti u obzir i prirodno svjetlo i arhitekturu vašeg doma. Prostor s puno prirodnog svjetla može biti u hladnijim tonovima, za one s manje vrijedi suprotno.

Kombinacije boja

Ako ste izabrali toplu bijelu boju, s pješčanim tonovima, najbolje je izabrati namještaj i detalje u zemljanim tonovima, dok u prostoru s hladnom sjajnijom bijelom podlogom možete ići s hrabrijim bojama poput plave, roza i žute s crnim akcentima.
Tri osnovne kombinacije boja su one između komplementarnih, zatim boja do komplementarnih i boje istih tonova.
Komplementarne boje su one boje koje se nalaze jedna nasuprot druge na kotaču boja (plava i narančasta). Ova kombinacija najbolje paše u malim dozama jer stvara visoki kontrast. Jednu koristite kao osnovnu, a drugu kao kontrast. Boje do komplementarnih su one boje koje se nalaze s lijeve i desne strane komplementarne boje, a tonska paleta odnosi se na boje istih tonova (sive ili plave recimo). Ova kombinacija stvara opuštajuću i umirujuću atmosferu.

Izbor namještaja

Izbor komada s čistim linijama, oštrim rubovima i hladnim materijalima poput metala dat će prostoru suvremeni moderan dodir, za mekšu atmosferu birajte bijelo drvo sa sofama i foteljama prekrivenim bijelim prekrivačima.

Formula 60-30-10

Formula za uređivanje bijelog prostora je 60-30-10. Šezdeset posto prostora sastoji se od primarne boje i odnosi se na podove, stropove i zidove, 30 posto je sekundarna paleta rezervirana za namještaj i osnovne komplementarne elemente, deset posto može biti sastavljeno od jednog komada namještaja, umjetničkog djela ili nekoliko manjih komada poput jastuka ili vaze u jednoj hrabrijoj boji.

Sobno bilje

Kada trebate odmor od ostatka svijeta, dom bi trebao biti vaše utočište, a siguran način da to učinite je da u njega dodate zelenilo. Sobne biljke utječu povoljno na fizičko zdravlje i stanje uma. Za moderan botanički osjećaj možete izabrati egzotično bilje. Palme, drvo banane ili začinsko bilje na prozoru u kuhinji.

O umjetnosti

Umjetnost je osobna stvar i jedino pravilo oko umjetnina u bijelom prostoru je ublažiti atmosferu u punom prostoru ili podići je u onom jednostavnom.

Izvor: mydomaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 01:31