potreban sastojak je u kuhinji

Za manje od 2.5 eura izbijelite ručnike i zavjese, očistite kupaonicu, uklonite mrlje na staklu i smirite crvenilo na koži

 /SHUTTERSTOCK

Kada osjetljiva tkanina s vremenom promijeni boju i poprimi neugodne mirise poput duhanskog dima, nastaje problem. Ne preporučuje se pranje na visokim temperaturama, a skupi deterdženti su ili neučinkoviti ili mogu oštetiti.

Tada u pomoć priskače jeftina namirnica koju imamo u kuhinji. Postoji jednostavan trik uz koji će vaše zavjese ponovno zablistati u snježnobijeloj boji. Dovoljan vam je samo ocat i to alkoholni (u trgovinama smo pronašli informaciju da 3 litre alkoholnog octa koštaju manje od 2.5 eura).

Što napraviti? U perilicu rublja sa zavjesama, u bubanj, stavite pola čaše bijelog alkoholnog octa, a povrh toga standardni deterdžent koji koristite. Izaći će potpuno bijeli. Na isti način možete izbijeliti sive ručnike, posteljinu ili stolnjake. Ne brinite zbog mirisa, on će tijekom pranja potpuno nestati, piše Good Housekeeping. Osim toga, ocat je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje učiniti još mekšim.

Evo još sjajnih trikova s ​​octom koji će vam olakšati život:

1. Dezinficira dječje bočice i uklanja kamenac. Dječje bočice možete prati u toploj vodi pomiješanoj s malo octa, a zatim isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno za njihovu dezinfekciju.

2. Prije bojanja zidova, vrata, zidove i namještaj prebrišite krpom namočenom u malo octa. To će pomoći u uklanjanju ostataka stare boje, ali i lakšem čišćenju namještaja nakon bojanja.

3. Osvježite i odčepite odvod. Ulijte šalicu sode bikarbone u odvod, dodajte šalicu octa. Pustite da zapjeni i ulijte dvije čaše vruće vode.

4. Uklanja ptičji izmet. Mjesto umrljano ptičjim izmetom poprskajte octom, ostavite minutu i samo obrišite.

5. Malo octa u marinadi omekšat će i najtvrđe komade mesa.

6. Uklanja crvenilo. Namočite vatu u mješavinu octa i vode i utrljajte na upaljena mjesta na licu. Vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

7. Ublažava crvenilo na bebinoj guzici. U vodu u kojoj kupate bebu dodajte par žličica octa. To će smiriti crvenilo.

8. Ocat će ukloniti i najgore mrlje na staklima.

9. Četkice za zube stavite u ocat na par sati i dobro isperite pod toplom vodom. To će ih očistiti i dezinficirati.

10. Miris češnjaka, ribe ili mesa možete ukloniti tako da operete ruke sapunom i vodom, zatim isperete s malo octa i na kraju isperete mlakom vodom.

11. Poprskajte ocat na ljepljivu naljepnicu i odlijepite je prstom.

12. Čisti mikrovalnu pećnicu. U čašu stavite 1/4 octa i 3/4 vode. Uključite na jaku vatru pet minuta i zatim samo obrišite krpom.

13. Očistite WC školjku. Dodajte ocat u školjku, pustite da odstoji pet minuta i očistite WC četkom, prenosi Krstarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:34