JEL` VAS VEĆ GRIZU?

Za samo četiri eura možete kvalitetno riješiti nadolazeći problem s dosadnim komarcima u svojem domu

 /SHUTTERSTOCK
Do uobičajene ljetne najezde dijeli nas svega nekoliko (tje)dana. Pripremite se na vrijeme!

Poslije kiše dolazi sunce, ali i - komarci! Naime, sunčana razdoblja isprekidana kišnim periodima pogoduju stvaranju legla ovih dosadnih insekata koji mogu pokvariti svaki boravak u prirodi, naročito u ljetnom periodu. Međutim, svi koji su još početkom svibnja boravili na otvorenom, primjerice na zagrebačkom Maksimiru, Bundeku, Sljemenu... mogli su se susresti s "prvim" ovogodišnjim komarcima, a posljednih tjedana sve se češće pojavljuju i u naseljenim područjima, gdje remete uživanje na balkonima i terasama, u vrtovima...

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kažu da se u proljeće najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama.

image
/SHUTTERSTOCK

"Ove vrste sposobne su preletjeti velike udaljenosti kako bi došle do krvnog obroka. Tako se u godinama s obilnim oborinama u proljeće komarci pojavljuju u većem broju od podnošljivog, a njihova mjesta razvoja nisu samo područja grada Zagreba nego i udaljena poplavna područja istočno i južno od grada. Dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, broj vrsta komaraca i njihovih legla u našoj okolini se povećava. Stoga je broj tih napasnih kukaca koji lete oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. U naseljenim sredinama znatno im u tome pomaže čovjek jer često pogoduje njihovu razvoju", navodi se na internetskim stranicama Zavoda.

Prirodna legla komaraca najčešće su poplavne površine, kanali s vodom, udubine tla u šumama, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica... Iako tijekom ljeta većina prirodnih legla na području grada Zagreba presuši, ako se dogodi plavljenje poplavnih površina, one postaju aktivna legla komaraca.

image
/SHUTTERSTOCK

Razmnožavaju se i u naseljima, u leglima koja nastaju ljudskom aktivnošću. Tigrasti komarac i druge "urbane" vrste komaraca za svoj razvoj iskorištavaju raznolike nakupine vode, pa umjetna legla mogu postati otvorene kante, bačve i slične otvorene posude s vodom, zatim različiti predmeti u dvorištu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome u koje upada kiša, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, voda u pliticama lonaca za cvijeće, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane...

Iako nas od one uobičajene ljetne najezde komaraca, u najboljem slučaju, dijeli još nekoliko tjedana, valja preventivno pripaziti da se u dvorištima, balkonima i vrtovima ne ostavljaju predmeti u kojima se nakuplja voda, poput kanti, raznih posuda, staklenki, igračaka, automobilskih guma... Također, potrebno je održavati bazene, ukrasna jezerca i fontane te uređivati okućnice, redovito kositi zelene površine i orezivati živice kako bi se u njima što manje zadržavali odrasli komarci...

Osim za vrijeme boravka u dvorištima, komarci najčešće tijekom noći, ukoliko uđu u unutarnje prostore, ometaju i san. Kako bi se spriječio ulazak ovih dosadnih krvopija u stambene prostore, prozori i vrata mogu se zaštititi mrežama za kukce i zavjesama.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Komarnici s neprimjetnom mrežicom ne narušavaju izgled prostora, a omogućuju ulaz svježeg zraka. Mogu se izraditi po mjeri, čemu prethodi dolazak zaposlenika odabrane tvrtke na mjerenje. S obzirom na sve veću potražnju i narudžbe, ne treba se začuditi ako je vrijeme isporuke tek za nekoliko tjedana. Komarnici se često planiraju pri izradi prozora po mjeri, a neki se modeli mogu postaviti i naknadno.

Mogu biti krilni, koji su ujedno i najtraženiji za ulazna i balkonska vrata, zatim klizni, rolo, plisirani, fiksni ugradbeni, fiksni nagradbeni... Klizni se, kao i krilni, najčešće ugrađuju na ulazna i balkonska vrata, a mogu se izvesti kao jednokrilni, dvokrilni ili čak trokrilni. Zanimljivo je što se kod krilnih i kliznih komarnika mogu izvesti i prolazi za kućne ljubimce.

Rolo komarnici najčešći su za prozore, ali i balkonska vrata, a praktični zbog opruge koja ih vraća u kutiju gdje se namataju kao roleta, s tim da se mogu izvesti mrežice s vodoravnim i okomitim otvaranjem.

Fiksni komarnici idealno su rješenje za one prozore kod kojih nije potreban svakodnevni pristup vanjskim prozorskim klupčicama, dok se prozori i dalje mogu otvarati bez straha od ulaska insekata. Fiksni ugradbeni komarnici postavljaju se direktno na prozorski okvir te se po želji mogu skidati, dok se nagradbeni postavljaju na nosač koji se buši s vanjske strane prozorskog okvira.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Cijena će ovisiti o vrsti komornika, materijalu okvira (PVC, aluminij), površini i izvođaču, a otprilike mogu stajati oko 50-ak eura i više. Fiksni komarnici se također mogu izraditi po mjeri, a treba imati na umu da se naplaćuje i njihovo postavljanje, ukoliko to izvode zaposlenici tvrtke u kojoj su naručeni i kupljeni.

image
/SHUTTERSTOCK

U trgovinama se pak mogu pronaći mrežice za ulazna vrata koje se, nakon prolaska ukućana, spajaju na čičak ili uz pomoć magneta, a mogu se izrezati na željene dimenzije te samostalno postaviti, kao i općenito mrežice za one snalažljive, koji mogu samostalno izraditi okvire ili lijepiti mrežice pomoću ljepljivih trakica koje dolaze u paketu. Cijene im se u trgovinama kreću već od 4 eura. Na tržištu postoje i mrežice za krovne prozore sa zatvaračem, koji omogućuje otvaranje i zatvaranje prozora s unutarnje strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:10