JEDNOSTAVAN RECEPT

Za što sve možete koristiti ocat od lavande u kućanstvu? Iznenadit ćete se

 /SHUTTERSTOCK

Osim što prekrasno miriše, lavanda je poznata po brojnim ljekovitim svojstvima, a njezino ulje iznimno je popularno. No mnogi ne znaju da se od lavande može raditi i ocat, koji je koristan za razne svrhe u kućanstvu –. Možete ga jednostavno napraviti sami, a za to su vam potrebni samo svježi cvjetovi lavande, bijeli ocat i staklenka s poklopcem. Postupak je sljedeći:

image

Za kućnu izradu octa od lavande potrebni su vam svježi cvjetovi lavande, bijeli ocat i staklenka s poklopcem

/SHUTTERSTOCK

Dvije šake cvjetova i pupoljaka lavande stavite u staklenku i utrljajte ih u stijenke pomoću mužara. Zatim prelijte bijelim octom u omjeru 1:3 (jedan dio cvjetova i tri dijela octa). Na staklenku stavite poklopac pa ostavite na tamnom mjestu četiri tjedna, s time da je povremeno protresete. Nakon mjesec dana procijedite sadržaj, a dobiveni ocat čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Rok trajanja mu je pet mjeseci, no ako ga stavite u hladnjak vrijedit će sedam do osam.

Možete ga koristiti kao omekšivač za rublje tako da u perilicu dodate pola šalice octa tijekom ispiranja. Odjeća će biti meka i fino mirisati.

image

Miris polja lavande možete lako prenijeti u svoj dom

/SHUTTERSTOCK

Također, odličan je kao sredstvo za čišćenje, dovoljno je u bočicu s raspršivačem pomiješati pola octa od lavande, pola vode. Ako u bocu s raspršivačem dodate samo nekoliko kapi lavandinog octa, dobit ćete osvježivač prostora s umirujućim mirisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:47