naporne krvopije

Zaboravite lavandu i metvicu. Riješite se komaraca namirnicama koje već koristite u kućanstvu

Unsplash
 Kadir Celep
Visoke temperature i ljetni pljuskovi idealna su kombinacija za razmnožavanje mrskih krvopija

Jedna od najiritantnijih nuspojava ljeta: komarci. Teško im se sakriti, a čini se kako magično nađu svoj put do nas i kroz zatvorene prozore i vrata. Ipak, najiritantniji su kad se radi o druženjima na otvorenom. Pokušaje druženja i ljetnih predvečeri u vrtu ili na terasi ovi leteći napasnici mogu učiniti potpuno nesnosnima. Uz sve proizvode na tržištu kao što su sprejevi, spirale, aparatići, lampe, pa čak i elektični "reket", ovog puta vam ipak donosimo nekiliko isprobanih prirodnih načina s kojima se možete poslužiti kako bi na prirodan način otjerali ove svima mrske krvopije.

image
Unsplash
Rene Porter

1. KAVA

Ostalo vam je taloga od kave? Nemojte ga baciti jer vam može pomoći. Prvo stavite talog na alu foliju u suhom prostoru kako bi se osušio. Suhi talog odnesite van, dalje od djece i ljubimaca i palite ga dok se ne počne dimiti. Dim provjereno tjera komarce, a najbolji efekt postići ćete ako upalite jednu hrpicu na stolu, a jednu ispod stola za kojim sjedite s društvom. Također krpicu kave možete zapaliti i na prozoru, a funkcionira i sa svježom kavom, ne mora se raditi o osušenom talogu.

image
Unsplash
Okeykat

2. LOVOR

Osim što tjeraju insekte, spojevi u lovorovom listu djeluju smirujuće na tijelo i psihu kada ih udahnemo. Sve što trebate napraviti kako biste se riješili komaraca je zapaliti nekoliko suhih listova u prostoru u kojem boravite u metalnim ili sličnim posudicama otpornima na vatru. Dim će rastjerati komarce i poboljšati vam raspoloženje. Umjesto paljenja suhi lovor možete i razmrviti pa ga posipati tamo gdje boravite, primjerice ispod ležaljke ili ljulačke na kojoj se odmarate...

image
Unsplash
Kadir Celep

3. ČEŠNJAK

Točnije, smjesa vode i češnjaka. Komarci piju krv, a baš poput vampira ni oni ne vole ni češnjak. Dakle, usitnite i zgnječite pet češanja češnjaka, ubacite ih u litru kipuće vode neka kuhaju neko vrijeme. Iskoristite tu vodu za namakanje pamučnih krpa koje ćete ostaviti na otvorenom odmah uz terasu. Istom tekućinom možete tretirati i unutrašnjost stana. Ako imate bočicu sa sprej pumpicom - napunite je mješavinom češnjaka i vode te posprejajte sobu koju želite zaštiti od dosadnih zujalica.

image
Shutterstock

4. LIMUN S KLINČIĆIMA

Prepolovite nekoliko limuna ili limeta pa u središte zabodite nekoliko klinčića. Takve polovice rasporedite po domu, tamo gdje najviše boravite. Ovaj trik odbija i druge vrste kukakaca, ne samo komarce. Osim što divno miriše, morate priznati da i simpatično izgleda, zar ne?

image
Unsplash
Amritanshu Sikdar

5. UKLONITE USTAJALU VODU

Iako voda s češnjakom odbija komarce, ustajala voda koja je nastala nakupljanjem kišnice idealna je za ženke komaraca koje u njoj polažu svoje larve.

Svega 10 milimetara vode je dovoljno za razmnožavanje. Prošetajte oko kuće ili stana i svaku posudu i lokvicu s ustajalom vodom ispraznite. Ako ostavljate vodu za životinje zbog vrućina, promijenite je 2- 3 puta dnevno da spriječite potencijalno stvaranje larvi, ali i da bude svježa za životinje.

image
Shutterstock

6. LAVANDA

Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. Posadite je gdje god možete oko kuće ili na balkonu, a možete koristiti i eterična ulja za svijeću. Naravno, možete je namazati i na tijelo: u maslinovo, bademovo ili ulje za bebe nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

image
Unsplash
Maude Frederique

ŠTO ODJENUTI?

Pozdrav crnim tajicama i drugoj pripijenoj odjeći

Možda mislite da je tanka pripijena odjeća dobar način da se obranite od kukaca i komaraca? Griješite. Ta vrsta garderobe grije tijelo i upija tjelesne mirise, pa će vas komarci lakše nanjušiti, a nije im problem probiti se kroz tanki sloj odjeće. S druge strane, široka odjeća bolje skriva tijelo i prozračnija je, pa miris tijela nije toliko intenzivan. Također, komarci bolje uočavaju tamne boje od svijetlih, pa treba birati svijetlu odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 17:09