Trikovi profića

Zaboravite namakanje luka u vodi. Spriječite da vas luk rasplače prilikom rezanja na ovaj način

 SUTPRATTANA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sva hrana ima neki obrambeni mehanizam, a luk je s vremenom evoluirao do suza

Dogodilo se i najboljima od nas: u kuhinji ste, sjeckate luk za večeru, kad odjednom suze teku i oči vas peku.

Priprema tako ukusnog - da ne spominjemo uobičajenog - sastojka ne mora biti tužna priča. Nakon što shvatite zašto vas luk tjera na plač, prevencija je relativno jednostavna.

Svojstvo luka da izaziva suze više je od smetnje. Naime, luk je razvio biokemijski put kako bi se zaštitio od predatora. Kada zarežete stanice luka, one otpuštaju enzim aliinazu s obitelji spojeva poznatih kao cistein sulfoksidi. Kroz niz naknadnih kemijskih reakcija stvara se hlapljivi plin koji se naziva sin-propantial-S-oksid i širi se zrakom.

Reakcija tijela na dodir plina s površinom oka je stvaranje suza kako bi se plin isprao iz oka. Ipak, nije svaki luk jednako iritantan: slatki luk i mladi luk sadrže manje sumpora od crvenog, bijelog i žutog luka, tako da obično izazivaju manju reakciju.

Znanstvena rješenja postoje, ali brza online potraga za savjetima može vas dovesti do "trikova" koji su više utemeljeni na optimizmu nego na biologiji. Kako biste spriječili ili smanjili suzenje, morat ćete prije svega spriječiti ispuštanje iritirajućeg plina ili spriječiti da dođe do vaših očiju.

Brzi savjet: kupujte svježi luk kad god je to moguće. Luk koji je svjež ima manju vjerojatnost da će izazvati suze, dok luk koji je bio pohranjen dulje vrijeme ima veću vjerojatnost da će izazvati suze. Kako luk stari, njegovi se enzimi počinju razgrađivati, što ubrzava proces nakon što počnete rezati.

Ovi savjeti koje su odobrili stručnjaci poredani su od najlakših do najtežih, ali imajte na umu da, budući da svatko ima malo drugačiju reakciju na luk, neke tehnike mogu biti učinkovitije od drugih.

image
RADEBG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. KORISTITE OŠTAR NOŽ

Održavanje oštrih noževa općenito je dobra praksa, ali osobito je važno kada radite s lukom. Oštar nož uzrokuje manje štete na mesu luka, smanjujući količinu plina koji se oslobađa.

Tupi nož samo će otežati rezanje na kriške i kockice i produžit će vrijeme koje provodite u blizini hlapljivog plina. Ulaganje u oštrač noževa ili kupnja novog seta oštrica možda neće u potpunosti spriječiti plakanje, ali bi ga moglo uvelike smanjiti.

2. OHLADITE SVOJ LUK

Jedino što ovaj savjet zahtijeva je razmišljanje unaprijed i da svoj luk stavite u hladnjak prije nego počnete kuhati. Ovo je možda najbolja metoda za isprobati. Kemijske reakcije usporavaju se na nižim temperaturama.

Stavite luk u hladnjak na 30 do 45 minuta i izvadite ga kada budete spremni za rezanje. Pokušajte raditi brzo - dok se luk zagrijava, mogli biste osjetiti kako vas oči počinju peckati. Imajte na umu da dugotrajno držanje luka u hladnjaku može uzrokovati njegovo brže kvarenje, stoga ovu metodu koristite samo ako luk planirate upotrijebiti odmah.

image
JEANGILL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. KORISTITE ZAŠTITU ZA OČI

Ako se još uvijek borite s pripremom obroka, pokušajte stvoriti barijeru između plinova i očiju. Standardne naočale ili sunčane naočale mogu pomoći, ali zaštita očiju s brtvom bit će najučinkovitija za sprječavanje prodora plina. Dostupne su i specijalizirane zaštitne naočale u obliku luka koje se mogu isplatiti samo zbog smijeha, ali naočale za plivanje ili zaštitne naočale također mogu dobro poslužiti.

Brzi savjet: protok zraka čini veliku razliku kada je u pitanju luk. Manje će količine plina doći u kontakt s vašim očima ako ste u dobro prozračenom prostoru. Pokušajte raditi ispod nape, samo pazite da zrak puše prema dolje, a ne u oči.

4. KORISTITE ALTERNATIVNE KUHINJSKE ALATE

Ako imate mogućnosti, uložite u specijalizirane naprave. Kupite dobar procesor hrane (multipraktik) koji ima nastavak za rezanje na kockice ili kriške. Smanjujete šanse za plakanje jer je vaše vrijeme izloženosti kraće, a luk se sjecka u zatvorenom okruženju. Jeftinija alternativa je sjeckalica za povrće koju možete koristiti s gotovo svim vrstama namirnica i uštedjet će vam hrpu vremena na pripremi.

image
SUTPRATTANA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

UOBIČAJENI TRIKOVI KOJI ZAPRAVO NE RADE

Žvakaća guma.

Neki se ljudi kunu u ovo, ali nema znanstvenog obrazloženja za ovaj trik jer žvakanje žvakaće ne štiti vaše oči niti sprječava luk da ispušta plin.

Namakanje luka u vodi.

Voda će samo ubrzati reakciju suza, a bacanje mokrog luka u tavu može uzrokovati prskanje vrućeg ulja i opekotine.

Zadržavajući dah.

Udisanje iritantnog plina koji se oslobađa iz vašeg luka ne izaziva suze, to je reakcija koju plin izaziva kada udari u vaše oči. Da ne spominjemo opasnosti zadržavanja daha dok rukujete oštrim nožem.

Stavite luk u mikrovalnu prije rezanja.

Korištenje topline zapravo pogoršava plinovitu reakciju i može promijeniti okus vašeg luka.

image
YAMASAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada zarežete luk, on oslobađa kemikalije koje iritiraju oči i uzrokuju vam plač. Postoji mnogo lažnih trikova, ali kako biste smanjili šanse za suze, upotrijebite najoštriji mogući nož i unaprijed ohladite luk u hladnjaku. Ako ništa drugo ne uspije, korištenje zaštite za oči ili ulaganje u posebne kuhinjske naprave spriječit će da ste uplakani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:12