Lakše od čišćenja

Zaboravite ribanje prljavih fuga u kupaonici, kuhinji i tuš kabini! Ovo je povoljno, jednostavno i brzo rješenje

 ANIMAFLORA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Izgledaju li vaša fuga istrošeno i prljavo? Osvježavanje bojom moglo bi biti savršeno rješenje

Malo toga prostoru daje istrošeni izgled kao stara fuga, umorna od godina prskanja vodom, izlaganja suncu i prljavštini. Dobra vijest je da je farbanje fugirne mase relativno jednostavno i može se obaviti za samo jedno poslijepodne ako to učinite kako treba.

U nastavku donosimo detalje bojanja fuge, od pravilnog čišćenja fuge do preporuka proizvoda i usavršavanja pripreme, tako da možete sami osvježiti svoje popločane prostore.

image
PEDRO BLANCO GUTIERREZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Može li se obojiti fuga?

Kratak odgovor je da, sasvim je moguće obojiti linije za fugiranje sve dok prvo pravilno pripremite površinu i koristite odgovarajuću vrstu boje – baš kao kada bojate kuhinjske ili kupaonske pločice.

Bojanje fugirne mase nije ograničeno samo na male dijelove stražnjih zidova. Savršeno je i za zidove, podove i namještaj i puno je bolja opcija od ribanja fuge, jer biste mogli provesti sate čisteći, samo da shvatite da se izvorna boja nikada neće vratiti. Samo upamtite, ako je vaša fuga jako zaprljana, svijetla boja za fugu neće nužno sakriti mrlju.

Štoviše, zadatak je prilično jeftin za samostalno obavljanje - i sigurno je jeftiniji od angažiranja profesionalca da ponovno fugira pločice.

Uz to, postoji nekoliko upozorenja koja treba uzeti u obzir prilikom bojanja fuge.

1. KORISTITE SPECIJALIZIRANU BOJU ZA FUGIRANJE

Najvažnija stvar koju treba ispraviti kada farbate fuge je boja. Postoje dvije mogućnosti za bojanje fuge, a svaku preporučuju profesionalci:

Olovke za fugiranje: preporučuje se upotrebu olovke za fugiranje jer omogućuje jednostavno i precizno nanošenje kako bi se spriječilo izlijevanje i neravne linije. Međutim, one su najbolje za manje površine i mogle bi se pokazati skupim na velikim dijelovima zidova ili podova.

Boja za fugiranje i četka: posude s bojom koristite za veće površine. Preporučuje se korištenje malog kista za nanošenje boje u linije za fugiranje, po mogućnosti pokrivajući cijeli dio maltera odjednom.

Baš kao i s bojom za zid, trebate nanijeti boju za fugiranje u slojevima, dopuštajući da se svaki sloj potpuno osuši prije bojanja sljedećeg. Kada koristite ovu metodu, važno je imati mirnu ruku i bojati male dijelove odjednom kako biste spriječili neravne linije.

image
ANIMAFLORA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. TEMELJITO OČISTITE FUGU

Iako je masa za fugiranje dobra alternativa masi za dubinsko čišćenje kako bi se vratila njezina izvorna boja, svejedno ju morate donekle očistiti kako biste bili sigurni da je površina spremna za ravnomjerno prianjanje boje.

Razmislite o čišćenju octom ili pastama od sode bikarbone kako biste uklonili masnoću i ostatke sapuna s fugirne mase, nakon toga obrišite vlažnom čistom krpom i ostavite da se fugirna masa osuši.

3. ODMAH OČISTITE BOJU S PLOČICA

Iako možete bojati podne pločice, ili bilo koju drugu pločicu, prolivenu boju za fugiranje po pločicama kada se osušiti može biti teško – ako ne i gotovo nemoguće – ukloniti. Ako dio boje izađe izvan linija, odmah je očistite vlažnom krpom da se ne osuši.

4. UVIJEK NANOSITE BRTVILO KAKO BISTE ZAŠTITILI NOVU BOJU

Nakon što se boja za fugiranje osuši, trebali biste nanijeti prozirno brtvilo kako biste zaštitili boju i poboljšali njezinu trajnost.

Kada se i brtvilo osuši, ponovno očistite prostor i uživajte u novom izgledu vašeg renoviranog prostora!

MOGU LI BOJATI FUGE POD TUŠEM?

Fuge možete bojati pod tušem i bilo gdje drugdje u vašem domu. Trik je u tome da pravilno pripremite područje i nanesete izdržljivi vodootporni gornji sloj kako biste ga zaštitili od vlage, mrlja i svakodnevnog habanja.

image
SERENETHOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

MOŽE LI SE STAVITI NOVA FUG MASA PREKO STARE FUG MASE?

Ako želite dugotrajnu izmjenu fugiranja, tada je moguće ponovno fugirati preko starih postojećih linija za fugiranje. Ovo nije tako komplicirano kao ponovno fugiranje područja jer ne uključuje skidanje. Fugiranje preko stare fuge također može pomoći u jačanju veze između pločica, čineći je manje osjetljivom na mrlje, pucanje i lomljenje.

Da biste to učinili, očistite područje i fugirajte na uobičajeni način, pazeći da obrišete višak prije nego što se osuši.

Iako je moguće obojiti fuge, bolje je to učiniti na glaziranim pločicama nego na terakoti ili prirodnom kamenu.

Prirodni materijali mogu lako upiti boju za fugiranje, što otežava kasnije ispiranje. Ako želite nanijeti boju za fugiranje na prirodne materijale, preporučuje se prvo nanijeti sloj sredstva za brtvljenje pločica prema uputama proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:17