SAVJETI ZA UZGOJ

Začinsko bilje koje možete uzgajati kod kuće

Postoji li što bolje od svježeg začinskog bilja koji vam se u kuhinji doslovno nalazi nadohvat ruke?

Ako i sami razmišljate o ovom praktičnom rješenju, a niste potpuno sigurni s kojim biljem započeti, donosimo vam popis najomiljenijih začinskih biljaka koje bez problema možete uzgajati u vlastitom domu.

1. Peršin

Ne samo da je odličan kao ukusan začin, peršin će cijelom interijeru dati onaj karakterističan mirisni ugođaj. Ova višegodišnja biljka može izrasti od 60 do 90 centimetara, ovisno o tome u kojim uvjetima raste. Možete ga bez problema uzgajati kod kuće, a važno je jedino da ga ne držite u neposrednoj blizini radijatora ili rashladne klime.

2. Bosiljak

Ovo začinsko bilje sastavni je dodatak raznim umacima, a svakom jelu daje onaj specifičan slatkasto-pikantni okus. Bosiljak je jednogodišnja biljka, a u prosjeku naraste do 60 centimetara. Nije zahtjevan za uzgoj i održavanje pa bez problema može uspijevati u stambenim uvjetima., pa čak i na jačem suncu.

3. Timijan

Timijan je još jedna začinska biljka koju možete uzgajati kod kuće, a neće vam oduzeti mnogo vremena za održavanje. Prepoznatljiv je po pomalo gorkom okusu, a najukusniji je kad se koristi svjež. Upravo zbog toga razloga, dobro ga je imati pri ruci tijekom kuhanja, odnosno spremanja jela. Možete ga koristiti i kod pripreme prirodnog čaja i liječenje tegoba dišnih puteva.

4. Origano

Uzgoj origana kod kuće sve je popularniji, a ovo začinsko bilje nije nimalo zahtjevno za održavanje. Može se koristiti kao dodatak različitim ukusnim jelima, a omiljeni je sastojak svake dobre pizze. Ono što je najvažnije kod uzgoja domaćeg origana jest mnogo sunca pa je najbolje da ga stavite na mjesto na kojem će većim dijelom dana imati pristup prirodnom svjetlu. Isto tako, obavezno izbjegavajte mjesta pokraj radijatora, klime i ulaznih vrata.

5. Metvica

Metvica je višegodišnja začinska biljka koju možete uzgajati kod kuće, jednako uspješna kao u vlastitom vrtu. Jedina stvar o kojoj morate voditi računa jest činjenica da se metvica širi poput korova pa je važno da ima posebnu teglu, a ne dijeli ju s nekim drugim začinskim biljkama. Najbolje će uspijevati na svijetlom mjestu u sobi gdje neće biti izravno izložena jakom suncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:01