BEZ IMALO MUKE

Začudilli biste se što se sve nakuplja na drvenim žlicama. Stavite ih u ovu otopinu i mirni ste

 /SHUTTERSTOCK
Drvene žlice mogu upiti sve vrste masnoće i mirisa, stoga je važno ostati dosljedan svojoj rutini čišćenja

Drvene žlice su jedan od glavnih kuhinjskih proizvoda i to s dobrim razlogom: mogu podnijeti visoke temperature, izrađene su od prirodnog materijala i ne reagiraju s hranom, za razliku od materijala kao što su bakar i aluminij. Kao dodatna prednost, drvene žlice neće izgrebati vaše lonce i tave.

U nastavku saznajte više o tome kako očistiti prljave drvene žlice.

image
/SHUTTERSTOCK

Koliko često čistiti svoje drvene žlice

Drvene žlice mogu upiti sve vrste masnoće i mirisa, stoga je važno ostati dosljedan svojoj rutini čišćenja ako želite da ovaj pribor traje. Obavezno isperite ostatke hrane odmah nakon svake uporabe. Povremeno, svakodnevno čišćenje blagim deterdžentom i toplom vodom spriječit će nakupljanje naslaga i zaštititi vaše žlice od pukotina, mrlja i još mnogo toga. Možete koristiti nježnu neabrazivnu spužvu za bilo kakvu prljavštinu.

Za dubinsko čišćenje namočite svoje drvene žlice u mješavinu 50/50 vode i destiliranog bijelog octa. Obavezn ostavite najmanje 15 minuta da odstoje prije nego što temeljito isperete žlice i ostavite ih da se osuše na zraku. Ovu metodu preporučujemo jednom mjesečno.

image
/SHUTTERSTOCK

Što ćete trebati

Oprema/Alati

Neabrazivna spužva

Krpa od mikrovlakana

Zdjela

Materijali

Blagi deterdžent

Destilirani bijeli ocat

Soda bikarbona

Mineralno ulje sigurno za hranu (opcionalno)

Upute

Operite drvene žlice blagim deterdžentom

Drvene žlice su svakako praktične, ali su također sklone pucanju i mrljama. S tim u vezi, važno je ručno prati svoje drvene žlice blagim deterdžentom, toplom vodom i neabrazivnom spužvom nakon svake upotrebe.

Isperite i osušite na zraku

Nakon što ste uklonili ostatke naslaga s drvenih žlica, isperite deterdćžent dok voda ne postane bistra. Posušite svoje žlice krpom od mikrovlakana, a zatim ih ostavite na podlozi za sušenje da se potpuno osuše na zraku prije sljedeće upotrebe.

image
/SHUTTERSTOCK

Pripremite otopinu ocat-voda

Možda ste na TikToku vidjeli metodu kipuće vode za čišćenje drvenih žlica. Iako je ovo sigurno učinkovito za dezinfekciju vaših žlica i uklanjanje naslaga, također može oštetiti vaše drvene žlice i ograničiti im vijek trajanja. Kao alternativu, pomiješajte jednake dijelove destiliranog bijelog octa i tople vode u zdjeli.

Neka se vaše drvene žlice namaču

Nakon što ste pripremili smjesu, ubacite svoje drvene žlice i malo ih zavrtite. Ostavite u otopini oko 20 minuta. Trebali biste primijetiti promjenu boje vode kako ocat prodire kroz teške mrlje i naslage. Međutim, ako se namakanje ne čini učinkovitim, sljedeći bi korak trebao pomoći!

Pospite sodom bikarbonom

Ako su vaše drvene žlice posebno prljave, pospite nekoliko žlica sode bikarbone u mješavinu octa i vode. Primijetit ćete da se počinju stvarati mjehurići dok se soda bikarbona aktivira s octom. Još jednom zavrtite žlice po posudi prije nego što ih ostavite da odstoje još 10 minuta.

Operite deterdžentom, isperite i osušite na zraku

Nakon što namakanje učini svoje, koristite blagi deterdžent i neabrazivnu spužvu da biste se riješili ostataka octa. Isperite sapunicu toplom vodom, osušite žlicu, a zatim je ostavite na podlozi za sušenje da se potpuno osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:09