Zagrebački stanovi u pet godina pojeftinili za 300 € po kvadratu

Vrijednosti su u prosjeku pale 15 posto, najveća je razlika u Novom Zagrebu, a najmanja u centru grada

Posljednjih nekoliko godina na tržištu nekretnina događaju se brojne oscilacije, od drastičnog pada cijena i zatišja u prodaji pa do lagane stabilizacije cijena, a nakon toga i blagog rasta kupoprodaje, što bi moglo označiti i skori oporavak tržišta.

Naime, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, cijene zagrebačkih stanova u rujnu su zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj, ali i godišnjoj razini.

Minimalne razlike

Statistika pokazuje da su cijene stanova u istočnom dijelu Zagreba porasle 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec te se prosječna tražena cijena popela na 1587 eura po kvadratu. U centru grada, inače najskupljem dijelu kada su u pitanju nekretnine, bilježe se jedva zamjetne mjesečne razlike. Tijekom rujna stanovi u centru grada su poskupjeli 0,1 posto te su se prodavali po prosječnoj cijeni od 1897 eura po kvadratu, što je samo jedan euro više nego u kolovozu.

Za isti je iznos porasla i prosječna tražena cijena u zapadnom dijelu grada gdje je iznosila 1460 eura po kvadratu. Ipak, ne bilježe svi dijelovi metropole porast cijena. Tako je u Novom Zagrebu zabilježen pad, ali samo za 0,4 posto, pa su se tamošnji stanovi u prosjeku prodavali za 1256 eura po kvadratu. Iako ukupna rujanska statistika pokazuje da je došlo do porasta cijena, u usporedbi s onima iz istog mjeseca 2010. godine razlike su i dalje očite, a trenutačno su više od 15 posto niže nego prije pet godina!

Zanimljiva računica

– Prosječne tražene rujanske cijene zagrebačkih stanova bilježe značajne razlike, točnije značajan pad u odnosu na isti mjesec 2010. godine. Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je najveća razlika zabilježena u Novom Zagrebu gdje su cijene pale 21 posto – kažu stručnjaci s portala. Dodaju kako je najmanja promjena u prosječnim oglašavanim cijenama stanova tijekom rujna ove i 2010. godine, prema njihovim statistikama, zabilježena u centru grada gdje iznosi 11,5 posto.

Kupnjom stana od 60 kvadrata danas se može uštedjeti čak 20.000 eura u odnosu na rujan 2010. godine

U istom su razdoblju cijene u istočnom dijelu grada pale 12,7 posto, dok su u zapadnom dijelu grada pale 17,3 posto. Što to točno znači? Jednostavnim matematičkim računicama dolazimo do zanimljivih podataka: zagrebački su stanovi u pet godina pojeftinili za 200 do 340 eura po kvadratu! Konkretnije, u Novom Zagrebu su cijene u pet godina pale za čak 333 eura po kvadratu, na zapadu 306, na istoku 229, a u centru za 246 eura po kvadratu. Još je zanimljivije izračunamo li da je danas stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu povoljniji za 19.980 eura, u zapadnom dijelu grada za 18.360, na istoku za 13.740, a u centru grada za 14.760 eura.

Najtraženiji kvartovi

Što se tiče najtraženijeg dijela grada, poznato je da su zagrebački stanovi općenito najtraženiji na našem tržištu. Tako je na portalu Crozilla.com bilo i tijekom rujna. No, nije u svim dijelovima grada vladala jednaka potražnja, pa su se stanovi za prodaju u pojedinim kvartovima ipak pretraživali nešto više nego ostali. Najtraženiji stanovi u rujnu bili su na području Centra, Maksimira, Trešnjevke, Jaruna i Dubrave.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 05:38