DILEMA

Zagrijete li pećnicu prije pečenja? Kuhari dali odgovor na pitanje koje muči mnoge domaćice

 PEXELS/

Kada zaboravimo zagrijati pećnicu prije stavljanja hrane u nju, često se pitamo što će se dogoditi. Hoće li hrana biti ista kao kad se peče u zagrijanoj pećnici? Hoće li se promijeniti okus i tekstura? Pitanja su to koja su nam svima poznata, no odgovori na njih razlikuju se ovisno o tome što pečemo.

Pečenje kolača

Kada je u pitanju pečenje kolača, prethodno zagrijavanje pećnice je ključno. Ako pečemo u hladnoj pećnici, kolačići će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni nalet topline da zadrže svoj oblik. Također, zbog duljeg vremena pečenja kolači će biti suhi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (koja hrani daje lijepu, brončanu boju). Isto tako, kolači će biti gusti i ravni ako se peku u hladnoj pećnici, jer će nedostajati topline koja bi aktivirala proces dizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo, piše Avaz.

image
/SAMSUNG

Kada je riječ o pečenju kruha i peciva s kvascem, prethodno zagrijavanje pećnice je bitno za uspješan rezultat. Toplina pećnice ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u tijestu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom kruhu. Bez početnog zagrijavanja kruh će ostati ravan i neće imati karakterističnu koricu koju svi volimo.

Pite i lisnato tijesto

Pite i lisnato tijesto također zahtijevaju prethodno zagrijavanje pećnice kako bi se postigao željeni rezultat. Inače će pite biti vlažne, a peciva spljoštena i obavijena otopljenim maslacem. Toplina pećnice ključna je za stvaranje hrskave korice i bogatog okusa u pitama i lisnatom tijestu.

Općenito, prema savjetima profesionalnih pekara, prethodno zagrijavanje pećnice prije pečenja važan je korak koji se ne smije preskočiti. Svaka kategorija peciva zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplinom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Stoga, prije nego počnete peći, ne zaboravite dobro zagrijati pećnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 19:38