Nekoliko korisnih savjeta

Zaštitite svoje biljke od vrućina

Službeno je! Stiglo nam je ljeto i trebamo zaštititi naše biljke na terasi ili balkonu.

Najčešća šteta, a prepoznaju je i najneiskusniji, uzrokovana je vrućinom i vrućim zrakom, a radi se o pravim opeklinama na biljkama.

Najviše utječe na mlade biljke. Zatim tu je dehidracija zbog duljeg izlaganja suncu i slabe hidratacije u nekim slučajevima, stoga cvijeće se suši i vene.

Kako ih spasiti? Evo nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da izdrže bolje vrućine i toplinske valove.

Vlaga

Najbolje ih je zalijevati rano ujutro ili kasno u noć. Također prskanje vodom će im pomoći, ali samo kada nema sunca. Travu u vrtu osim zalijevanja (pitku vodu treba štedjeti) je najbolje ostaviti višom, sama će sebi stvoriti sjenu i tako zaštićenu sunce je neće spaliti.

Povećajte sjenu

Ako možete, biljke s malim plodovima stavite u sjenu, kao alternativa velikim može poslužiti suncobran ili ih zaklonite zelenom mrežom koju možete kupiti posvuda. Kombinirajte drugo bilje s bršljanom, on stvara izvrstan hlad.

Zagrnite zemlju

Zagrtanjem ćete najbolje riješiti problem brzog isparavanja vlage. Napravite debeli sloj i prekrijte zemlju oko biljaka usitnjenom korom, slamom, suhim lišćem ili ekspandiranom glinom.

Grupirajte ih

Ako ih stavite zajedno. same će si stvoriti zaklon. One više štitit će manje i istovremeno će se stvoriti hladnija zona.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:22