ODLIČAN TRIK

Zašto je dobro plutene čepove ostaviti preko noći u hladnjaku? Kad saznate razlog, nećete to prestati raditi

 /SHUTTERSTOCK
Za izbjegavanje neugodnih mirisa važan je i način na koji se namirnice pohranjuju u hladnjak

Hladnjak je neosporno jedan od najvažnijih kuhinjskih uređaja, zadužen za čuvanje lako kvarljive hrane. Međutim, zbog nepravilnog skladištenja namirnica, visoke temperature i zanemarenog održavanja, u hladnjaku se često razvija neugodan miris kojeg se ponekad teško riješiti.

Ukoliko vam je odmah poznato koji je uzrok neugodnog mirisa, poput pokvarene hrane ili nakupina masnoće na stijenakama - što može pospješiti razvoj klica, ne odgađajte brzinsko čišćenje. No, ako ne možete locirati uzrok, vaš hladnjak treba "generalku". No, ne morate svaki put čekati da dođe do takve situacije, općenito je poželjno svaka dva mjeseca temeljito očistiti hladnjak: u potpunosti ga isprazniti i namjenskim proizvodima dezinficirati sve police, ladice... Pritom namirnice privremeno stavite na odgovarajuće mjesto niske temperature poput, primjerice, podruma, rashladnih vreća ili prijenosnih hladnjaka, i ne zaboravite isključiti hladnjak iz struje. Hladnjak se ne preporučuje čistiti abrazivnim sredstvima za čišćenje, a u tu svrhu mogu poslužiti ocat, soda bikarbona, mekana krpa i topla voda. Naravno, nakon čišćenja hladnak je potrebno ponovno uključiti u struju te posložiti sve namirnice.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako biste izbjegli neugodne mirise u hladnjaku, važno je znati kako čuvati hranu. Prvo, preporučuje se čuvanje u dobro zatvorenim posudama, pohranjenima u odgovarajuće ladice. Lako kvarljive namirnice poput mesa i ribe treba staviti na donju policu; sir, mlijeko i nareske na srednju policu; kuhanu hranu i jogurt na gornju policu, a voće i povrće u donji pretinac. Što se tiče pića, umaka i maslaca, njih stavite u pretinac na vratima.

U svakom slučaju, možete se poslužiti i trikovima kako biste spriječili pojavu neugodnih mirisa postavljanjem učinkovitih, sigurnih i jeftinih prirodnih upijača mirisa u hladnjak. Među njima su i pluteni čepovi. Umjesto da ih bacite, možete ih iskoristiti za uklanjanje neugodnih mirisa! Samo prepolovite čep, dodajte nekoliko kapi željenog eteričnog ulja i stavite u čašu ili na tanjurić. Ostavite tijekom noći: ujutro ćete shvatiti da nema neugodnog mirisa, dapače, vašim hladnjkom širit će se blagi miris eteričnog ulja. Kako bi ovaj trik bio učinkovit, mijenjajte plutene čepove svakih dva, tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:18