LEGLO BAKTERIJA

Zašto je neophodno sipati sol na spužvicu prije pranja posuđa?

 /SHUTTERSTOCK

Brojni su trikovi za čišćenje doma koji podrazumijevaju neočekivane metode i sastojke, a koji bi nam trebali olakšati kućanske poslove. Među njima smo naišli na jedan trik za čišćenje kuhinjskih spužvica. U savjetu se navodi kako prije pranja posuđa na kuhinjsku spužvicu treba napisati malo soli, a zatim preliti ocat. Pitate se zašto je to neophdno? Zbog, navodi se, dezinfekcije, uništavanja bakterija i održavanje higijene.

Sol je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava razmnožavanje bakterija, dok je ocat poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. U kombinaciji sa soli pojačava se učinak dezinfekcije. Ocat također pomaže u otapanju ostataka hrane i masnoće, ostavljajući spužvicu čistom i bez mirisa. Znači, na vlažnu spužvu treba obilno nasipati sol, preliti bijeli ocat i ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim ponoviti postupak na drugoj strani i isprati čistom vodom. Spužva je nakon toga spremna za ponovnu upotrebu, a preporučuje se oprati ju na ovaj način barem jednom tjedno.

Dobro je znati da spužvicu nakon pranja posuđa treba isprati u vrućoj vodi te ju dobro posušiti jer bakterije brže rastu u vlažnom okruženju. Ipak, unatoč ovim mjerama opreza, spužvice za pranje posuđa treba redovito mijenjati, idealno bi bilo svaka dva do četiri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:42