PREVENTIVNE MJERE

Zašto ljudi ostavljaju šalice obješene na kvake? Kada doznate razlog, i vi ćete to učiniti već danas!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Lopove nije briga jeste li mjesecima štedjeli za novo prijenosno računalo ili je prsten s dragim kamenjem u vašoj obitelji generacijama. Oni će iz vašeg doma pokušati uzeti što više u što kraćem vremenu. Kao vlasnik kuće, pobrinite se da im poremetite taj plan, čak i ako nemate kućni nadzor, moderne alarmne sustave ili, pak, sigurnosni sef.

Prema FBI-evom izvješću za 2021. godine, u SAD-u se više od 150 tisuća provala dogodilo tijekom noći. Pod pretpostavkom da bi provalnici i na našim prostorima mogli "raditi" u večernjim i kasnim noćnim satima, proučili smo koje bi korake trebalo poduzeti kako bi se dodatno zaštitili. Primjerice, dobro bi bilo postaviti vanjsku rasvjetu na senzor ili čak lažna sigurnosna upozoranja o psu čuvaru i lažnu kameru - lopovi neće znati da je riječ o imitaciji te će odustati do svoje namjere. Potvrđuju to i brojke: čak 25 posto zatvorenih provalnika u Americi otkrilo je Odjelu za kazneno pravosuđe i kriminologiju da bi otišli iz domova koji jasno pokazuju sigurnosne sustave.

Iskusni provalnici znaju baratati standardnim bravama, šarkama i okvirima prozora, ali ne računaju na sigurnosne barijere koje blokiraju njihov ulazak. Primjerice, dodatnu sigurnosnu bravu i zasun, protuprovalnu letvu, šipku protiv podizanja garažnih vrata... No, ne računaju ni na one improvizirane zamke. Možda nije naodmet negdje blizu ulaznih vrata staviti obuću velikog broja koja bi ostavila dojam da je netko od ukućana velik i snažan - čak i ako nije, jer lopovi traže laku metu te im zasigurno nije u interesu sukobiti se s jačima i većima od sebe.

Internetom kruži još jedan zanimljiv savjet: da se na kvaku s unutarnje strane ulaznih vrata objese neki predmeti poput, primjerice, keramičke šalice. Ideju je na TikToku podijelio korisnik koji stoji iza profila Richardoooo66. Poanta je u tome da bi šalica, čim bi netko s vanjske strane primio kvaku i pokušao otvoriti vrata, skliznula, pala i razbila se, stvarajući buku koja bi vas probudila, a koja bi iznenadila lopove, potencijalno ih uplašila i otjerala. U tom slučaju nije poželjno koristiti omiljenu šalicu, nego neku staru, već okrhnutu, koje vam ne bi bilo žao ako se razbije.

Korisnici ove društvene mreže u komentarima su se pitali bi li bilo bolje koristiti metalnu umjesto keramičke šalice kako se ne bi razbila. No, drugi su upozorili kako ona ne bi napravila dovoljno buke. U jednom je komentaru, pak, pisalo da šalica ne smije pasti na tepih - jer postoji mogućnost da se ne razbije pa opet ne napravi buku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:11