Nije bez vraga

Zašto ljudi u posljednje vrijeme u obično mlijeko dodaju kuhinjsku sol? Iznenadit ćete se

 BLUECINEMA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Uz rastuće troškove, posljednja stvar koju želite je bacanje hrane, ali mnogi u hladnjaku imaju trulo povrće i pokvareno mlijeko

Sada, više nego ikad, moramo smanjiti bacanje hrane kako bismo pomogli okolišu i smanjili pritisak na našu već nategnut novčanik.

U nastavku donosimo 10 savjeta kako poboljšati svoju tjednu kupovinu i produžiti rok trajanja svježoj hrani.

image
UNSPLASH

1. TVRDI SIR ZAMOTAJTE U PAPIR ZA PEČENJE

Umjesto plastične ambalaže, tvrdi sir zamotajte u pergament ili papir za pečenje; ovo omogućuje siru da diše i izbjegne sušenje, a istovremeno sprječava bilo kakvu dodatnu vlagu, a time i rast plijesni.

Tvrdi sir obično može trajati do četiri tjedna ako se pravilno čuva u hladnjaku.

image
TALAL AHMAD/UNSPLASH/

2. OKUPAJTE SVOJE POVRĆE U OCTU

Sjajan način da dezinficirate sve svoje voće i povrće je da ih okupate u octu. Otopina octa treba biti u omjeru 1:3 octa i vode u zdjeli ili čistom sudoperu.

Ubacite svoje proizvode u otopinu i ostavite da odstoje 15 minuta. Kada završite, možete ih isprati i temeljito osušiti prije nego što ih premjestite u odgovarajuće spremnike za skladištenje.

Otopina octa dezinficira, čisti i uklanja sve bakterije iz povrća koje bi ga mogle brže razgraditi.

Otopina ne bi trebala biti toliko jaka da je nakon ispiranja možete osjetiti na proizvodima, a trebala bi omogućiti da vaše povrće traje do dva tjedna.

image
MANKI KIM/UNSPLASH/

3. POHRANITE BOBIČASTO VOĆE S PAPIRNATIM RUČNIKOM

Nakon što se osuše, bobice treba čuvati u hermetički zatvorenim staklenim posudama sa suhim papirnatim ručnikom.

Papirnati ručnik upija višak vlage, što će spriječiti rast plijesni.

Mijenjanje papirnatog ručnika svaki drugi dan omogućit će maksimalnu svježinu i rok trajanja do tri tjedna.

image
ROMANBABAKIN/GETTY IMAGES

4. DRŽITE BANANE ODVOJENO OD OSTALOG VOĆA

Voće proizvodi određenu razinu plina poznatog kao etilen, ali voće kao što su banane proizvode veću koncentraciju kada su spremne za sazrijevanje jer etilen ubrzava proces sazrijevanja.

Ostalo voće koje spada u kategoriju s visokim sadržajem etilena su jabuke, breskve, kruške, dinje i avokado, da spomenemo samo neke.

Držanje voća koje proizvodi etilen, posebno banana, odvojeno od voća osjetljivog na etilen spriječit će prekomjerno izlaganje plinu, omogućujući voću da prirodno sazre i tako dulje traje.

Ovisno o vrsti voća, može trajati od tri do pet dana do nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi.

Kako biste usporili proces sazrijevanja banane, stabljiku možete omotati i prozirnom folijom ili ekološki prihvatljivijom aluminijskom folijom. Umotavanje voća u grozd ili pojedinačno produžit će dan ili dva u procesu zrenja, koji obično traje između tri i pet dana (na sobnoj temperaturi).

image
SHUTTERSTOCK/

5. TRETIRAJTE SVOJE SVJEŽE ZAČINSKO BILJE KAO CVIJEĆE

Za one koji više vole svježe začinsko bilje od osušenog, savjet je da ga tretiraju kao cvijeće.

Dodajte vodu u staklenku i stavite bilje unutra s plastičnom vrećicom preko vrha.

Voda pomaže da bilje ostane svježe, dok vrećica djeluje kao barijera bilju da bilje zadrži svoju vlagu.

Ako vaš hladnjak ne prima uspravne staklenke, svoje svježe začinsko bilje također možete pohraniti u hermetički zatvorenu staklenu posudu (ili plastičnu vrećicu ako želite) s vlažnim papirnatim ručnikom; ovo opet pomaže bilju da zadrži svoju vlagu kako se ne bi prebrzo osušilo i uvenulo.

Obje ove metode mogu pomoći vašem svježem bilju da traje do tri tjedna.

image
ARUNAS NAUJOKAS/UNSPLASH/

6. ZAMRZNITE SVOJE SVJEŽE ZAČINSKO BILJE

Ako više volite svježe začinsko bilje, ali smatrate da ga ne trošite dovoljno brzo, možete ga i zamrznuti. Svježe rezano začinsko bilje možete čuvati u maslinovom ulju u posudama za led ili zamrznuti za savršene porcije.

Alternativno, voda se također može koristiti umjesto ulja.

image
REDHELGA/GETTY IMAGES

S vodom se ova metoda može koristiti i za svježi češnjak i đumbir.

7. ZALEDITE SVOJ KRUH

Ako ustanovite da vam je kruh postao ustajao, uzmite kocku leda i njome prijeđite preko štruce prije nego što je stavite u pećnicu na 10 minuta.

Alternativno, štrucu možete potopiti u vodu. Ovo vraća vlagu u kruh i omogućuje mu da ponovno postane jestiv. Kruh bi tada trebalo iskoristiti tijekom dana. Svježe pečena štruca kruha može trajati do četiri dana, dok će štruca kupljena u trgovini trajati do tjedan dana.

image
MANDUZIO, MATTEO/LIVING4MEDIA

8. ZAMRZNITE SVOJE ORAHE

Većina orašastih plodova i sjemenki ima rok trajanja od tri do šest mjeseci. Kako bi im se produžio vijek trajanja, najbolje ih je čuvati u hladnim i tamnim prostorima. Iako je stražnja strana ormarića prikladna, pohranjivanje u hladnjaku može im pomoći da ostanu svježiji dulje.

Ako smatrate da šest mjeseci nije dovoljno vremena za grickanje orašastih plodova, razveselit će vas vijest da ih je moguće zamrznuti, što im produljuje rok trajanja na godinu dana.

9. DODAJTE SOL U MLIJEKO KADA GA OTVORITE

Ovisno o vrsti mlijeka koje koristite, nakon otvaranja može trajati od četiri do 10 dana ako se čuva u hladnjaku.

Međutim, možete produžiti taj vremenski okvir dodavanjem prstohvata soli odmah nakon otvaranja.

Sol je konzervans i sprječava rast bakterija.

Ali svakako dobro protresite kutiju i stavite je u hladnjak što je prije moguće.

image
JALAG/OLAF SZCZEPANIAK/LIVING4MEDIA

10. ČUVAJTE MLIJEKO U NAJHLADNIJEM DIJELU HLADNJAKA

Također je najbolje izbjegavati čuvanje mlijeka u vratima hladnjaka.

Vrata su zapravo najtopliji dio hladnjaka jer su najudaljenija od rashladnog sustava.

Umjesto toga, mlijeko držite na stražnjoj strani srednjih ili viših polica za maksimalno hlađenje i produljenje roka trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2022 14:04