Dobro je znati

Zašto ljudi vješaju aluminijsku foliju po balkonima i terasama ovih dana? Postoji dobar razlog...

 /SHUTTERSTOCK
Kolika gnjavaža može biti kada se moramo nositi sa specifičnim, neželjenim gostima na svojim balkonima: golubovima, zna svatko tko je to prošao

Kada se ove ptice odluče nastaniti na naše balkone i terase, postaju toliko iritantne da ih je teško ignorirati. Golubovi su prilično bučni, pogotovo ako je jato veliko, a povrh svega, jako su prljavi, što nas tjera da čistimo te prostore mnogo češće nego inače.

Postoji mnogo različitih metoda za odvraćanje golubova s krovova i balkona, a jedna od njih uključuje korištenje predmeta koji svi imamo u kuhinji: aluminijske folije.

image
/SHUTTERSTOCK

Vrijedi isprobati ovu metodu - iako pomalo rudimentarnu. Temelji se na činjenici da golubove, poput mnogih drugih ptica, uzbune iznenadni bljeskovi svjetla. U tu je svrhu reflektirajuća površina aluminijske folije vrlo korisna - a također i jeftina.

Postoje metode koje možete isprobati:

Pokrijte rukohvat ograde - ili njezinu fasadu - aluminijskom folijom, čvrsto je pričvrstivši oko željeznih nosača. Nije osobito oku ugodno s estetske točke gledišta, ali može pomoći u tjeranju golubova.

Folijom možete pokriti i neke predmete koji će ostati vani visjeti, poput jednostavnih komada kartona (ili plastike, ili drveta), obješenih na krov ili tendu. Ovi blještavi objekti kretat će se na vjetru i odbijati sunčevu svjetlost, djelujući kao sredstvo odvraćanja.

Ovo je isto načelo koje se koristi za izradu sredstava za odvraćanje ptica sa starih CD-ova: kompaktni diskovi (koji imaju metalnu stranu s preljevnim bojama koja bljeska na sunčevoj svjetlosti i tjera ptice. Slično tome, stara ogledala se ponekad koriste u vrtovima i na vegetarijanskim površinama.

Ovu jednostavnu i jeftinu metodu vrijedi isprobati. Jeste li probali nešto drugo što je dobro funkcioniralo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2023 16:54