DOBAR SAVJET

Ovo voće i povrće nikada ne biste smjeli držati u hladnjaku, uništava im i okus i teksturu: Na popisu nisu samo rajčice...

 ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
Otkrivamo male trikove kako produžiti svježinu rajčica i sačuvati njihov puni okus tijekom cijelog ljeta
Otkrivamo male trikove kako produžiti svježinu rajčica i sačuvati njihov puni okus tijekom cijelog ljeta

Rajčica je jedan od najomiljenijih plodova ljeta, nezaobilazan sastojak salata, umaka, juha i ljetnih sendviča. No iako je redoviti gost naših kuhinja, mnogi i dalje ne znaju kako je pravilno skladištiti. Najčešća pogreška je čuvanje rajčica u hladnjaku.

Iako se na prvi pogled čini logično staviti voće i povrće u hladnjak da bi duže ostalo svježe, kod rajčica ta navika može imati suprotan učinak. Stručnjaci upozoravaju da niska temperatura hladnjaka narušava ne samo teksturu rajčice, već i njen prepoznatljivi, puni okus. Naime, hladnoća usporava kemijske procese odgovorne za razvoj aroma, čineći rajčicu bezukusnom i vodenastom.

image
YULIYA SHEYNINA/ALAMY/PROFIMEDIA/YULIYA SHEYNINA/ALAMY/PROFIMEDIA

Najbolje mjesto za rajčicu

Idealno mjesto za čuvanje rajčica je kuhinjska radna površina, i to na sobnoj temperaturi. No pritom treba pripaziti da nisu preblizu štednjaku, pećnici ili drugom izvoru topline, jer toplina može ubrzati proces prezrijevanja i kvarenja.

Ljetni broj magazina D&D u prodaji! Tema broja: sve o mobilnim kućama - zakoni, propisi, cijene, uvjeti, ponuda...

Osim lokacije, važan je i način slaganja. Umjesto da ih nagomilate u duboku zdjelu, bolje ih je rasporediti u plitku posudu – tako će zrak slobodno cirkulirati između plodova, a smanjuje se i rizik od oštećenja osjetljive kožice. Preklapanje rajčica može uzrokovati pritisak i rano propadanje.

image
ROBERT NIEDRING, CAVAN IMAGES/ALAMY/PROFIMEDIA/ROBERT NIEDRING, CAVAN IMAGES/ALAMY/PROFIMEDIA

Trikovi za dulju svježinu

Jedan od zanimljivijih savjeta stručnjaka je da se rajčice, pogotovo ako su kupljene s peteljkom, očiste od vriježa i polože naopako, odnosno tako da dio gdje je bila stabljika bude okrenut prema dolje. Taj dio najosjetljiviji je na vlagu i bakterije. Ako je okrenut prema dolje i dodiruje čistu, suhu površinu, rizik od kontaminacije i gubitka vlage značajno se smanjuje.

Tajna zdravih rajčica možda se krije u vašem kuhinjskom ormariću, saznajte koja namirnica im pomaže za najbolji urod

Osim toga, vrijedi znati da se rajčice nikad ne bi trebale držati uz voće poput banana i jabuka jer ono oslobađa etilen, plin koji ubrzava zrenje i može uzrokovati brže kvarenje osjetljivih plodova poput rajčice.

image
ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Ako je riječ o potpuno zrelim rajčicama koje ne planirate odmah konzumirati, možete ih nakratko staviti u hladnjak. No ključno je da ih prije jela pustite da se "oporave" na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi ih se djelomice vratila izgubljena aroma i sočnost.

Iako se čini da skladištenje rajčica zahtijeva cijeli niz koraka, riječ je zapravo o jednostavnim pravilima koja čine veliku razliku. Dovoljno je zapamtiti: sobna temperatura, dobra cirkulacija zraka, što manje vlage - i izbjegavajte hladnjak koliko god je to moguće.

Van iz hladnjaka

Nisu samo rajčice te koje je bolje držati podalje od hladnjaka. Naime, mnoge namirnice bolje opstaju na sobnoj temperaturi, a njihovo skladištenje u hladnjaku može im uništiti okus i teksturu.

Jedan od najpoznatijih plodova koji se često pogrešno stavlja u hladnjak je avokado. Iako može izgledati kao voće koje treba hladiti, niska temperatura zapravo usporava njegov proces dozrijevanja. Najbolje je držati avokado na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Kad postigne željenu zrelost, tada ga možete staviti u hladnjak kako bi duže ostao svjež.

Banane su također voće koje ne voli hladnoću. Naime, hladnjak im uzrokuje crnjenje kore i mijenja njihovu teksturu, zbog čega je preporučljivo držati ih na sobnoj temperaturi.

image
STEPAN POPOV/ALAMY/PROFIMEDIA/STEPAN POPOV/ALAMY/PROFIMEDIA

Kad je riječ o krumpiru, i on najbolje opstaje na sobnoj temperaturi, ali ne smije biti previše vruće - idealno je mjesto tamno, suho i hladno, s temperaturom od oko 7 do 10°C. Ako ga stavite u hladnjak, škrob se pretvara u šećer, što utječe na njegov okus i teksturu.

Luk i češnjak, iako nezamjenjivi u mnogim jelima, ne bi smjeli završiti u hladnjaku. Naime, hladnoća može izazvati rast plijesni, dok vlažna sredina pogoršava kvalitetu ovih namirnica. Luk treba držati na suhom, tamnom i prozračnom mjestu, a češnjak je najbolje spremiti u mrežaste vrećice ili pletene košare, gdje će biti izloženi cirkulaciji zraka.

Kada je riječ o voću poput breskvi, krušaka, jabuka, šljiva i manga, ono je najbolje držati na sobnoj temperaturi dok ne postigne željenu zrelost. Iako se može činiti primamljivim staviti ih u hladnjak odmah nakon što ih kupite, to će usporiti njihov proces zrenja. Zato ih držite na radnoj površini ili u voćnjaku dok ne omekšaju, a tek tada prebacite u hladnjak ako ih ne namjeravate brzo pojesti.

Ananas je još jedan primjer voća koje najbolje čuva svoju svježinu van hladnjaka. Iako se nakon rezanja mora staviti u hladnjak, cijeli ananas trebao bi se čuvati na sobnoj temperaturi jer hladnoća može promijeniti njegovu teksturu i okus. Isto vrijedi i za dinje i lubenice - dok su cijele, najbolje ih je držati van frižidera. Nakon što ih narežete, naravno, trebaju biti pohranjene u hladnjaku kako bi se spriječilo brže kvarenje.

Kao dodatni savjet, treba napomenuti da voće poput banana, jabuka, rajčica i avokada otpušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje drugih plodova. Zbog toga je preporučljivo držati ovo voće odvojeno od ostalih namirnica, osobito onih koje su osjetljive na ubrzano zrenje, poput lisnatog povrća, brokule ili krastavaca.

Pravilno skladištenje voća i povrća ključan je faktor za očuvanje njihove svježine i okusa, a s malim prilagodbama u načinu čuvanja, mogli biste u punom okusu svojih omiljenih plodova uživati duže nego što ste navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2025 13:11