KAKO ODABRATI DOBRE ZAVJESE?

Zavjese mogu brzo i povoljno promijeniti izgled cijele prostorije

Stoga, doznajte kako odabrati dobre zavjese! One unose mekoću u dom i čine ga intimnijim i toplijim, evo kako!

Zavjese su jedna od rijetkih stvari u domu koja brzo, jednostavno i učinkovito može promijeniti izgled cijele prostorije. I to dosta jako. Zato ako vam je dosadio izgled vašeg doma, želite učiniti brzinski makeover, a nemate baš previše novca, zavjese bi mogle biti rješenje vaših dilema. Zavjese su vrsta tekstila koja unosi mekoću u domu, čini ga intimnijim i toplijim te raspršuju svijetlo i štite interijer od sunca i neželjenih pogleda. Vaš konačni izbor ovisit će o obliku prozora, vrsti karniša te o samom materijalu i stilu zavjesa. Pronašli smo odgovore na nekoliko pitanja koja kupci najčešće postavljaju kada kupuju zavjese.

Kakve sve zavjese postoje?

Pet je osnovnih kategorija. Postoji sunčani filter, napravljen od poliestera i lana, a sastoji se od dva sloja (zavjese i mreže), zatim dvodijelna zavjesa - izrađena je od grublje pređe, često i od ukrasne pređe.

Sljedeći je reflektirajući tekstil i cilj mu je smanjiti djelovanje sunčeve energije i spriječiti odraz sunca u prostoriji. On u prostoriji održava nižu temperaturu u ljetnim mjesecima, a višu u zimskim, kaže profesor Željko Penava s Tekstilno-tehnološkog fakultetu u Zagrebu.

Na koju visinu objesiti zavjesu?

Većina dizajnera odgovorit će na ovo pitanje - što više to bolje, tj. po mogućnosti par centimetara niže od stropa. Time ćete dobiti da prostorija vizualno izgleda viša nego što uistinu jest.

Koliko moraju biti dugačke zavjese?

Pravilo je - zavjese neka budu dugačke toliko da dodiruju pod. Naravno to ne vrijedi ako pričamo o kuhinjskim zastorima jer oni moraju biti kraći.

Koji materijal odabrati za zavjese?

Tkanine za zavjese i zastore od svih tekstila u kućanstvu u najvećem su razvoju. Koriste se jednobojni i raznobojni materijali u platno vezu izrađeni od pamuka, lana, vune, svile, viskoze, akrila, PET-a, sintetičke pređe, žakarda. Posljednje su rolete, sjenila, odnosno neprozirni tekstili za prozore. Postoje dvije vrste sjenila: ona koja omogućuju prijenos svjetla izrađena od obične pamučne tkanine, i ona tamne boje koja pružaju 100-postotnu neprozirnost.

Dostupni su različiti stilovi sjenila: venecijanski, okomiti, roletni zaslon. Roletni zaslon se sastoji od tkanine sa staklenim vlaknima. Vertikalna sjenila djeluju kao učinkoviti filteri za svjetlo - nabraja profesor Željko Penava. Prirodni materijali su skuplji i ljepši, ali ih je teže odražavati. Neki se uopće ne peru u perilici pa ćete ih morati nositi na kemijsko čišćenje ili ih je užasno teško glačati (npr. zavjese od lana), dok su zavjese od umjetnih vlakana jeftinije i jednostavnije za održavanje, lako se peru i najčešće se ne moraju glačati.

Kakva treba biti punoća zavjesa?

To ovisi o vrsti tkanine, količini nabora i samom stilu koji ćete odabrati. Za većinu tkanina pravilo je da za gotove zavjese dužina materijala treba biti dva i pol puta širina otvora prozora, no za obične tkanine koje su malo više prozirne ili svilene trebate i do tri puta širine prozora. Ako se odlučite za stil zavjesa koje su više kao paravan ili navlaka, bit će vam dovoljno materijala jedna i pol širina prozora jer nećete imati puno ili niti jedan nabor.

Šipke s ringovima ili stropne karniše?

Vjerujte nam da sam odabir karniše je jednako važan kao i odabir materijala jer su one zapravo te koje diktiraju kakav će biti stil zavjesa. Također pri odabiru karniša koje se sastoje od šipki i ringova morate paziti na veličinu ringova i omjer prostora i prozora, jer nema ništa gore ako postavite predugačku šipku koja će ogoljena stršati na zidu ili imate premale ringove koji će izgledati kako da jedva nose težinu zavjesa.

living4media

RAZLIKA IZMEĐU PRIRODNIH I UMJETNIH MATERIJALA

Svi materijali imaju svoje prednosti i nedostatke. Stoga se pomno odabiru i prilagođavaju ciljanoj namjeni i odgovarajućem proizvodu. Općenito vrijedi pravilo da su sintetski materijali trajniji, veće otpornosti na habanje i lakše se održavaju te se stoga u većini slučajeva odabiru za izradu zavjesa, zastora, presvlaka za namještaj, podnih obloga i sl. Njihov nedostatak je, primjerice, veća sklonost nabijanju statičkim elektricitetom. Prirodni materijali iz pamuka, lana i sl. se češće odabiru za posteljno, stolno rublje, ručnike, kuhinjske krpe zbog veće udobnosti kontakta, boljih apsorpcijskih svojstava (upijanja vlage i vode) i sl.

Izv. prof. dr. sc. Antoneta Tomljenović (Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 12:32