LOŠE NAVIKE

Zbog ovoga ćete odmah prestati koristiti prazne kutije od sladoleda za skladištenje hrane i zamrzavanje

 /SHUTTERSTOCK

Na kraju svakog obiteljskog okupljanja, rođendana, zabave ili jednostavno nedjeljnog ručka, vjerujemo, nemoguće je napustiti kuću bez "lunch paketa". I to najčešće - vrtimo scenu u mislima - uz neizbježnu prepirku. Okej, gosti će na kraju popustiti: netko će biti više zainteresiran za mesni dio glavnog jela, netko za povrtni, a netko za desert...

"Nema problema", šapnut će baka, deda ili mama u kuhinji sa širokim osmijehom na licu, inzistirajući na tome da se podijele ostaci hrane, dodajući: "Dat ću ti ga samo u plastičnoj posudi".

Dobar domaćin - čini se - uvijek ima pri ruci nekoliko praznih plastičnih kutija od, primjerice, sladoleda, ili pak čvrstog jogurta. Tada nema brige hoće li se originalni Tupperware uspijeti vratiti svojem vlasniku - jer, to je nešto što se ne dijeli tako olako. Plastične posude od sladoleda mogu se činiti odličnom alternativom namjenskim plastičnim posudama za skladištenje hrane, i to iz nekoliko razloga: njihovim recikliranjem ne zagađuje se okoliš, a istodobno se ne baca hrana.

Međutim, udruge potrošača upozoravaju kako je bolje izbjegavati takve jednokratne plastične posude. One, kažu, nisu prikladne za ponovno korištenje, ali ni za zamrzavanje, podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici, pa čak ni za skladištenje. Ali zašto?

image
/SHUTTERSTOCK

Udruge potrošača ističu kako je jednokratna ambalaža namijenjena za određenu hranu i za jednokratnu upotrebu. To znači da je ambalaža svakako ispitana za svoju specifičnu upotrebu, tako da su zakonski propisi o ispravnosti hrane u tom smislu usklađeni, ali za sve preko toga načelno postoji zdravstveni rizik.

Iako su se mnogi potpuno navikli da im se hrana zamata u plastiku i čuva u plastičnim posudama, kombinacija hrane i plastike ne dolazi bez rizika. To je zato što nije sva plastika jednaka, dok hrana također ima različita svojstva koja različito reagiraju na korišteni materijal za pakiranje. Ponovnom uporabom kutije, iz plastike se mogu odvojiti zdravlju štetne tvari i putem hrane ući u tijelo. Kutija za sladoled u ovom je slučaju samo primjer.

"Ukoliko je kutija namijenjena prodaji sladoleda bez masnoća, moguće je da se ne poštuju zakonske granične vrijednosti prijenosa kemikalija kod masne ili tople hrane. Stoga masnu i vruću juhu nikako ne stavljajte u kutiju sladoleda da se ohladi i zamrzne, nemojte je stavljati ni u mikrovalnu pećnicu da se odmrzne", upozoravaju iz udruga potrošača.

Također, pakiranja za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirana da izdrže opetovano pranje ili čak stavljanje u perilicu posuđa bez oštećenja.

Iz udruga ističu kako je teško procijeniti zdravstvene posljedice mikroplastike i kemikalija koje u organizam ulaze kroz jednokratnu ambalažu. To svakako ovisi o količini, genetskoj predispoziciji, kao i drugim popratnim čimbenicima. Ali liječnici, prenosi GrannyTricks.com, ne isključuju mogućnost dugoročnih šteta poput povećanog rizika od raka i metaboličkih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 05:33