Zelene priče jednog vrtlara

Izradite hranilicu za ptice od kokosa u samo 20 minuta

U zimskom periodu, zbog nedostatka hrane u prirodi, potrebno je nahraniti vrijedne ptičice u našim vrtovima. S obzirom da su preko cijele godine marljivo “čistile” vrtove od nametnika, zaslužile su našu pomoć u ovom periodu. Stoga vam naš suradnik i vrtlar Botaničkog vrta u Zagrebu, Hrvoje Kovač, otkriva provjereni način na koji možete jeftino i brzo izraditi cool hranilicu za ptice.

Potreban materijal: acu-bušilica, nož, odvijač, bambusov štap (ili neki priručni), vijak, limeni čep (kakvim se zatvaraju staklene boce), flomaster, kokosov orah, brusni papir i turpija.

1 Iscijedite tekućinu iz oraha

Flomasterom naznačite otvor na kokosovom orahu. Kad određujete veličinu otvora, imajte u vidu da ptičice mogu nesmetano ući i izaći. Nakon toga, pogledajte kokosov orah, uočit ćete da na jednoj strani ima tri točke koje su tamnije boje od ostalog dijela oraha. To je najmekši dio. Probušite jednu od točaka i iscijedite tekućinu, kako vas ne bi ometala u daljnjoj izradi.

2 Izvucite unutrašnjost kokosova oraha

Unutar iscrtanog otvora, izbušite rupice sa acu-bušilicom na način da bušite rupice što bliže jednu drugoj. Nakon toga, odvijačem otvorite orah na tom mjestu. Potom nožićem kroz taj otvor izvucite unutrašnjost kokosova oraha, a zatim turpijom obradite rubove otvora, a brusnim papirom skinite vlakna izvana, kako biste dobili glatku površinu.

3 Očistite unutrašnjost oraha

Kroz sredinu limenog čepa, acu-bušilicom probušimo rupu za vijak, potom provučemo vijak s gornje strane čepa i zajedno s čepom provučemo kroz rupicu iz koje smo prethodno izvadili tekućinu iz kokosovog oraha. Važno je da pri provlačenju vijka s čepom imamo u vidu da nazubljeni dio čepa bude naslonjen na unutarnju stranu ljuske oraha, jer ćemo na taj način spriječiti rotiranje same hranilice.

4 Učvrstite orah na štap

Vijak zajedno s čepom provlačimo s unutarnje strane oraha prema van, tako da vijak možemo direktno učvrstiti u bambusov štap.

5 Napunite hranilicu

Hranilicu napunite sjemenkama.

6 Finalna slika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:52