PRAZNOVJERJE

Želite li izbjeći nesreću, ovo ne smijete napraviti sa svojim krevetom

 DUSAN PETKOVIC/SHUTTERSTOCK

Vjerujete li u narodna praznovjerja? Čak i oni koji automatski negativno odgovaraju na ovo pitanje, potpuno svjesni da su praznovjerja totalno nepouzdana, nekima će se svejedno prikloniti.

Praznovjerja se često prenose s generacije na generaciju. Riječ je o vrsti vjerovanja koja su se proširila u raznim kulturama, a koja se baziraju na uvjerenju da neke navike, radnje, geste i događaji u okruženju utječu na naš život, pozitivno i negativno. Među najpoznatijima su svakako strah od broja 13, pljuvanje zbog crne mačke, sedam godina nesreće zbog razbijenog ogledala i tri udarca u drvo, no popisu, čini se, nema kraja. Ovaj put naletjeli smo na praznovjerja vezana za dom, konkretnije za krevet.

image
/SHUTTERSTOCK

Zasigurno ste čuli za frazu "ustati na lijevu nogu", koja se koristi kad je netko od jutra loše raspoložen. No, ta fraza vjerojatno potječe iz stare izreke koja kaže da desni putevi vode prema Bogu, dok su lijevo đavolji putevi razvrata. Ta izreka očito je potaknula pučane na vjerovanje da desna strana predstavlja jaču, dobru i napredniju stranu, dok lijeva podrazumijeva slabiju stranu, koju prati nesreća. Tako se do danas spominje da će vas, ustanete li na lijevu nogu, taj dan pratiti loša sreća. Prema nekim narodnim vjerovanjima, trebali bi ustati na istu stranu na koju ste legli, a kaže se da je pri ustajanju iz kreveta loše preskakati osobu koja leži pored vas.

Također, jedno od vjerovanja kaže da je loše početi slagati krevet, a onda ga ostaviti nedovršenog. Spremanje kreveta navodno može utjecati i na zajednički ili bračni život. Ako dvije osobe zajedno spremaju krevet, uskoro će se posvađati, dok će oni koji spremaju krevet nedjeljom imati lošu sreću. Neki vjeruju da će djevojka koja loše slaže krevet imati beskorisnog supruga, dok će ona žena koja ga lijepo sprema imati zgodnog muža. Žena koja svoj krevet ostavlja nepospremljenim na taj način otkriva da ima vezu s oženjenim muškarcem.

image
Y.P.PHOTO/SHUTTERSTOCK

Što se tiče posteljine, praznovjerje kaže da bi ju uvijek trebalo mijenjati u noćima bez mjesečine, čime ćete postići da u krevetu nikad nećete imati kukce i neke druge nametnike. Ako posteljinu koju mijenjate navučete naopačke, to je pak znak da ćete se uskoro seliti. Nesreća navodno prati i one koji glačaju svoje plahte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:49