STRPLJIVO I PAŽLJIVO

Želite postaviti zidne tapete u svom domu? Evo što vam sve treba za to i na što trebate paziti

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zidovi su najveće površine u našim domovima, a prečesto su jako loše iskorišteni

Zidovi su najveće površine u našim domovima, a prečesto su jako loše iskorišteni. Obično ih obojamo u jednu boju i to nam je dovoljno. Ali je li doista to sasvim dovoljno? Mi bi rekli da ne. Dobro iskorišteni i ukrašeni zidovi mogu uvelike doprinjeti kompletnom izgledu doma, ali i osjećaju ugode i prisnosti. Niz fotografija ovješanih po zidovima govore puno toga o samim vlasnicima i stvaraju ugođaj pravog doma s karakterom. Odvažno obojani zidovi stvaraju dinamiku u prostoru i daju mu osobnost koju želite predstaviti svojim gostima ili na drugu stranu pružaju vama zadvoljstvo boravka u prostoru. Dobar odabir zidnih tapeta može u potpunosti promjeniti prostoriju ili cijeli dom i postati zvijezda uređenja, a postupak njihovog postavljanja je zapravo dosta jednostavan i jeftin. Ako se odlučite na osvježavanje vašeg doma s nekoliko zidnih tapeta mi vam donosimo što vam je potrebno da postanu savršen detalj u vašem domu.

image
LASHKHIDZETIM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. SVE ŠTO JE POTREBNO

Nakon što odaberete koje ćete tapete postaviti, trebati će vam: papirnata obloga, pasta za ljepljenje, kist za bojanje, libela, skalpel, škare, ravnalo, olovka i gleterica. Tapete možete postavljati sami, ali imajte na umu da je to puno profinjeniji proces od bojanja, gdje kad se napravi greška jednostavno prebojate ponovno. Za postavljanje tapeta potrebno je imati puno strpljenja, biti pažljiv i precizan.

image
Тодорчук Екатерина/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
  • Nacrtajte oznake olovkom - vodoravno i okomito - koristeći ravnalo i libelu. Namjestite prvi dio tapete uz oznake i provjerite stoji li sve ispravno. Prvi komad je ključan jer će se svi drugi ravnati po njemu.
  • Nanesite pastu za tapete izravno na zid. Stavite ljepila i preko oznaka za tapete, to znači da ćete nakon toga moći staviti i drugi komad, a da se ne dovedete u situaciju da isprljate prvi s ljepilom. Kistom za bojanje nanestite pastu na vrh zida, oko bilo kojih utičnica i neposredno iznad lajsni. To će osigurati ravnomjerno pokrivanje u teškim područjima.
  • Za drugi dio, ako se radi o tapeti s uzorkom, pogledajte točku na kojoj se dizajn preklapa duž rubova. Počevši od vrha, uskladite tapetu i lagano ju lijepite za zid.
  • Ponavljajte ove postupke dok ne pokrijete cijelo područje.
image
GLADIATHOR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. ODAKLE KRENUTI

Stručnjaci kažu da je najbolje krenuti od sredine zida prema rubovima, tako ako se dogodi da su slučajno neki zidovi nepravilini te nedostatke ćete najlakše sakriti u kutovima.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3 ZIDINE TAPETE U OBLIKU FOTOGRAFIJE, SLIKE ILI MURALA

Što se tiče zidnih tapeta koje čine jednistvenu fotografiju ili sliku za njih prvenstveno morate odrediti središte. Ovakav tip tapeta uvelike transformira prostor pa je jako bitno paziti i na najsitnije detalje. Imajte na umu što će biti ispred zida i u kojem položaju i po tome odredite središte tapete i krenite s te točke istiM postupcima koji su navedeni ranije.

image
ASBE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. LJEPILO

Preporuke su da odaberete već gotovu zamješanu pastu za ljepljenje radije nego da sami pravite smjesu uz pomoć praška. Potrudite se da nanesete dovoljo ljepila na cijelu površinu služeći se kistom ili valjkom. Nemojte biti štedljivi jer manjak ljepila može prouzrokovati dodatne probleme.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. PAPIRNATA OBLOGA

Ne slažu se svi kad su u pitanju papirnate obloge, jedni kažu da su nepotrebne, drugi da ne možete bez njih. Na vama je da odlučite. U svakom slučaju papirnata obloga štiti zid i boju i puno je lakše skinuti tapete koje imaju podlogu, nego ono koje su direktno aplicirane na zid.

image
SCOVAD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

NEKOLIKO BRZIH SAVJETA

Ne birajte tapete dok ne provjerite zidove. Idealno bi bilo da je podloga vašeg zida relativno ravna, ali morat ćete izbrusiti sve pukotine ili nedostatke. Papir se možda neće dobro zalijepiti za stare zidove koji su davno ožbukani, a ako su zidovi jako oštećeni bilo bi bolje da se savjetujete sa stručnjakom.

Svaki put kad zalijepite prvi dio, dvaput provjerite poklapa li se uzorak i da nema praznina. Ako postoje mjehurići ili nepodudaranja, samo lagano povucite tapetu natrag i skinite ju.

image
ONURDONGEL/GETTY IMAGES

Provjerite jesu li tapete iz iste serije provjerom broja serije. Zapanjili biste koliko varijacija postoji za jednu seriju. Jednom kad krenete lijepiti tapete nemojte se zamarati vremenom, slobodno napravite pauzu kada i koliko vam treba i slobodno nastavite i drugi dan ako želite.

image
ONURDONGEL/GETTY IMAGES

Zlatno pravilo je da je strpljenje ključno. Prije postavljanja tapeta morate ostaviti podlogu da se osuši najmanje 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:58