Rafinirani proljetni cvijet

ŽELITE PROLJETNO RASPOLOŽENJE U DOMU? Upoznajte tulipan i doznajte kako da izgleda svježe te potraje duže

 

S dolaskom proljeća svi si mi želimo podići raspoloženje svijetlim bojama i zelenilom, i ukrasiti svoj dom raznim cvjetnim aranžmanima kako bismo stvoriti proljetnu atmosferu. Tulipani kao glasnici proljeća i za mnoge oličenje elegantnog cvijeća, koji svojim izduženim stabljikama, kupastim cvjetovima i laticama u najljepšim prirodnim bojama čine proljeće posebnim, poželjan su odabir, jer će u vazi svojim veselim bojama podići i osvježiti svaki prostor.

Mnogi pogrešno vjeruju da ovaj glasnik proljeća dolazi iz Nizozemske. Zapravo je u Europu stigao u 16. stoljeću iz Turske, a od tamo iz Irana, gdje se smatrao simbolom mira i sklada. Tulipan je dugo inspirirao pjesnike, a njegove svijetle boje ogledaju se na mnogim platnima poznatih umjetnika. Danas, baš kao i nekada, i dalje fascinira nevjerojatnom ljepotom i raznovrsnošću sorti.

Rezani tulipani

Kada je riječ o rezanim tulipanima, njihov lijep i privlačan izgled lakše je očuvati nego što mislite. Rezani tulipani obično traju od pet do 12 dana, ali morate znati da su teške "pijanice", stoga je važno da u vazu redovito dolijevate vodu.

Kako postići da potraju duže

1. Podrežite svoje tulipane: Uvijek ih podrezujte pod kutom kako biste osigurali što veću površinu za hidratiziranje.

2. Stavite ih što prije u vodu: Tulipani, poput svog cvijeća, koriste vodu kako bi učvrstili svoje stabljike i zato je bitno da se što prije nađu u vodi.

3. Pronađite im dom iz snova: Držite tulipane daleko od izravne sunčeve svjetlosti i radijatora (oni će dehidrirati stabljike) i voća (oslobađa plinove zbog kojih će izblijediti).

4. Mijenjajte im vodu: Tulipani ne vole "piti" prljavu vodu, zato osvježite vazu svježom vodom svakih nekoliko dana i svaki put izrežite stabljike 1 cm.

5. Ako odlazite na kraći put i ne želite da vam ovo lijepo cvijeće uvene, stavite buket u vlažne novine na donju policu hladnjaka.

6. Ako je buket bio izložen direktnom suncu, ostavite ga u ledenoj vodi preko noći. Ujutro će cvijeće izgledati kao nakon rezanja.

7. Aspirin ili tableta aktivnog ugljena u vodi, također može pomoći da vaš buket izgleda svježe i potraje duže.

Zašto se tulipani "objese"?

Ne brinite, nisu mrtvi. Tulipani koriste vodu kako bi nahranili svoje stabljike, što znači da su samo žedni nakon putovanja do vas. Pomozite im tako što ćete ih obrezati, staviti u vodu i ostaviti preko noći. Ujutro više neće izgledati uvenulo.

Zašto su tulipani kratki kada ih kupimo?

Tulipani su prirodno puno kraći od ostalog cvijeća, ali nastavit će rasti u vašoj vazi i vidjet ćete kako se razigrano kreću u vodi. To je dio njihovog šarma i nema razloga za brigu! Osim toga, tulipani reagiraju na svjetlost i zato se okreću prema izvorima svjetlosti oko sebe u nadi da će ih vidjeti i oprašiti. Također, primijetit ćete kako se otvaraju po suncu i zatvaraju noću.

Želite da tulipani stoje ravno?

Ako želite da vaši tulipani stoje uspravno u vazi za večeru koju priređujete ili neku posebnu prigodu, preporuka je da ih izvadite iz vaze, čvrsto ih umotate novinama u konusni oblik, vratite u vodu i držite u mračnoj sobi preko noći. Kada ih ujutro odmotate, bit će savršeni! Tada se sjetite da treba rotirati vazu kako biste spriječili da se okreću prema svjetlu.

Orijentalni cvijet u prostranstvima Europe

Danas postoji više od 3000 sorti tulipana, koje karakterizira široki spektar boja. Ružičasti, bijeli, ljubičasti, krem, plavi, pa čak su i crni cvjetovi mnogima privlačni. Uz to, imaju impresivan i originalan oblik čašice. Možete pronaći tulipane s jednim ili dvostrukim nizom latica, one s upečatljivim rubom ili pak tulipane papige s nazubljenim laticama. Postoje čak tulipani s ljiljan cvjetovima, tulipani nalik proširenom božuru i francuski tulipani.

Divlji tulipani

Stepe i pustinje Turske i Irana u proljeće su prekriveni šarenim "tepisima" divljih tulipana, kao i stepska prostranstva poluotoka Crimea, te među visokim planinama Himalaja (1500-3000 m) gdje se mogu pronaći proplanci bijelih tulipana.

Posebno spektakularan prizor je živopisno cvjetanje tulipana sredinom travnja u stepi Kalmikija. Riječ je o jedinom mjestu u Rusiji, gdje tulipani rastu na zemlji (stepi) koju ljudi nikad nisu obrađivali. Ovdje rastu cvjetovi bijele (najranije), žute i crvene boje.

Polja tulipana u Nizozemskoj

Nizozemska je prava zemlja tulipana. Od 80-ih godina prošlog stoljeća, tulipani se u Nizozemskoj uzgajaju industrijski, a Holandija je vodeći izvoznik tulipana u svijetu. Možete se diviti šarenim poljima u gotovo svim krajevima ove skandinavske zemlje. No, najljepša se nalaze u velikom parku cvijeća Keukenhof u Lissu. Najtalentiraniji uzgajivači cvijeća i krajobrazni arhitekti ovdje rade kako bi stvorili originalne cvjetne instalacije sa zadivljujućim kompozicijama za nezaboravan estetski užitak.

Prekrasna polja tulipana u Nizozemskoj također možete vidjeti u osušenom ribnjaku pravilnih geometrijskih oblika u blizini Amsterdama, koji se često naziva gradom tulipana.

Simbolika tulipana

Postoji stara perzijska legenda o kralju Farhadu, koji se bacio s litice, jer nije mogao preživjeti smrt voljene. Na tom je mjestu raslo prekrasno crveno cvijeće - tulipani, koji su postali simbol bezgranične ljubavi. Ali postoji puno sorti, a ovisno o boji latica, mogu imati različite simbole.

Buket crvenih tulipana daje se kao znak strastvene ljubavi, ljubičasti je simbol prijateljstva i dubokog poštovanja, a bijeli znak isprike i pomirenja. Potonji također svjedoče o bezuvjetnoj ljubavi, za koju nema prepreka.

Ružičasti cvjetovi asociraju na nježnost i radost, narančasti dobro raspoloženje, a lila odaju priznanje talentu. Crni i ljubičasti tulipani nekada su se smatrali cvjetovima aristokracije, a danas su simbol plemenitosti.

Višebojni tulipani u cvjetnom aranžmanu smatraju se komplimentom za primatelja. Žuti tulipani, prema uzbekistanskoj legendi, čuvaju sreću i smatraju se simbolom radosti i sreće.

Plavi tulipani rezultat su posebno dugog rada uzgajivača i mašte sanjara koji žele dobiti na poklon neobično cvijeće. Zapravo, ovo je još uvijek isti standardna ljubičasta nijansa koja se, pod određenim uvjetima osvjetljenja, čini plavim. Vjeruje se da plavi cvijet simbolizira sreću i prosperitet.

Tulipani i umjetnost

U Turskoj i nizu arapskih zemalja, tulipan se smatra Allahovim cvijetom, budući da su ista imena prisutna u imenu Svemogućeg i imenu ove biljke. Stoga se njegova slika nalazi u tradicionalnim orijentalnim ukrasima na ćilimima, tkaninama i keramici, kao i u dekoru islamskih hramova. Teško je ne donijeti ukrasni tanjur s ovim prekrasnim cvjetovima kao poklon iz Turske.

Posebnu ulogu igraju tulipani u nizozemskom slikarstvu. Mnogi poznati slikari iz različitih umjetničkih škola bavili su se ovom temom u svojim radovima.

Na primjer, mogu se vidjeti na slici mrtve prirode „Buket s mačkom i mišolovka” Abrahama Mignona.

Na Rembrandtovoj slici "Flora" veliki tulipan u vijencu božice cvjetnog svijeta privlači pažnju.

Tulipanski bum u Nizozemskoj u 17. stoljeću rječito je ilustriran ironičnom slikom "Satira o maniji za tulipanima", Jana Bruegela mlađeg.

Tulipani su omiljena tema u djelima moderne američke umjetnice Sherry Woolf, koja u prvom planu prikazuje tulipane u vazi na pozadini tipičnih pejzaža Divljeg zapada ili povijesnih slika Nizozemske. Priča u pozadini služi kao živa pozadina njezinih cvjetnih aranžmana.

Ako želite ukrasiti interijer lijepom slikom - trebali biste odabrati sliku s tulipanima. Tulipan čak i naslikan izgleda lijepo, a prema vjerovanjima, može donijeti radost i prosperitet u kuću.

Elegantan buket tulipana, čak i na fotografiji, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ne iznenađuje da čak četiri stoljeća kasnije, u Nizozemskoj, popularnost tulipana nije izblijedjela, a brojne sorte i dalje lete svijetom, oduševljavajući vrtlare i ljubitelje cvjetnih ljepota kako u vrtovima, tako i u divljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:43