uradi sam

Želite sakriti svoj stari radijator? Evo kako, korak po korak!

Ružan i star radijator nije nešto što s lakoćom možemo promijeniti, pogotovo ako smo u unajmljenom ili starijem stanu, a nismo spremni uložiti mnogo novca u renovaciju. Uz to, ako ga ne koristimo i još se nalazi u maloj kupaonici u kojoj je i tako malo mjesta, dodatno nam ide na živce. Pogledajte kako ga možete sakriti i time dobiti dodatni prostor za odlaganje stvari. Ovaj je pothvat malo zahtjevniji pa pripremite pilu, daske i bušilicu!



Potrebni materijali

Borove daske
Bušilica
Čekić
Metar
Primer boja
Boja za drvo
Boja u spreju
Klamerica za drvo
Ljepilo za drvo
Jako građevinsko ljepilo
Ručna pila
Škare za metal
Perforirana metalna ploča

Postupak

Prije nabavljanja svih potrebnih materijala, dobro izmjerite svoj radijator. Važno je da ispravno izmjerite dubinu radijatora i njegovu visinu, dok širina ostaje vama na izbor, ovisno o dostupnom prostoru i vašim željama. Bit će vam potrebne četiri drvene daske - dvije izrezane prema visini i dvije izrezane po željenoj širini.

Počnite slagati osnovni oblik kućišta. Manju dasku čavlima pričvrstite na vrh dvije dulje daske kako biste dobili gornju i bočne plohe kućišta. Ako radijator češće koristite, pažljivo izrežite u bočnoj dasci otvor za laki pristup ventilu.

Drugu kraću dasku skratite tako da stane unutar nastalog kućišta.

Postavite je tako da stvori prednju stranicu konstrukcije.

Pomognite si ljepilom prije nego što čavlima pričvrstite donju dasku kako vam ne bi bježala.

Možete također iskoristiti bušilicu kako biste napravili male rupe u dasci u koju će ići čavli i time spriječili razdvajanje drveta.

Sada već imate okvir za kućište. Smjestite ga preko radijatora da provjerite prekriva li sve potrebno i sviđa li vam se njegov izgled.

Vrijeme je za dodavanje detalja u obliku letvica širine 4 cm. Letvice od borova drveta lako se boje i režu i lagane su pa cijela pregrada neće biti preteška. Ove letvice nisu samo ukras, na njih ćete moći pričvrstiti metalnu rešetku do koje ćemo uskoro doći.

Izmjerite dimenzije prednjeg dijela pregrade te skratite letvice na potrebnu dužinu. Odrežite rubove letvica pod kutom od 45 stupnjeva kako biste ih mogli posložiti u pravilan ugao. Ne brinite se ako se ne dodiruju u potpunosti, to se kasnije može popuniti ljepilom za drvo.

Ponovno iskoristite klasično građevinsko ljepilo kako biste učvrstili letvice na konstrukciju prije nego što ih zakucate malim čavlićima.

Jednu letvicu stavite i na prednju stranu pokrova. Možete ih dodati i na bočne strane, ovisno o željama.

Premažite cijelu konstrukciju izvana primerom, odnosno pripremnom bojom.

Dok se ona suši pripremite metalnu mrežu koju ćete staviti kao prednju plohu. Obrišite je vlažnom i čistom krpom kako biste uklonili moguće tragove prašine i prljavštine. Kad se primer osuši, okrenite kućište i izmjerite njegovu unutrašnju stranu i prema tome pažljivo izrežite mrežu škarama za metal.

Budite oprezni, ti su metalni rubovi jako oštri i lako se možete ozlijediti.

Smjestite dobivenu mrežu u kućište kako biste provjerili je li ispravne veličine - mora biti u okviru mjesta da nema suvišne praznine, a istodobno da se ne povija zbog prevelike nategnutosti. Izvadite mrežu i obojite je ravnomjerno bojom u spreju.

Popunite moguće praznine među drvenim elementima ljepilom za drvo. Obojite kućište bojom za drvo koju ste odabrali.

Kada se sva boja osuši, vratite polako mrežicu natrag u kućište. Pripazite da se boja ne ošteti. Ponovno iskoristite malo ljepila kako biste pričvrstili mrežicu za kućište. Budite oprezni, ako stavite previše ljepila, sve će curiti po prednjoj strani mrežice i lako može zaprljati površinu. Samu ćete mrežicu potom pričvrstiti klamericom za drva.


Osim što ste ovim pokrovom sakrili radijator, dobili ste i dodatnu površinu za stvari koju možete iskoristiti za postavljanje mirisnih svijeća, cvijeća ili sličnih detalja koji će u vašoj kupaonici stvoriti dašak luksuza.

Izvor: eHow
Foto: Shannon Smith

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:58