DEKORACIJA U DOMU

Želite se riješiti zavjesa? Imamo nekoliko modernijih i uzbudljivijih alternativa

 /SHUTTERSTOCK

Postoje oni koji ne vole tepihe, zavjese i ostale tkanine u domu, a postoje i oni ih obožavaju. Oni "između" ih koriste, ali u ograničenim količinama.

Složit ćete se ako kažemo da su zavjese zasigurno jedan od važnijih dekorativnih elemenata koji unosi toplinu i teksturu u prostor, a istodobno štiti od pogleda i sunca. Međutim, u smislu trendova dizajna interijera, zavjese se često ne smatraju najuzbudljivijim ili najmodernijim pristupom obradi prozora. Dizajneri tako upozoravaju kako se može dogoditi da zavjese dodaju previše vizualnog volumena prostoriji, da oduzimaju svjetlost...

Ipak, postoji mnogo elegantnih alternativa, od kojih većina zauzima manje prostora i fizički i vizualno, pa mogu biti idealne i za površinom manje sobe.

‘Goli‘ prozor

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Mnogi su počeli prihvaćati rastući trend potpunog odbacivanja zavjesa. Doista, ponekad je bolje ne tretirati prozor, pogotovo u situacijama zanimljivog arhitektonskog oblikovanja objekta, fantastičnog pogleda ili povezanosti unutarnjeg i vanjskog prostora. U takvim slučajevima prozor može postati žarišna točka ako se, primjerice, dodatno naglasi pločicama, tapetama i drugim dekorativnim elementima koji će vizualno doprinijeti dojmu uokvirenog umjetničkog djela. Ako problem predstavlja nedostatak privatnosti i zaštite od sunca, dizajneri preporučuju arhitektonske folije za prozore.

Drvene škure

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Drvene škure predstavljaju dizajnerski detalj u prostoru, nudeći prirodnu ventilaciju, svjetlost i fleksibilnost jer se njima može manipulirati ovisno o potrebi, a ujedno pomažu i s izolacijom. S druge strane, drvo kao materijal ostavlja dojam topline u domu, dok rešetke daju zanimljivu igru svijetla i sjene.

Sjenila, rimske zavjese, rolo...

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK
image

brown roman blind shade curtain tree forest mountain background living room

/SHUTTERSTOCK

Rimske zavjese i sjenila prekrivaju prozore bez zauzimanja goleme količine prostora. Dobra su opcija za postizanje suvremenog interijera, a mogu se raditi po mjeri, u željenim dimenzijama i tkaninama koje, primjerice, odgovaraju ostatku prostora.

Zavjese za kafiće

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Najnoviji svjetski trend kad je u pitanju obrada prozora zapravo je povratak starog trenda koji su njegovale naše bake. Riječ je o "zavjesama za kafiće i restorane", odnosno zavjesama koje prekrivaju donji dio prozora, a postavljaju se na držač koja se montira u liniji koja dijeli prozor na dvije jednake polovice. Na taj način ulazi se dnevno svjetlo, a istodobno je osigurana privatnost.

Matirano staklo, folije, grafike...

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Ako želite u potpunosti izostaviti zavjese, ali je i dalje potrebna zaštita od pogleda, poslužit će matirano, obojeno ili staklo s nekim uzorkom. Dodatno, rješenje mogu biti arhitektonske folije, grafike, naljepnice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:28