ČUDESAN SPOJ

Živcira vas tvrdokorna masnoća na dnu posude? Treba vam samo pola krumpira i malo sode bikarbone

 /SHUTTERSTOCK

Svatko tko je zadužen za kuhanje kod kuće najčešće od posuđa koristi tavu. Ona je nezamjetljiv dio kuhinjskog posuđa. Koristimo ju vrlo često, i to ponekad ne samo jednu, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njezinu dnu i sa strana, nataloži deblji sloj masnoće. Pokušali ste sve, uništili nokte, potrošili sredstvo za pranje suđa i čini vam se da baš ništa nije dalo rezultate.

Navodno, moguće je čak doći do rezultata i bez kemije i očistiti posuđe od zagorjele masnoće. To nam zvuči nerealno, i pitamo se koji čarobni štapć je ovaj put korišten, dok je rješenje na dohvat ruke!

Kemijske metode za uklanjanje ovih problema često su malo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopće. Kemijom moramo obavezno rukovati u gumenim rukavicama, a miris svih tih proizvoda je nepodnošljiv, dok može izazvati i alergiju. Ipak, postoji veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe kemije.

Krumpir u sodi bikarboni

Očistite jedan krumpir srednje veličine. Prepolovite ga i jednu polovinu stavite u sodu bikarbonu. Trljajte ovom polovinom, kao spužvom, dno posude ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv trenutno, što će vas dodatno inspirirati.

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krumpira, odnosno, povremeno odsijecati potrošeni dio. Također, češće ga treba namakati u sodu bikarbonu, jer masnoću čisti kombinacija soka krumpira i sode bikarbone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:10