Živjeti u Dubrovniku

Zbog skupih stanova mladi odlaze u prigradska naselja

Grad poznat po svojoj kulturnoj baštini, remek-djelima renesansne i barokne arhitekture, ugodne klime sa 250 sunčanih dana u godini. Poznat po predivnim plažama i kristalno bistrom moru. Grad koji ima zidine koje su sklop utvrda koje okružuju stari dio grada. Grad koji je najpoželjnija turistička destinacija u Hrvatskoj, ali i Grad koji ima najskuplje kvadrate stambenog i poslovnih prostora.

Riječ je, naravno, o Dubrovniku. O nekretninama, njihovim cijenama, najtraženijim kvartovima, ali i o tome kako ih lokalno stanovništvo kupuje s obzirom na cijene, razgovarali smo s Igorom Koprivicom, agentom za nekretnine iz agencije Progen. Što se tiče cijena, Koprivica objašnjava da one uvelike ovise o lokaciji, starosti nekretnine i stupnju potrebne obnove, zatim pogledu, parkirališnom mjestu, katu, unutarnjem rasporedu, osunčanosti…

Tri kategorije

– Stoga je nemoguće dati jedinstvenu cijenu. Ali,ugrubo, možemo reći da se realne prodajne cijene za prosječne stanove u prigradskim naseljima kreću od 1400 do 2000 eura za kvadrat u novogradnji, a realne prodajne cijene u prosječnim stambenim dijelovima Dubrovnika od 1800 do 2800 eura po četvornome metru – kaže Koprivica. Kupci se, kaže Koprivica, mogu podijeliti u tri kategorije. Od stambenih nekretnina, najviše se traže stanovi površine 50 do 70 kvadrata za obiteljske potrebe.

Kupci su uglavnom domaći ljudi, mahom mlade obitelji koje rješavaju svoje stambeno pitanje. Druga kategorija su kupci luksuznih stanova u popularnim dijelovima grada s pogledom na staru jezgru, more i otoke ili kuća uz more u Dubrovniku i u okolici. Takvi kupci nisu rijetkost s obzirom na to da je Dubrovnik i dalje te unatoč recesiji privlačno odredište za strane ulagače. Treća kategorija bili bi ulagači u poslovne nekretnine ili stambene nekretnine s poslovnom namjenom.

Različiti kriteriji

– Sve tri kategorije traže potpuno različite dijelove grada, ali za svaku nedostaje dovoljno kvalitetnih nekretnina. Iako, moram reći, kada imate iza sebe kvalitetnu agenciju koja će se potruditi pronaći vam upravo ono što tražite, uz male kompromise, prije ili kasnije, odgovarajuća nekretnina se uvijek nađe – pojašnjava Koprivica i dodaje da su posljednjih godina kupci uglavnom hrvatski državljani, a najčešće su to lokalni ljudi. Osim njih, primjetan je broj kupaca iz drugih dijelova Hrvatske, najčešće Zagreba, koji u Dubrovniku kupuju nekretninu kao vrstu dugoročnog ulaganja, odnosno, kao drugi dom, za umirovljeničke dane.

Njih posebno privlači Dubrovnik radi svoje blage klime, dobre zračne povezanosti i bogatog društvenog života. Dubrovnik je turistička i ulagačka destinacija na kojoj je fluktuacija cijena kvalitetnih nekretnina najmanje izražena. Drugim riječima, od svih gradova na obali, kvalitetne nekretnine više klase najmanje su na cijeni izgubile u Dubrovniku i okolici. Osim toga, cijena privatnog turističkog smještaja u Dubrovniku u stalnom je blagom porastu. – U posljednjih desetak godina zamjetan je trend iseljavanja mladih dubrovačkih obitelji u prigradska naselja i susjednu općinu Župu dubrovačku.

Trend je posebno bio očit tijekom godina visokih cijena nekretnina. Sa snižavanjem cijena mladi se opet odlučuju na kupovinu u Dubrovniku. Prigradsko naselje Mokošica uvijek je popularno kao dio u kojem se uvijek može naći stan po relativno pristupačnoj cijeni. Uglavnom se kupuje putem kredita, a nije rijetkost da kupci moraju raditi i dodatne poslove kako bi mogli otplaćivati kredite – kaže Koprivica.

S druge strane, pojašnjava, u Dubrovniku živi određen broj ljudi koji sebi mogu priuštiti komfornije stanove u atraktivnijim stambenim dijelovima grada kao što je Lapad. To su uglavnom pomorci, ugostitelji, veći privatni iznajmljivači ili oni koji su prodali neko naslijeđe. No, ono što nedostaje jest kvalitetna novogradnja. U Dubrovniku se posljednjih godina ne gradi puno, barem ne u odnosu na prijašnje razdoblje.

S jedne strane, jako je mali broj slobodnih parcela, a s druge, pak, postoji strah oko prodaje stanova. Valja pritom spomenuti i birokratske zapreke pri izdavanju dozvola za gradnju, koje su uvijek značajan problem. Valja istaknuti kako se u nadležnim uredima u Dubrovniku stanje po tom pitanju popravlja, a Dubrovnik je ujedno i grad s najviše riješenih zahtjeva za legalizaciju objekata u Hrvatskoj.

Najam za 7000 kuna

Budući da si ne mogu svi priuštiti vlastitu nekretninu, upitali smo i za cijene najma. – Cijena najma, kao i cijena stana, ovisi o više faktora. Iz našeg iskustva možemo reći da se najam kreće od 1500 kn za garsonijeru na lošijem položaju do 7000 kn za luksuznije uređen trosobni stan na dobroj lokaciji s vlastitim parkirnim mjestom.

U Dubrovniku svakako nedostaje kvalitetnih stanova za najam na dulje vijeme. Sve stanove koje smo kao agencija dobili za dugoročan najam iznajmili smo u najkraćem mogućem roku. U Dubrovniku postoji puno slobodnih stanova, ali većina ih se iznajmljuje u turističke svrhe, a turistička sezona nekada traje i više od pola godine – zaključuje Koprivica.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:51