Živjeti u zgradi ili imati vlastito dvorište?

Obje vrste nekretnina imaju svoje prednosti i mane, a odabir ovisi o životnim potrebama i navikama

Odluka je individualna, ali vjerujemo da su mnogi, koji su cijeli život živjeli u višestambenoj zgradi, poželjeli živjeti u kući i obratno. Razloga ima vrlo mnogo. Oni koji su godinama živjeli u stanu shvatili su da više ne mogu podnijeti buku iz susjednih stanova, bilo da je riječ o povicima, glasnom slušanju glazbe, pomicanju namještaja i usisavanju ili, pak, puštanju vodokotlića. No ipak, svjesni su da je stan lakše čistiti, da imaju jeftinije grijanje i hlađenje jer su stanovi češće manje površine i okruženi su drugim stanovima te da će se kvarovi ili oštećenja u zgradi pokrivati iz pričuve, ako je uredno uplaćivana… Oni koji su, pak, godinama živjeli u kući shvatili su da je kuća “rupa bez dna” po pitanju režija i troškova održavanja – tu je redovita košnja trave, ali i skupa zamjena krovišta. No, ipak, oni imaju više komfora, vlastito dvorište na kojem mogu posaditi cvijeće ili povrće, postaviti dječji tobogan ili trampolin, sazidati bazen, parkirati automobil…

Pad za 3,9 posto

U svakom slučaju, i kuće i stanovi imaju svojih prednosti i mana i treba dobro izvagati što je najbolje za samca, mladi par, roditelje s djecom, umirovljenike… Sve, naravno, ovisi o životnim potrebama i navikama, ali i financijskim mogućnostima. Govorimo li o cijenama, ako u ovom trenutku dvojite je li bolje kupiti stan ili kuću, statistika je na strani kuća. Naime, prema podacima portala Crozilla.com, cijene kuća tijekom kolovoza na mjesečnoj su razini u prosjeku pale za 3,9 posto.

Cijene se, ovisno o potražnji, razlikuju od grada do grada, no uzme li se u obzir cijela Hrvatska, u ponudi je mnogo onih kuća čija prosječna tražena cijena ne prelazi 1000 eura po kvadratu. Tako je tijekom kolovoza prosječna tražena cijena kuće u Sisku iznosila 559 eura po kvadratu, u Bjelovaru 599 eura, a u Varaždinu 983 eura po kvadratu. S druge strane, u nekim gradovima cijena kuća iznosi i po nekoliko tisuća eura po kvadratu, a oni su najčešće na Jadranu, s obzirom na to da su njihove cijene općenito više nego u kontinentalnom dijelu. Primjerice, u Splitu se u prosjeku tražilo 2348 eura po kvadratu, a u Dubrovniku, gradu koji je već godinama na vrhu ljestvice, 4029 eura po kvadratu.

Minus u Šibeniku

Najveći mjesečni pad bilježe Šibenik, za čak 15,7 posto, i Zadar, za čak 22,9 posto u odnosu na srpanj. Šibenske su tražene cijene kvadrata kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku iznosile 1232 eura, a one u Zadru 1575 eura. Prosječna tražena cijena kuća pala je i na području Rijeke gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo 1192 eura, što je 1,5 posto niže nego mjesec ranije. Pojedini gradovi bilježe blagi porast cijene: u Zagrebu su se kuće prodavale po cijeni od 1147 eura po kvadratu, što je za 1 posto više nego u srpnju, a u Varaždinu spomenutih 983 eura po kvadratu, što je 9,7 posto više no mjesec ranije. Osjetne razlike primjećuju se uspoređuje li se kolovoz ove godine s ranijim godinama.

Tako je u Zagrebu, unatoč neznatnom porastu na mjesečnoj razini, cijena u odnosu na kolovoz 2010. godine pala gotovo za 30 posto, u Zadru za oko 9 posto, a u Puli za oko 7 posto. – Vlasnici nekretnina sada su već svjesni ozbiljnosti situacije koja već nekoliko godina vlada na tržištu i toga da cijenu moraju prilagoditi trenutnom stanju, stoga ih nerijetko spuštaju do donjih granica kako bi skratili vrijeme njihove prodaje – kažu stručnjaci s portala Crozilla. Isto vrijedi za vlasnike kuće i stanova.

Nije nikakva novost da su i cijene stanova tijekom recesijskih godina drastično pale pa tako, uspoređujući cijene kuća s cijenama stanova, dolazimo do zanimljivih podataka. Prema podacima portala Crozilla, tijekom kolovoza kuće su u prosjeku bile jeftinije od stanova za 5,7 posto. Najveća razlika u cijeni zabilježena je u Zagrebu, gdje se za stan u prosjeku tražilo 1538 eura po kvadratu pa ispada da su prosječne tražene cijene kuća bile niže od cijena stanova za čak 390 eura po kvadratu.

Nužna renovacija?

U Rijeci se za kuće traži 193 eura po kvadratu manje, u Zadru 158 eura, a u Šibeniku 112 eura po kvadratu. S tim da se u Rijeci za stanove u prosjeku tražilo 1385 eura po kvadratu, u Šibeniku 1344 eura po kvadratu, a u Zadru 1743 eura po kvadratu. Naravno, postoje i gradovi poput Splita i Pule u kojima su kuće tijekom kolovoza bile skuplje nego stanovi. Prosječne tražene cijene splitskih kuća bile su za oko 280 eura po kvadratu više od cijena stanova, dok u Puli ta razlika iznosi oko 40 eura. Detaljnije cijene provjerite u tablicama, no bitno je još jednom spomenuti kako prije odluke treba procijeniti vlastite mogućnosti i poštivati mišljenje svakog člana obitelji. Ako je odluka pala na kupnju kuće, pitanje je odgovara li potencijalnim kupcima raspored prostorija te je li potrebna renovacija.

Isplativija opcija

U tom slučaju mnogi bi zagovarali kupnju građevinskog zemljišta i gradnju kuće, što financijski može biti isplativije nego kupnja stana u novogradnji na nekoj dobroj lokaciji. Primjerice, ako se članovi obitelji ili obiteljski prijatelji udruže, kupe građevinsko zemljište i isplaniraju gradnju urbane vile s nekoliko stambenih jedinica. No, to je već sasvim druga tema…

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:38