Brzo je i djeluje

Znanost objašnjava zašto biste uvijek trebali paliti šibice u WC-u. Ne znaju svi ovaj trik!

 YOUTUBE @SMART FOX/
Trgovine su pune raznoraznih kemikalija namijenjenih “ubijanju” neugodnih mirisa. Međutim, ne rade svi dobro u praksi

Postoji jednostavniji trik za rješavanje problema neugodnog mirisa u WC-u nekoliko sekundi.

Nekada je bilo uobičajeno zapaliti šibicu nakon korištenja kupaonice, ili točnije, nakon bacanja prljave bombe na Mount Porcelain. Ali kako se to zapravo borimo protiv smrdljivih uspomena koje ostaju iza nas? Proizvodeći miris koji je još oštriji!

image
PETERGUESS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tijekom epizode "MythBusters" (Razotkrivači mitova), voditelji su upumpavali sumporovodik i metil merkaptan (spojeve koji uzrokuju neugodan miris koji se nalaze u izmetu) u zapečaćenu komoru. Potom su izmjerili koncentracije tih plinova prije i nakon paljenja šibice i otkrili da nakupljanje plinova ostaje nepromijenjeno. To dokazuje da se paljenjem šibice ne troše ovi mirisni spojevi.

Umjesto toga, paljenjem šibice proizvodi se sumporni dioksid, spoj koji uzrokuje neugodan miris i koji je još oštriji (i puno neugodniji) od metil merkaptana. "Sumporni dioksid miriše potpuno drugačije [od metil merkaptana] i puno je manje neugodan", rekao je za ScienceNordic Jo Døhl, voditelj Odsjeka za kemiju na Sveučilištu u Oslu.

Drugim riječima, spojevi koji uzrokuju miris koji se nalaze u prdežima i izmetu još su prisutni nakon paljenja šibice, ali su prikriveni jakim mirisom sumpor dioksida. Većinu vremena, zapravo, to je dovoljno da potpuno prekrije neugodne mirise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:29