U PAR KORAKA

Znate li kako izglačati poliester? Glačalo je tu nemoćno, ali ipak postoje neki jednostavni trikovi

 GROUND PICTURE/SHUTTERSTOCK

Poliester je jedan od najčešćih tekstila. To je relativno izdržljiv materijal koji ne zahtijeva mnogo održavanja, što ga čini popularnim izborom za proizvođače odjeće. Međutim, izlaganje visokoj toplini može oštetiti poliester, a iako je to tkanina bez bora, nije posve bez nabora. Uklanjanje bora s poliestera je malo nezgodno, ali je ipak moguće. Evo nekoliko metoda koje možete isprobati kako bi vaša poliesterska odjeća, stolnjaci i zavjese izgledali glatko i uredno, prenosi Taste of Home.

Prije početka

Poliester se razlikuje po kvaliteti i razlikuje se u pogledu trajnosti i otpornosti na toplinu. Uvijek provjerite oznaku za održavanje odjeće prije primjene topline.

Kad god peglate ili isparavate novi odjevni predmet, trebali biste napraviti test krpama. Odaberite skriveni dio tkanine, kao što je unutar šava ispod pazuha, da vidite kako će reagirati. Ako se tkanina počne skupljati ili pržiti, odmah uklonite toplinu i prijeđite na drugu metodu.

Kako ukloniti bore od poliestera

1. Koristite glačalo na paru

Budući da aparat za paru ne dolazi u izravan kontakt s tkaninom kao glačalo, neće uništiti vlakna.

Počnite tako što ćete odjeću od poliestera objesiti na vješalicu ili je prebaciti preko šipke za ako se radi o velikom predmetu. Krećite se od vrha prema dolje, puštajući da mlaznica za glačanje na pari lagano okrzne predmet. Ne biste trebali pritiskati odjeću s mlaznicom da biste uklonili nabore.

2. Istuširajte se

Kad putujete, možda nećete uvijek imati pristup glačalu ili aparatu za paru. Ako se volite tuširati toplom vodom, iskoristite to u svoju korist. Zgužvani komad odjeće objesite na vješalicu na kukicu za ručnike. Zatvorite vrata kupaonice i pustite toplu vodu iz glave tuša najmanje 20 minuta.

3. Nanesite sprej protiv nabora

Sprej za uklanjanje nabora još je jedna izvrsna metoda u pokretu. Na tržištu postoji nekoliko vrsta sprejeva za ublažavanje, a možete ih napraviti i sami tako da omekšivač za rublje ili regenerator za kosu razrijedite u destiliranoj vodi.

Poprskajte nabore otopinom i protresite predmet. Dublje nabore dodatno namažite i pustite da se osuši na hladnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:16