VRSTE ZIDOVA I TEHNIKE BUŠENJA

Znate li kako se buše rupe u betonsko-armiranim zidovima?

 CROPIX
Za akciju bušenja rupe u zidu od opeke najbolje je koristiti električnu udarnu bušilicu sa svrdlima za beton, plastičnu tiplu u boji zida i odgovarajući vijak

Kako bismo vam vizualno olakšali sam postupak bušenja rupe i krpanja eventualnih oštećenja nakon bušenja, snimili smo fotografski "uradi sam" tutorijal.

Bušenje rupe u zidu od opeke

Zagreb, 280918.
Rapska ulica.
Radovi u stanu.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

1. Nakon zacrtavanja pozicija provjerite položaje instalacija. Svjetlosni signal detektora metala na instalaciji struje dolazi u obliku crvene lampice, a izvan instalacije kao zelena lampica

Zagreb, 280918.
Rapska ulica.
Radovi u stanu.
Na fotografiji: majstori pokazuju kako pravilno probusiti rupu u zidu.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

2. Bušenje rupe udarnom bušilicom u zidu od opeke

Zagreb, 280918.
Rapska ulica.
Radovi u stanu.
Na fotografiji: majstori pokazuju kako pravilno staviti vijak u zid.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

3. Odabir uloška (tiple) koju treba ugurati u rupu

Zagreb, 280918.
Rapska ulica.
Radovi u stanu.
Na fotografiji: majstori pokazuju kako pravilno staviti vijak u zid.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

4. Zašarafite vijak u tiplu

Zagreb, 280918.
Rapska ulica.
Radovi u stanu.
Na fotografiji: majstori pokazuju kako pravilno osigurati vijak u zidu i pokrpati udubinu u zidu.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

5. Sanacija oštećenja nastalog bušenjem masom tipa Fugenfuller

Zagreb, 280918.
Rapska ulica.
Radovi u stanu.
Na fotografiji: kako izgleda glet masa kad se osusi.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

Bušenje rupe u gips-kartonskim zidovima i stropovima
 1. Za bušenje rupe u gips-kartonskim zidovima i stropovima dovoljni su vam akumulatorska (baterijska) bušilica s križnim nastavkom (bitom) i svrdlo (borer) za bušenje za koje bi bilo najbolje da je za metal u slučaju da pogodite poziciju metalnih profila.

 2. Nakon bušenja rupe treba odrediti vrstu tiple. Njih određujemo prema slojevima G-K ploča i nosivosti elemenata koje treba objesiti na zid.

 3. Za manje nosive elemente, poput slike i sata, dovoljno je koristiti plastičnu ili metalnu puž tiplu koja na vrhu ima borer. Dovoljno ih je potom baterijskom bušilicom samo zašarafiti u zid - pritom je jako važno pripaziti da jačina okretaja bušilice nije prejaka kako se tipla ne bi izvrtjela u zidu i ispala van.

 4. Nakon montaže tiple u nju treba zašarafiti vijak na kojem treba paziti da glava vijka ne bude veća od ušice elementa za vješanje. S druge strane, za elemente koji trebaju veću nosivost, primjerice zidni nosač za TV ili teška karniša, treba kupiti metalne tiple za gips-kartonske zidove, tiple za pričvršćivanje u šupljinama ili u narodu znane kako leptir ili kišobran tiple te pištolj za metalne tiple.

 5. Akumulatorskom bušilicom zatim se probuši rupa u zidu (važno je imati svrdlo, tj. borer debljine tiple koja se montira u zid).

 6. U rupu se onda rukom i laganim udarcem čekića ugura tipla (odabir tiple pri nabavi je ključan pa prodavaču svakako napomenite koliko slojeva G-K ploča ima strana zida na kojem bušite rupu te shodno tome kupite dobru tiplu).

 7. Vijak s tiple se potom otpusti onoliko koliko je potrebno da pištolj za tiple uhvati glavu vijka te se napinjanjem ručice pištolja raširi unutarnji dio tiple do te mjere da se ručica više ne može stiskati.

 8. Vijak, koji je sastavni dio tiple, izvuče se i zašarafi nakon ugradnje elementa koji se vješa.

Bušenje rupe u plino-betonskom (Ytong, siporeks) zidu
 1. Za bušenje rupe u plino-betonskom (Ytong, siporeks) zidu dovoljni su vam akumulacijska (baterijska) bušilica i svrdlo (borer) za bušenje prema slobodnom odabiru (jer svi prolaze kroz taj materijal).

 2. Nakon bušenja rupe treba odrediti vrstu tiple, a tiple određujemo prema nosivosti elementa koji treba objesiti na zid.

 3. Za manje nosive elemente (slika ili sat) dovoljno je koristiti čavlić i čekić koji se zabije direktno na označenu poziciju, dok za elemente koji trebaju veću nosivost (zidni nosač za TV ili teška karniša) treba kupiti metalne ili plastične tiple za plino-betonske zidove.

 4. Akumulatorskom bušilicom se probuši rupa u zidu (bitno je imati svrdlo, tj. borer debljine tiple koja se montira u zid).

 5. Zatim se odabere plastična tipla (po mogućnosti u boji zida) za zid od plino-betona i vijak koji je adekvatan odabranoj tipli (ulošku). Prema dužini vijka (ne tiple) na svrdlu (boreru) označite samoljepivom trakom kako svrdlo ne bi premalo ili previše utonulo u zid. Iz rupe usisavačem usisajte prašinu i rukom te laganim udarcem čekića ugurajte tiplu.

 6. Nakon ubacivanja tiple u rupu u tiplu zašarafite vijak.

Zidovi od cigle (opeke) ili šuplje blok opeke
 1. Zidovi od cigle (opeke) ili šuplje blok opeke su obostrano ožbukani pa kako biste probušili rupu, morate znati da je postojeća žbuka, kojom su površinski izravnani zidovi, u debljini sloja od oko dva centimetra.

 2. Za bušenje rupe najbolje je koristiti električnu udarnu bušilicu sa svrdlima za beton.

 3. Odaberite plastičnu tiplu (po mogućnosti u boji zida, npr. bijelu) za zid od opeke i vijak koji je adekvatan odabranoj tipli (ulošku).

 4. Prema dužini vijka (ne tiple) na svrdlu (boreru) označite samoljepivom trakom kako svrdlo ne bi premalo ili previše utonulo u zid. Iz rupe usisavačem usisajte prašinu te rukom i laganim udarcem čekića ugurajte tiplu (prijedlog je da odaberite tiplu koja ima vijenac na početku kako vam pri ubacivanju ne bi upala u rupu).

 5. Nakon ubacivanja tiple u rupu u tiplu zašarafite vijak.

Bušenje rupe u betonsko-armiranim zidovima
 1. Za bušenje rupe u betonsko-armiranim zidovima trebate imati električnu udarnu bušilicu sa svrdlima za beton (poželjan je SDS prihvat na bušilicu) i svrdlo za beton (ako je armirani beton, kupite svrdlo s križnim vrhom kako se pri bušenju ne bi "zacvikalo" u armaturu).

 2. Važno je znati da vam je za bušenje rupe u ovakvom zidu, osim kvalitetnog alata i stroja, potreban i malo jači stisak i kontrola bušilice.

 3. Nakon bušenja rupe odaberite plastičnu tiplu (najbolje u boji zida) za zid od betona i vijak koji je adekvatan odabranoj tipli (ulošku).

 4. Prema dužini vijka (ne tiple) na svrdlu (boreru) označite samoljepivom trakom kako svrdlo ne bi premalo ili previše utonulo u zid.

 5. Iz rupe usisavačem usisajte prašinu te rukom i laganim udarcem čekića ugurajte tiplu.

 6. Nakon ubacivanja tiple u rupu zašarafite vijak.

 7. Ako imate potrebu vješati neke jako teške predmete, možete koristiti i udarne metalne tiple.

Foto: Shutterstock, Berislava Picek,Tomislav Krišto i Ronald Goršić, Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 04:14