ZLATNA PRAVILA

Znate li kako se ispravno pozicionira tepih u dnevnoj i spavaćoj sobi ili blagovaonici? Mi znamo!

 HIKESTERSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
U suradnji s Dijanom Vojak Pokić, magistrom tekstilnog dizajna, donosimo savjete o ispravnom pozicioniranju tepiha

Sve o najnovijim trendovima iz svijeta tepiha, tehnikama izrade, vrsti materijala saznajte ovdje.

- Tepisi se najčešće proizvode u pravokutnom obliku, kvadratnom i u obliku elipse, odnosno kruga, no sve češći je trend izrade tepiha nepravilnog oblika. U pravilu, tepih namijenjen dnevnoj sobi ne bi trebao biti ispod namještaja, odnosno kutne garniture ili sofe. Razlog je tome otežano održavanje, narušavanje izgleda samog tepiha jer jedan dio tepiha nije vidljiv te narušavanje funkcionalnosti okolnog prostora.

image
iStock

Blagovaonski tepih trebao bi biti minimalno za jedan metar veći od dimenzija stola po širini i dužini sa svake strane, a preporučuje se i više. Naime, pri sjedenju stolice se odmiču od stola, zbog čega bi tepih u dimenzijama stola ili manji, funkcionalno narušavao radnju pomicanja stolica.

image
iStock

Idealna varijanta tepiha u spavaćim sobama su tzv. pretkrevetnjaci. Riječ je o tepisima užih dimenzija koji prate liniju kreveta zbog čega korisniku pružaju meku i ugodnu podlogu pri ustajanju, a pritom ne “gubimo” površinu tepiha ispod kreveta - savjetuje Vojak Pokić.

image
Shutterstock

Tapisoni - in ili out?

Tapisoni su i danas često u upotrebi, no ne u privatnim domovima kao što je to bilo nekoć. Danas su oni čest element poslovnih, ugostiteljskih i/ili smještajnih objekata. Zbog velikog izbora kvalitetnih i estetski privlačnih podnih obloga, tapisoni - proizvod koji pokriva pod prostorije od zida do zida, gotovo u potpunosti su istisnuti iz naših domova. Njihova karakteristika je ograničena širina, no neograničena dužina, što omogućuje kupnju proizvoda željenih dimenzija. Razvojem novih tehnologija unapređuje se i taj pomalo zaboravljen proizvod. Naime, na tržištu su dostupni tzv. svjetleći tepisi koji omogućuju primjerice signalizaciju javnih prostora, personalizaciju ili brendiranje jer programiranje svjetlosnih ćelija koje su ispod tapisona omogućuje reflektiranje osvijetljenih poruka, motiva ili ilustracija na površini tapisona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 06:59