Ne riskirajte

Znate li koliko dugo može stajati meso i riba na sobnoj temperaturi prije nego ih zamrznete? Kraće nego što mislite

 SHUTTERSTOCK
Pravilnim skladištenjem i zamrzavanjem hrane možete spriječiti razvoj opasnih bakterija, ali i produžiti trajanje vašeg zamrzivača

Dugi niz godina suprotstavljala su se mišljenja je li smrznuto voće i povrće jednako dobro kao i svježe. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da borovnice, jagode, brokula, cvjetača te ostalo voće i povrće imati isto toliko vitamina, a ponekad i više, u usporedbi sa svježim. Međutim, zamrznute namirnice nisu uvijek financijski najisplativija opcija pa se praktičnijim čini kupiti svježe voće, povrće i meso te ga zamrznuti kod kuće.

Ljudi su od davnina smišljali razne načine za očuvanje svježine i kvalitete hrane, a zaleđivanje je pojavom zamrzivača uvelike olakšalo taj posao. Iako je ovo vrlo prikladna metoda za sprečavanje kvarenja hrane, često činimo greške kod zamrzavanja, ali i rukovanja zamrzivačem. Natrpavamo ga, zamrzavamo hranu koju ne bismo trebali, ne čistimo ga redovito pa zamrzivač postaje "groblje" za vrećice s hranom koju mjesecima nismo ni pogledali. Možda se na prvu ove navike ne čine toliko pogubne za zdravlje, ali mogu dovesti do razvoja opasnih bakterija poput Salmonelle i Escherichie coli. Zato je važno znati određena pravila da bi hrana ostala ispravna i hranjiva.

Evo nekih najčešćih pogrešaka koje smo svi barem jednom napravili prilikom zamrzavanja hrane!

Neodgovarajuće posude

Jedna od najčešćih krivih navika prilikom zamrzavanja je stavljanje hrane u pogrešne spremnike. Svi u zamrzivaču imamo barem jednu kutiju od sladoleda koju smo prenamijenili u posudu za zamrzavanje različitih namirnica. U njima se tako mogu naći komadi mesa, povrće, voće, začinsko bilje ili cijeli gotovi obroci. Međutim, da bi hrana što dulje zadržala kvalitetu i dobar okus, ovakve posude nisu uvijek najsretnije rješenje.

image
SHUTTERSTOCK

Pravi izbor za zamrzavanje su plastične posude s hermetičkim poklopcima te specijalne vrećice od istog materijala sa savitljivom plastificiranom žicom. Što više zraka hrana ima, to je veća vjerojatnost da će se osušiti i razviti „opekline“ u zamrzivaču. One nastaju kada voda pobjegne iz smrznute hrane te to utječe na njezin okus. Također, izbjegavajte zamrzavati hranu u staklenkama jer bi one mogle puknuti zbog povećanja obujma tekućine. Ovaj savjet vrijedi i za gazirana pića u bocama i limenkama.

Zamrzavanje vruće hrane

Stavljanje vruće hrane izravno u zamrzivač povećava temperaturu u njegovoj unutrašnjosti te potencijalno može otopiti ono što je već unutra. Netom kuhana hrana (kao što je primjerice sarma) treba se ohladiti na sobnoj temperaturi barem dva sata prije zamrzavanja. Osim toga, isparavanje vrućine iz hrane uzrokuje nakupljanje leda na unutarnjim stranicama zamrzivača, zbog čega biste ga trebali češće odmrzavati i čistiti. No, tko za to ima vremena?

Da biste izbjegli ove probleme i slobodne trenutke posvetili onome što volite, a ne čišćenju zamrzivača, isplati se uložiti u moderniji, kvalitetan uređaj. Pametna tehnologija sve više ulazi i u kuhinjske prostore pa ne čudi da su i hladnjaci dobili svoj trenutak. Život će vam uvelike olakšati kombinirani hladnjak-zamrzivač Gorenje s NoFrost i AdaptTech tehnologijom. Riječ je o uređaju koji prepoznaje vaše navike i svoj rad prilagođava njima za najbolje korisničko iskustvo.

image

Gorenje NoFrost kombinirani hladanjak-zamrzivač prepoznaje vaše navike i njima prilagođava rad

GORENJE

Predugo čekanje na zamrzavanje

Čak i ako je hrana sigurno pohranjena u hladnjaku, u njoj će nastaviti rasti bakterije. Zato je jako važno što prije zamrznuti hranu koju ste netom kupili, a nećete je još koristiti. To se posebno odnosi na meso, morske proizvode, jaja i sve lako kvarljive namirnice. One ne bi smjele stajati na sobnoj temperaturi dulje od sat vremena. Također nemojte zanemariti rok trajanja namirnica. Zamrzavanje neće ubiti postojeće bakterije i toksine, tako da će sve koje su se razvile nakon isteka roka trajanja i dalje biti na hrani nakon što je odmrznete.

Da bi hrana bila što bolje zaštićena od razvoja novih bakterija i zadržala svježinu, Gorenje NoFrost kombinirani hladnjak-zamrzivač nudi funkciju FastFreeze. Njome možete zamrznuti hranu na temperaturi od -24 °C, što je posebno praktično za meso i morske proizvode. Nakon 48 sati funkcija se automatski isključuje, a prostor zamrzivača se vraća na namještenu temperaturu.

Natrpavanje zamrzivača

Ako imate manju kuhinju, u nju vjerojatno ne stane velik hladnjak s prostranim zamrzivačem. To uvelike ograničava prostor za skladištenje pa morate pomno promišljati kako ga organizirati. Još jedna škrinja nije uvijek opcija jer oni koji žive u stanovima često nemaju dodatan prostor poput garaže u koju je mogu smjestiti.

U ovakvim situacijama možete doći u napast pretrpati zamrzivač po principu „koliko stane – stane“. No, takva navika zapravo je štetna za dugovječnost vašeg zamrzivača. Ako je prepun, hladan zrak ne cirkulira pa se hrana ne zamrzava pravilno. Zbog toga se počnu stvarati grude leda koje dodatno „gutaju“ ionako malen prostor. Također, pretrpavanje sili kompresor na pretjerani rad, što povećava rizik od kvara.

image
SHUTTERSTOCK

I što onda učiniti? Kao prvo, zamrznite samo onu hranu koju ne kanite potrošiti unutar nekoliko dana te ostavite barem nekoliko centimetara prostora iznad svake police za pravilno cirkuliranje zraka. I kao drugo, ciklički koristite zalihe da izbjegnete nakupljanje hrane.

Zamrzavanje prevelikih komada hrane

Ako stavite hrpu voća u vrećicu i zamrznete ga, pretvorit će se u jednu veliku smrznutu grudu. Tada ćete vrlo teško odvojiti manju količinu od zamrznutog bloka. Ovo vrijedi i za veće komade hrane poput mesa ili ribe. Što je namirnica veća, to će se teže ravnomjerno zamrznuti pa ćete u tom slučaju morati odleđivati cijelo pile.

Što učiniti? Meso narežite na manje komade, od ribe napravite filete, a povrće narežite na kockice i kolutiće prije nego sve zamrznete. Kada je riječ o voću poput borovnica, malina i jagoda, isprobajte sljedeći trik. Rasporedite ga na manji lim za pečenje i ostavite dovoljno mjesta između bobica. Stavite ih na 24 sata u zamrzivač. Na ovaj način svaki komad voća će se pojedinačno zamrznuti i neće se zalijepiti za ostatak. Nakon 24 sata, voće možete spremiti u vrećicu ili odgovarajuću posudu i natrag u zamrzivač.

Prečesto otvaranje vrata zamrzivača

Ako često otvarate vrata zamrzivača ili ih ostavljate otvorenima, riskirate pojačano stvaranje leda. Osim toga, hrana pohranjena u zamrzivaču u tom je slučaju izložena velikim temperaturnim fluktuacijama, a kompresor pojačano radi dok ne postigne optimalnu temperaturu hlađenja. Zato je najbolje otvarati zamrzivač samo kada morate i znate što vam točno treba, tako da su vrata što kraće otvorena.

image

NoFrost tehnologija predviđa kada ćete otvoriti vrata hladnjaka

GORENJE

Kod starih hladnjaka sa zamrzivačem ovaj problem je konstantan, no modernije verzije prate i analiziraju način na koji ga koristite. Gorenje NoFrost kombinirani hladnjak-zamrzivač može predvidjeti kada ćete otvoriti vrata i prije tog trenutka će smanjiti temperaturu za 1 ili 2 °C. Osim toga, ovaj uređaj sadrži inverterski kompresor koji osigurava brzo i učinkovito hlađenje kada se temperatura u hladnjaku povisi. Zbog toga je Gorenje NoFrost uređaj tiši, ima duži životni vijek i ekonomičniji je od hladnjaka s konvencionalnim kompresorom.

Uz svaki Gorenje NoFrost hladnjak kupljen u razdoblju od 08. svibnja do 30. lipnja 2023. dobivate Konzum poklon bon u vrijednosti od 30 do 50 €!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Gorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:58