RIJEŠITE IH SE ZAUVIJEK

Zvuči kao horor - tek što ste skinuli gnijezdo osa, one se vraćaju i grade novo. Evo kako da se to nikada ne ponovi

 WILDPIXEL/GETTY IMAGES

Mnogi znaju kakva je muka riješiti se osinjeg gnijezda na balkonu, ispod strehe, u garaži, na tavanu, u staji, vrtu... Bilo da ste koristili metlu, sprej protiv osa, zapaljenu baklju ili neku drugu metodu, to je uvijek stresan posao i potencijalna opasnost. A što je najgore, često svjedočimo tome da i nakon što nam je uspjelo, nakon nekog vremena ose se ponovno vraćaju i iznova grade mjesto na istom mjestu. U čemu je tajna i kako ih se zauvijek riješiti?

Stvar je u tome da njihova matica ostavlja mirisni trag čak i na najmanjim dijelovima uništenog gnijezda, što privlači ose da se vrate i na istom mjestu naprave novo. Evo kako im doskočiti.

image
DAISY-DAISY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Najvažnije je uništiti mirisni trag, odnosno prikriti ga nekim drugim intenzivnim mirisom koji osama nije nimalo privlačan. Primjerice, češnjak, koji je poznat po jakom mirisu.

Kao prvo, nakon micanja osinjeg gnijezda - što uvijek treba raditi nakon zalaska sunca jer tada insekti nisu aktivni - potrudite se skinuti sve njegove ostatke. Potom uzmite režanj češnjaka, skinite mu ovojnicu pa ga prerežite napola da bude aromatičniji. Potom češnjakom dobro istrljajte mjesto na kojem je nekoć bilo osinje gnijezdo - to bi trebalo uništiti tragove feromona matice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:50